Inici || Castellano | English
facebook twitter youtube issuu picasa rss
18/02/2008

‘www.stopbombesdispersio.org’

Coincidint amb la Conferència de Wellington, la CMC Barcelona i Greenpeace presenten la nova plana web de la campanya per a la prohibició de les bombes de dispersió

Des d’avui i fins el dia 22 de febrer se celebra a Wellington (Nova Zelanda) la darrera conferència preparatòria del “Procés d’Oslo”. Coincidint amb aquesta cimera, la CMC Barcelona i Greenpeace presenten la nova plana web de la campanya “Stop bombes de dispersió”.

La CMC Barcelona és una coalició d’abast estatal formada per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, la Fundació per la Pau, Justícia i Pau, i el Moviment per la Pau. Es va constituir formalment l’any 2007 i, juntament amb Greenpeace, impulsa a Catalunya i a Espanya la campanya “Stop bombes de dispersió”.

Aquesta campanya participa activament en el Procés d’Oslo a través d’accions de sensibilització i mobilització de l’opinió pública, buscant el suport i la implicació de les ONG i de la ciutadania, i pressionant els partits polítics i les institucions perquè el tractat formi part de la legislació espanyola.

El Procés d’Oslo treballa per aconseguir un tractat internacional que prohibeixi les bombes de dispersió que causen un dany inacceptable a la població civil, i que inclogui l’assistència als supervivents i a les comunitats afectades i la neteja de les seves terres. Els temes més controvertits per assolir un acord i que es discutiran a la cimera de Wellington, inclouen la petició, per part d’alguns països, d’incloure excepcions basades en les anomenades ‘bombes intel·ligents’ que contenen mecanismes d’autodestrucció i/o autodesactivació. La CMC Barcelona i Greenpeace consideren que totes les bombes de dispersió poden fallar i, per tant, no es pot acceptar la utilització de cap tipus.

El resultat de la conferència de Wellington serà l’esborrany d’un text de tractat que els països assistents es comprometran a negociar a Dublín, Irlanda, del 19 al 30 de maig del 2008. De moment, 150 representants diplomàtics de 50 països s’han registrat per assistir a la cimera de Nova Zelanda. El Procés d’Oslo compta amb el suport de 94 països entre els quals hi ha Espanya.

També s’han inscrit a la conferència més de 100 participants d’ONG de 42 països, incloent-hi supervivents de bombes de dispersió d’Afganistan, Iraq, Sèrbia i Tadjikistan; experts en la desactivació de bombes i activistes.

La CMC (Coalició contra les Bombes de Dispersió) és una xarxa de més des 250 organitzacions no governamentals de 70 països i donarà suport a la conferència per mitjà de diverses activitats com ara accions de carrer i actes públics de sensibilització. En una d’aquestes accions, a Wellington, activistes de tots els continents dibuixaran siluetes a terra per cridar l’atenció sobre el sofriment humà causat per les bombes de dispersió.

Contacte per a mitjans de comunicació:
Fundació per la Pau
Lourdes Vergés, tel. 93 302 51 29
lverges@fundacioperlapau.org

www.fundacioperlapau.org