Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
14/10/2008

Una delegació d’Hibakusha visita Barcelona

El proper dilluns, 20 d’octubre, una delegació de quatre Hibakusha (supervivents de les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagaski) seran rebuts per representants de les institucions i de la societat civil catalana. Uns dies més tard arribarà a Barcelona el Peace Boat, el vaixell on 102 Hibakusha viatgen per tot el món amb l’objectiu de sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania per abolir les armes nuclears.

Aquesta visita s’inscriu en el marc del “Viatge Global per un Món Lliure d’Armes Nuclears” endegat per l’ONG Peace Boat, amb seu central al Japó. Com a part integrant d’aquest viatge, 102 Hibakusha estan fent escala en uns 20 països arreu del món, inclòs el port de Barcelona, on presentaran el seu testimoni i experiència personal del bombardeig.

Peace Boat és una organització no governamental i no lucrativa, d’àmbit internacional que treballa per promoure la pau, els drets humans, el desenvolupament just i sostenible i el respecte pel medi ambient. Peace Boat desenvolupa moltes de les seves activitats mitjançant l’organització de creuers educatius per la pau a bord d’un gran vaixell. El vaixell crea un espai neutral i mòbil que permet als seus participants superar fronteres i iniciar relacions de cooperació i diàleg a mar obert i als ports que visiten.

 

El “Viatge Global per un Món Lliure d’Armes Nuclears – Projecte Hibakusha Peace Boat”

Amb l’objectiu de mobilitzar la ciutadania global a favor d’abolir en la seva totalitat les armes nuclears, l’ONG Peace Boat realitza el “Viatge Global per un Món Lliure d’Armes Nuclears – Projecte Hibakusha Peace Boat”. És cabdal que el major nombre de persones tingui contacte amb la delegació d’Hibakusha a fi d’escoltar de primera mà la destrucció i el sofriment que representen les armes nuclears. A través d’intercanvis amb membres d’ONG, joves, ciutadans/es en general i víctimes de guerres en altres llocs del món, els Hibakusha actuen no sols com a educadors per a la pau i el desarmament, creant consciència sobre els perills de les bombes atòmiques i sobre el cost humà de les guerres, sinó que també les seves veus s’uneixen a d’altres moltes que incessantment estan demanant l’abolició d’aquestes armes i la creació d’una visió de pau i d’estabilitat global que no depengui de l’ús de la força.

A més de filmar i de produir un document amb els testimonis dels i les Hibakusha durant el seu temps a bord, s’organitzen esdeveniments públics a tots els ports visitats durant el recorregut, així com programes d’intercanvi amb la societat civil en general i amb representants governamentals que treballen en temes de desarmament. A Nova York ja està confirmada la visita a la seu de les Nacions Unides per realitzar una presentació en el Comitè sobre Desarmament i a Seguretat Internacional de l’Assemblea General.

El Projecte Hibakusha es desenvolupa del 7 de setembre al 18 de desembre del 2008 a bord del Peace Boat coincidint amb el seu Viatge Global 63 que visita 21 països. Aquest projecte coincideix també amb el 25 aniversari de Peace Boat que desitja celebrar-ho brindant l’oportunitat a ciutadans, ONG i joves del món sencer d’entrar en contacte amb els i les Hibakusha, donant així una nova empenta a la xarxa de ciutadans que treballen per la pau i l’abolició nuclear.

A Catalunya, la Fundació per la Pau i l’associació Nova – Centre per a la Innovació Social, estan preparant el programa d’activitats per acollir i conèixer els Hibakusha.