15/12/2020

‘Construïm la pau, de les ciutats la món’

Amb aquesta iniciativa, FundiPau i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau promovem la implicació de les ciutats en el suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

‘Construïm la pau, de les ciutats al món’ demana als municipis que aprovin una moció sobre les armes nuclears i de suport al Tractat sobre la seva prohibició i expressin així el seu compromís amb un món més just, en pau i nuclearment desarmat.

ciutatsdepau.org/

Les armes nuclears són un autèntic perill per a la seguretat de les persones i pobles. Actualment hi ha al món 12.705* armes nuclears, la majoria d’elles amb una capacitat destructiva molt superior a les bombes d’Hiroshima i Nagasaki.

Els municipis tenen un paper determinant i és precisament per aquest motiu que és necessari comptar amb la força de les ciutats per reclamar als estats del món que es comprometin d’una manera clara i precisa amb el desarmament nuclear i que prenguin mesures concretes cap al seu assoliment.

El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, adoptat el juliol de 2017 a les Nacions Unides i que entra en vigor el 22 de gener del 2021, prohibeix als països que el ratifiquin, el desenvolupament, la producció o la fabricació d’armes nuclears, així com la seva adquisició, possessió i emmagatzematge en qualsevol circumstància.

Malgrat que el tractat no compta ara per ara amb l’aprovació de les potències nuclears ni dels estats membres de l’OTAN, la intenció és que totes acabin reconsiderant la seva postura al tractar-se d’armes contràries al dret internacional humanitari i estigmatitzades per l’opinió pública mundial. La mateixa situació inicial que va ocórrer amb les armes químiques i biològiques, les mines antipersones o les bombes de dispersió.

La campanya es pot seguir a les xarxes socials a través dels coixinets #prohibimarmesnuclears i #ciutatsdepau, un espai on la ciutadania també pot reclamar als seus municipis que donin suport a la iniciativa i reclamin al govern que signi i ratifiqui el tractat.

*Dades extretes del SIPRI 2022

Ajuda'ns a fer-ne més difusió