09/07/2018

Costa Rica i Mèxic guanyen el Mundial 2018 del Desarmament

Per segona vegada els dos països encapçalen la classificació feta per FundiPau dels participants en el Mundial 2018 que més aposten pel desarmament i el control d’armes

Comunicado de prensa en castellano / Press release in English

9 de juliol de 2018. Les seleccions de futbol, omnipresents aquests dies als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, són una mostra de l’aposta i la inversió que fan els països en un esport que mou masses i quantitats ingents de diners. El proper diumenge, 15 de juliol, sabrem quina selecció es podrà considerar la millor del món en termes futbolístics, durant els propers quatre anys.

Però quina és la inversió dels mateixos governs per garantir la seguretat dels ciutadans de tot el planeta? Així, els països que han participat en aquest Mundial també es poden classificar en funció de les seves decisions polítiques en matèria de desarmament i control d’armes.

A FundiPau hem fet una classificació dels estats participants a Rússia 2018 segons la seva posició respecte els tractats de desarmament i control d’armes més rellevants. Els guanyadors, per segona edició consecutiva —ja van guanyar el 2014—, són Costa Rica i Mèxic, que ha signat i ratificat tots els tractats, fins i tot el més recent, aprovat fa just un any, Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

Aquesta victòria va molt més enllà del reconeixement efímer d’uns bons resultats esportius. Demostra un compromís amb la seguretat global que, a fi de comptes, fa possible que la població de tots els països hi surti guanyant.

Els segons classificats són Panamà, Perú i Uruguai, que han signat i ratificat tots els tractats tret del d’armes nuclears, que només l’han signat. Els classificats en la tercera posició, la gran majoria països europeus i membres de l’OTAN, només tenen pendent donar suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears. No s’entén que hagin ratificat els tractats que prohibeixen les altres dues armes de destrucció massiva —les químiques i les biològiques— i no facin el mateix amb les armes nuclears.

A la cua de la classificació, en solitari, hi ha Egipte, que només ha signat el Tractat sobre les Armes Biològiques de 1972 i ni tan sols l’ha ratificat. El segueixen com a pitjors classificats Aràbia Saudita, Iran, Marroc i Rússia, l’amfitriona.

A FundiPau estem convençuts que cal seguir avançant per tal que tots els països del món, juguin o no en el proper Mundial de futbol, siguin uns campions del Mundial del Desarmament Global. Aquest és un dels principals objectius de la nostra tasca.

Mundial 2018 del Desarmament_cat

Mundial 2018 del Desarme_ cast

World Cup 2018 on Disarmament_eng

Informació sobre la taula classificatòria:

Per elaborar aquesta classificació hem tingut en compte si els països que han participat en el Mundial de Futbol 2018 han signat o no, i si han ratificat o no els següents tractats de desarmament i control d’armes: Convenció sobre Armes Biològiques i Tòxiques (1972), Convenció sobre Armes Químiques (1993), Convenció per a la prohibició de les Mines Antipersones (1997) Convenció sobre les Bombes de Dispersió (2008), Tractat sobre Comerç d’Armes (2013), Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (2017 – pendent d’entrar en vigor)

Font consultada: http://disarmament.un.org/treaties/

Ajuda'ns a fer-ne més difusió