11/10/2023

Carmina Balaguer i Plàcid Garcia-Planas, premiats amb el XVIII Memorial Joan Gomis de Periodisme Solidari

Aquesta setmana el jurat de la XVIII edició del Memorial Joan Gomis de Periodisme Solidari ha fet públiques l’obra i la trajectòria periodística guardonades.

Obra periodística

El reportatge “Maestras rurales, las madres ocultas de los cerros”, de la periodista Carmina Balaguer Montón, publicat a National Geographic, ha estat l’obra premiada.

Es tracta d’un treball etnogràfic sobre l’educació en contextos d’altura. El jurat destaca la sensibilitat, l’estil literari i la qualitat d’aquest text en què l’autora descriu la vida de les mestres rurals als Valles de Altura, a la província argentina de Jujuy. Dones fortes que, amb compromís i determinació, caminen setze hores a més de 4.000 metres d’altitud per accedir a les comunitats aïllades d’aquest indret inhòspit i poder conviure amb els infants a l’escola.

El lector s’endinsa en els costums, creences i formes de vida d’aquestes comunitats indígenes i és testimoni de la perseverança i saviesa de les mestres en aquest indret remot d’extraordinària bellesa.

Al llarg del text, apareixen temes com el profund respecte de les comunitats andines envers la mare terra, el valor de l’educació o la força del vincle. Destaca el carisma de les protagonistes, la seva vocació i la seva manera d’afrontar l’adversitat, mogudes per una fe que l’autora descriu com un “motor personal i comunitari”.

Trajectòria periodística

En la modalitat de trajectòria periodística, el jurat ha premiat Plàcid Garcia-Planas. Nascut a Sabadell l’any 1962, Garcia-Planas és un referent del periodisme i el reporterisme. Ha treballat a la secció internacional de La Vanguardia des de 1988. Com a reporter internacional, ha cobert més d’una desena de conflictes bèl·lics: a Bòsnia, al Pròxim Orient (guerra del Golf i guerra d’Iraq), a l’Afganistan o a Ucraïna.

Al llarg de la seva trajectòria, ha fet un periodisme honest i rigorós. Les seves cròniques són relats en què les històries personals, amb els seus matisos i contradiccions, s’entrellacen amb fets, dades, i una anàlisi profunda de situacions complexes. Per Garcia-Planas, el reporterisme és la recerca de la paradoxa. A través de les seves cròniques, entoma el repte narratiu d’apropar-se al dolor de l’altre i reflectir-lo. Transporta el lector a una realitat desconeguda i el fa reflexionar.

És autor de llibres com La revancha del reportero, Jazz en el despacho de Hitler, o Como un ángel sin permiso i coautor d’El marqués y la esvástica o La capsa vermella: La Guerra Civil fotografiada per Antoni Campañà.

Va dirigir el Memorial Democràtic de Catalunya des de 2016 fins a 2018. L’any 2010 va ser guardonat amb el I Premi de Periodisme d’Investigació del Grup Godó i el Grup 62 i l’any 2022 va rebre el Premi Periodístic Cirilo Rodríguez de l’Associació de la Premsa de Segovia.

Lliurament de premis

L’acte de lliurament de premis tindrà lloc el 29 de novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya, on els guanyadors rebran també una il·lustració original pintada per Joan Gomis.

Convocants del premi

El Memorial Joan Gomis el convoquen Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Mans Unides, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, Lafede.cat, Catalunya Religió, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i les revistes El Ciervo i Foc Nou. El premi es convoca amb el suport econòmic del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i compta amb el suport del Fons Català de Cooperació.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió