27/09/2021

10 raons per firmar el TPAN

Diverses organitzacions sol·licitem al Govern espanyol la seva adhesió al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN)

Comunicado de prensa en castellano

Ahir, 26 de setembre, es va celebrar el Dia Internacional per a l’Eliminació Total de les Armes Nuclears. També es compleixen 8 mesos des de l’entrada en vigor, el 22 de gener de 2021, del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, data en què van passar a ser armes il·legals. Aquest fet històric s’ha assolit en gran mesura gràcies a les persones i organitzacions que formen part de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), guardonada amb el premi Nobel de la Pau 2017, i que promou l’adhesió i la implementació del Tractat de les Nacions Unides sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

A l’Estat espanyol la causa antinuclear i la campanya ICAN han estat liderades per FundiPau i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, dues organitzacions amb una extensa trajectòria que han aconseguit, a través de diverses iniciatives, que la petició de la signatura i ratificació del TPAN per part del Govern d’Espanya hagi estat secundada per diversos grups parlamentaris i altres instàncies. Però malgrat tots els esforços, no s’ha aconseguit encara que s’adhereixi al TPAN. Per això llancem la campanya “10 Raons per firmar el TPAN”.

Una enquesta d’opinió realitzada el novembre del 2020 per YouGov, a instàncies de la ICAN, va revelar que el 89% de la població espanyola creu que el seu Govern hauria d’unir-se al Tractat, i que només el 4% s’hi oposa. A més, el 78% considera que Espanya hauria d’estar entre els primers Estats de l’OTAN a unir-s’hi, fins i tot si hagués de fer front a la pressió dels seus aliats.

És àmpliament conegut l’efecte devastador que les armes nuclears poden produir i produeixen sobre la vida en el planeta Terra. Com descriu ICAN, les armes nuclears són una amenaça a l’existència. Són les armes més inhumanes i indiscriminades que s’hagin creat mai. Violen el dret internacional, causen greus danys al medi ambient, soscaven la seguretat nacional i mundial i desvien vastos recursos públics de la satisfacció de les necessitats humanes.

De la mateixa manera que la defensa dels drets de les dones i les nenes o la defensa del medi ambient són objectius transversals per a moltes organitzacions implicades en la construcció de pau, o comencen a ser-ho, enfrontar el militarisme a través del desarmament universal, començant pel desarmament nuclear, interpel·la a totes les nostres organitzacions, sigui com sigui el nostre enfocament específic.

La campanya #10RazonesFirmaTPAN” que ara presentem, té per objectiu unir a entitats i organitzacions que vulguin sumar els seus esforços, reflexions i anàlisis sobre la necessitat inajornable de l’adhesió del Govern d’Espanya al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

La iniciativa de les entitats i organitzacions que se sumin a la campanya aconseguirà que aquesta qüestió sigui analitzada des de múltiples perspectives per, d’aquesta manera, apropiar-nos col·lectivament de les innombrables raons que ens adverteixen dels riscos que té ignorar el Tractat, així com les oportunitats per a la pau que s’obren amb la seva signatura i implementació.

Qui pot formar part de la campanya

Qualsevol entitat o organització de la societat civil que comparteixi els valors i principis del moviment pacifista en relació a les armes nuclears.

Entitats adherides a la Campanya (a 23/09/2021)

AIPAZ
Alcaldes i Alcaldesses per la Pau – Mayors for Peace
Alternativas Noviolentas
APDHA (Asociación Pro DDHH Andalucía)
Can Jonch – Centre de Cultura per la Pau (Ajuntament de Granollers)
Centre Delàs de Estudis per la Pau
Desarma Madrid
Ecologistas en Acción
FUHEM
Fundación SIP
FundiPau
Gernika Gogoratuz
Greenpeace España
Pressenza International Press Agency
WILPF España

Contacte per a noves adhesiones
info@aipaz.org
Més informació

Sobre AIPAZ

L’Associació Espanyola de Recerca per a la Pau (AIPAZ) es va constituir en 1997 amb l’objectiu d’analitzar la pau i els conflictes des d’una perspectiva multidisciplinària que abasta l’eliminació de les diferents formes de violència, la promoció de la justícia, el respecte dels drets humans, el desenvolupament i la transformació pacífica dels conflictes. Aquesta Associació es declara compromesa amb aquells valors i pràctiques socials tendents a la construcció d’una cultura i societat de pau.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió