21/05/2024

“Avançant cap al desarmament nuclear” una publicació sobre la necessitat del TPAN

Avanzando hacia el desarme nuclear: una comparativa entre los tratados de prohibición y no proliferación de las armas nucleares (TPAN y TNP) és un argumentari que explica per què el Tractat de No-proliferació Nuclear no és suficient per a avançar cap al desarmament nuclear i justifica la necessitat d’implementar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, en vigor des del 2021.

L’informe, publicat per l’Alianza por el Desarme Nuclear, és un text coral escrit conjuntament per especialistes en matèria de desarmament del Centre Delàs d’Estudis per la Pau (Xavier Bohigas, Teresa de Fortuny i Tica Font), i de FundiPau (Albert Caramés i Carme Suñé).

La publicació mira de respondre a les crítiques que, des de posicions oficials contràries, rep el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) davant del Tractat de No-proliferació Nuclear (TNP). Els arguments exposats en aquest document constaten que, en el context actual, el TNP està lluny de complir amb el seu objectiu de no proliferació i que no pot ser considerat un tractat vàlid ni suficient per a aconseguir el desarmament nuclear total.

Els autors analitzen els tres pilars sobre els quals es fonamenta el TNP, el desarmament nuclear, la no-proliferació de les armes nuclears i el desenvolupament de l’energia nuclear per a usos pacífics, i esgrimeixen que, després de més de 50 anys de vigència del tractat els seus beneficis “com a instrument de desarmament són, com a mínim, qüestionables”.

Davant d’això, es detallen les novetats que aporta a l’ordre jurídic internacional el TPAN, un tractat que les potències nuclears i els països aliats de l’OTAN, inclosa Espanya, han criticat des dels seus inicis i al qual s’oposen esgrimint que afebleix al TNP. L’argumentari demostra que aquesta afirmació és fal·laç, atès que el TPAN no només no afebleix el TNP sinó que satisfà la seva aspiració, establerta en l’article VI, d’aconseguir un tractat ad hoc per a l’eliminació i el desarmament nuclear complet.

La importància d’aquest argumentari radica en el seu valor com a eina per a la incidència política i la divulgació de cara a deixar clar per què el TNP no ofereix el marc adequat per a abordar la qüestió -i la necessitat- del desarmament nuclear, cosa que sí que aconsegueix el TPAN. Per tot això, des de l’Alianza por el Desarme Nuclear fem de nou una crida a l’Estat espanyol perquè escolti a la veu de la ciutadania, respongui a les necessitats de desescalada del moment present i s’adhereixi al TPAN.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió