Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
14/02/2012

Un Tractat d’Armes robust evitaria una altra Síria

Jordi Armadans s'adreçarà dimecres als estats en la sessió plenària de la Conferència de Nova York

Els esdeveniments recents al Pròxim Orient i al nord d’Àfrica demostren el tràgic impacte de la desregulació del comerç d’armes i la urgent necessitat d'un Tractat fort. Un acord global sobre comerç d’armes evitaria transferències irresponsables que costen la vida a tantes persones i alimenten conflictes interns com el de Síria. Les negociacions d'aquests dies són clau per aconseguir-lo.

Demà dimecres, a partir de les 14.30 h, Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau, juntament amb dos altres representants de la coalició Armes Sota Control, presentaran la posició de le ONG als estats en una de les sessions plenàries.És una bona oportunitat per fer sentir a les delegacions dels diferents països els arguments de la societat civil a l'hora de reclamar un tractat fort i vinculant. 

La necessitat d'un tractat

“Malauradament, hi ha massa països que no acaben de tenir clara la necessitat d’un Tractat sobre Comerç d’Armes robust. És també deplorable que Rússia argumenti que és responsable continuar venent armes a un règim que està bombardejant els seus ciutadans” afirma Jeff Abramson, coordinador de la Coalició Armes Sota Control. “Un TCA fort, amb uns criteris robustos sobre els drets humans deixarien clar que les transferències d’armes no s’han de produir quan hi ha un risc substancial que seran usades per matar civils i cometre abusos dels drets humans. La venda d’armes a Síria en aquests moments és simplement inadmissible.”

Les reunions d’aquesta setmana se centraran abastament en les regles de procediment per les negociacions de juliol, així com si es partirà d’un text que els països han negociat vigorosament durant els darrers dos anys o es començarà de zero. Alguns països com el Pakistan i la Xina estan pressionant perquè s'ignori el text del president actual del procés com a base real de les negociacions i, en comptes d’això, començar la redacció d'un complicat acord legal internacional en pocs dies, el mes de juliol.

“Els estats tenen una oportunitat històrica per contribuir a ajudar a salvar vides i mitjans de subsistència si aconsegueixen posar sota control el mortífer comerç d’armes” afegeix Abramson. “El cas recent del Vicktor Bout, evidencia la realitat que els traficants d’armes tenen el luxe de poder operar en un buit legal i gestionar el seu negoci mortal amb una completa impunitat. Això s’ha d’acabar i el procés del comerç d’armes és la millor manera de fer front a aquest problema.”

Més de 100 participants de la societat civil de tots els continents participen en les converses com a membres de la coalició Armes Sota Control, que ha estat recentment nominada pel Premi Nobel de la Pau 2012. La delegació inclou guardonats amb el premi Nobel, parlamentaris, supervivents de la violència armada, advocats, activistes, experts en política i professionals de la salut.