08/09/2015

Armes espanyoles a països en conflicte

Les ONG critiquen les exportacions d’armes espanyoles el 2014 a països en conflicte com el Iemen o la República Centreafricana


Informe Armas “Marca España”: Más vale prevenir que matar

Comunicado de prensa en castellano

  • Avui acaba el termini de presentació de propostes dels grups parlamentaris per al dictamen sobre les transferències d’armes espanyoles el 2014

  • Proposen millores del sistema de control d’exportacions per evitar la venda d’armes que es puguin usar per cometre atrocitats

Amnistia Internacional, Greenpeace, FundiPau i Oxfam Intermón denuncien el risc que exportacions d’armes espanyoles puguin contribuir a facilitar o cometre greus violacions del dret internacional dels drets humans o del dret internacional humanitari. Aquesta és una de les conclusions de l‘informe Armas “Marca España”: Más vale prevenir que matar sobre les transferències d’armes espanyoles el 2014, tramès al Govern espanyol i als grups parlamentaris.

L’informe de les ONG identifica almenys deu operacions especialment preocupants. Entre aquestes, hi figuren l’exportació d’avions, municions, bombes, torpedes, míssils i equips electrònics per valor de gairebé 500 milions € als països —tret de Sudan—, de la coalició encapçalada per l’Aràbia Saudí, implicada en el conflicte del Iemen, que es poden haver utilitzat en bombardejos per cometre crims de guerra; l’autorització de l’exportació de municions, bombes, torpedes, míssils i vehicles terrens per al Ministeri de Defensa de l’Irak per valor de gairebé 100 milions €; exportacions de municions i avions a Colòmbia; armes petites, escopetes i cartutxos a Ucraïna; el desviament a la República Centreafricana de munició exportada al Camerun, o la venta a Egipte d’armes petites i vehicles susceptibles de ser utilitzats en la repressió de protestes, i avions de transport que es poden utilitzar en greus violacions del dret internacional a la Península del Sinaí, al Iemen i a Líbia. L’informe també identifica 16 operacions més, potencialment preocupants, a d’altres països de les quals caldria disposar de més informació per poder emetre una opinió informada, donat el nivell limitat de transparència de la informació oficial.

L’informe de les ONG inclou recomanacions al Govern espanyol i als grups parlamentaris pel dictamen que la Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats ha d’aprovar les pròximes setmanes. Avui acaba el termini de presentació de propostes de resolució per a aquest dictamen sobre l‘informe governamental sobre exportacions d’armes del 2014. Les recomanacions de les ONG se centren, entre d’altres, en propostes de millora de l’avaluació de risc de l‘us contrari al dret internacional de les exportacions d’armes espanyoles que estudia la Junta Interministerial Reguladora del Comercio Exterior de Material de Defensa y de Doble Uso (JIMDDU), la verificació de l‘us i usuaris finals de les armes exportades, del control parlamentari i de la transparència.

“El Govern espanyol ha d’investigar si la coalició encapçalada per l’Aràbia Saudí ha utilitzat armes espanyoles en els bombardejos al Iemen, suspendre les transferències d’armes a totes las parts del conflicte que es puguin utilitzar per cometre atrocitats, i donar suport a què el Consell de Drets Humans de l’ONU investigui les violacions del dret internacional humanitari comeses pels dos bàndols, inclòs l’ús de municions de dispersió per part de la coalició saudita”, assenyala Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional Espanya.

“El Iemen viu una gravíssima crisi humanitària”, declara José María Vera, director d’Oxfam Intermón, i afegeix que “des de l’inici de la campanya militar, el 25 de març, han mort més de 3.200 persones, més de 15.000 han resultat ferides i hi ha més d’1,2 milions de persones desplaçades internes en un conflicte en el qual la manca de combustible podria causar mes morts que la violència actual i en el qual cada dia augmenta en 25.000 la xifra de persones que passen gana a causa del bloqueig i del conflicte”.

“El Govern no ha explicat com pot ser que munició espanyola exportada al Camerun per l’empresa Nobel Sport España es va desviar a la República Centreafricana (RCA) i va acabar en mans de les milícies anti-Balaka”, explica Jordi Armadans, director de FundiPau, que exigeix una “investigació independent exhaustiva sobre aquest cas i sobre els cartutxos Redstar de l’empresa Maxam Outdoors per a escopetes, trobats en diverses localitats de la RCA”, aquest darrer cas investigat pel Panell d’Experts de l’ONU per a la RCA. L’abril del 2014, funcionaris de duanes de la RCA van confiscar munició per a escopetes que formava part d’un enviament de 2.112 caixes amb 528.000 cartutxos al Camerun del gener de 2014.

“Ha arribat el moment d’adoptar mesures per millorar el sistema de control, la transparència i el control parlamentari de les exportacions d’armes”, diu Mario Rodríguez, director de Greenpeace Espanya, que demana “als patits polítics que assumeixin compromisos concrets per corregir aquesta situació en els seus programes electorals per a les properes eleccions generals”.

Nota per als editors

• El 2014, les exportacions d’armes espanyoles autoritzades van superar els 4.000 milions € i les realitzades, van superar els 3.428 milions €.

• Segons l’Institut Internacional d’Estocolm d’Investigació per a la Pau (SIPRI, en les sigles en anglès) entre 2010 i 2014, Espanya va ser el setè exportador mundial de les principals categories d’armes, amb el 3 per cent del volum total.

• En aquesta legislatura, entre 2012 i 2014 (últimes dades disponibles), les exportacions d’armes autoritzades pel Govern espanyol van pujar a 16.824,6 milions € i el volum de les exportacions realitzades va superar els 9.702,81 milions €, consolidant així la tendència a l’alça de les exportacions d’armes espanyoles de l’última dècada, en la qual les exportacions es multipliquen per deu.

• En la legislatura anterior (2008-2011), l’import de les exportacions autoritzades va ser de 12.300,29 milions € i el de les realitzades, 6.446,87 milions €.

• El volum de les operacions autoritzades en la present legislatura va augmentar un 36,78% comparat amb la legislatura anterior. El de les operacions realitzades es va incrementar un 50,50%.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió