“La supervivència de la humanitat depèn de que les armes nuclears no s’utilitzin mai més”
Nova Zelanda ha presentat a l’Assemblea General de les Nacions Unides una declaració conjunta sobre les conseqüències humanitàries de les armes nuclears. El text posa de manifest la profunda preocupació per les terribles conseqüències que suposaria qualsevol utilització d’una arma nuclear, així com per la seva capacitat de destrucció incontrolable i indiscriminada. La declaració l’han signada 124 Estats, entre els quals no hi ha l’Estat espanyol.
La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), formada per 300 organitzacions de 80 països, entre elles FundiPau, acull molt favorablement aquesta declaració i la iniciativa mostrada per països no-nuclears, d’impulsar un nou discurs sobre l’amenaça humanitària global que suposen les armes nuclears. Un discurs que només pot concloure amb la decisió d’il·legalitzar aquestes armes d’una vegada i per sempre.
“Un nombre creixent d’Estats comparteixen la seva inquietud sobre la inacceptable catàstrofe que aquestes armes de destrucció massiva amenacen de desencadenar. Aquest debat reforça la nostra confiança i la nostra convicció de què hi ha una dinàmica creïble per avançar cap a la prohibició de les armes nuclears.” Explica Beatrice Fihn, membre de l’equip internacional d’ICAN.
El març del 2013, la conferència internacional sobre l’impacte humanitari de les armes nuclears que va tenir lloc a Oslo, va concloure que no hi ha cap pla d’intervenció internacional que pogués respondre eficaçment a una explosió nuclear. El passat mes de setembre, la primera reunió d’alt nivell sobre desarmament nuclear convocada per l’Assemblea General de l’ONU, malgrat la resistència dels Estats nuclears, va evidenciar la creixent importància que donen els Estats a parlar de l’impacte humanitari d’aquestes armes i es van recollir nombroses crides a favor d’una prohibició de les armes nuclears. Seguint aquest impuls, el mes de febrer del 2014, Mèxic organitzarà una nova conferència internacional sobre les conseqüències humanitàries de les armes nuclears.
“Els 124 governs que han donat suport a aquesta important declaració sobre les conseqüències humanitàries de les armes nuclears posen la seguretat del seu poble per davant de les justificacions militars que prioritzen alguns Estats per justificar la possessió d’armes nuclears”, assegura Rebecca Johnson, co-presidenta d’ICAN, “Actuar per la prohibició de les armes nuclears és la millor manera de prevenir una catàstrofe nuclear en el futur.”
Web d’ICAN