21/09/2018

Dia Internacional de la Pau

Declaració de FundiPau

Superar les violències, generar condicions i espais de pau

 

Declaració de FundiPau amb motiu del Dia Internacional de la Pau

Declaració de FundiPau en pdf

Avui, Dia Internacional de la Pau, la violència és encara molt protagonista.

Òbviament, en els escenaris de conflictes armats com Síria, Afganistan, Iraq, Mali, Birmània, Iemen, Nigèria, Palestina, entre molts altres. Situacions que generen, a més de destrucció i mort, desenes de milions de persones refugiades i desplaçades que, tot i fugir per protegir la seva vida, allà on arriben sovint es troben murs, indiferència i racisme.

Però també en països on la violència social té uns impactes ferotges, com a Mèxic o El Salvador, per exemple. I, arreu del món, la petjada de la violència de gènere ens demostra, a més de la seva brutalitat, el seu profund arrelament.

Tot això acompanyat per uns intolerables nivells de desigualtat i injustícia, fam i misèria, falta d’atenció sanitària o d’accés a l’educació. Unes realitats que neguen a milions de persones un mínim de dignitat i benestar.

Totes aquests gravíssimes situacions no reben ni prou atenció ni prou resposta. Mentrestant, engreixem una fabulosa maquinària de guerra que dilapida 1,7 bilions de dòlars cada any.

D’altra banda, el creixement de la intolerància, la xenofòbia i el racisme constitueixen un gran factor d’alarma, especialment a Europa.

I, tot plegat, en un context global, i local, on es restringeixen drets i llibertats, es persegueixen els discursos crítics, s’atemoreixen les forces discrepants, s’escapça la llibertat d’expressió i s’empresona gent de forma injusta i arbitrària.

En la perspectiva d’avançar cap a majors condicions de pau, cal:

. Promoure una cultura de pau, de no-violència, de la diversitat, de foment del diàleg, etc. Consolidar aquests valors ha de permetre majors dosis de justícia, empatia, tolerància i convivència.

. Fer que els drets humans, la justícia i la igualtat siguin valors que infonguin les polítiques d’estats i organismes internacionals. Altrament, aquest món esdevindrà insostenible i inviable

. Consolidar els processos de pau que, malgrat tots els accidents, procuren oblidar la violència i crear noves convivències, com a Colòmbia o Sri Lanka, entre d’altres.

. Transitar d’una seguretat militaritzada, que reacciona als símptomes ignorant els factors i, sovint, incrementa els problemes d’inseguretat, cap a una seguretat que posi les persones en el centre de la seva definició.

. Avançar cap a la superació de la guerra però, mentrestant, recordar als estats i actors combatents que no poden atacar la població civil, perpetrar crims contra la humanitat, bombardejar hospitals, destruir escoles, etc.

. Regular molt i millor el control del comerç d’armes que té una incidència nefasta en la generació de violència i de violacions de drets humans al món. Tal com marca el Tractat sobre el Comerç d’Armes, aconseguit després d’anys de pressió de la societat civil, no pot ser que els Estats es rentin les mans dels greus impactes d’aquest comerç. Cal aturar, de forma immediata, la venda d’armes que alimentin conflictes oberts i produeixen més vulneracions de drets humans. Aquesta és l’onada de futur per la pau. I aquesta és l’onada que els Estats, responsables i seriosos, han de seguir: altrament, esdevindran còmplices de les atrocitats que es produeixen al món.

. Avançar cap al desarmament i la desmilitarització: els recents èxits aconseguits en mines i bombes de dispersió han de continuar amb l’aturada del desenvolupament dels robots assassins i recuperar una demanda històrica: fer un món lliure d’armes nuclears. El recent Tractat de prohibició de les armes nuclears, impulsat per la Campanya ICAN, és el camí responsable. No és possible un món en pau sota l’amenaça de la destrucció nuclear.

Per fer avançar tots aquests i molts altres reptes, la ciutadania ha de fer un pas endavant: comprometre’s i comprometre, conscienciar-se i conscienciar, empoderar-se i empoderar, organitzar-se i organitzar, crear espais des d’on generar alternatives, promoure canvis i fer avançar una cultura i una realitat molt més coherents i favorables a la pau, la justícia, la llibertat i la dignitat de totes i tots.

Barcelona, 21 de setembre de 2018

 

Ajuda'ns a fer-ne més difusió