01/07/2014

Desarmament: victòries i reptes

En l’acte, celebrat el 26 de juny, es va analitzar un èxit recent: l’aprovació de Tractat sobre Comerç d’Armes i es va debatre sobre el repte que suposa la prohibició de les armes nuclears.

Daniel Mack, analista de Sou da Paz i un dels coordinadors de la campanya pel Tractat sobre Comerç d’Armes durant les negociacions a Nacions Unides, i Magnus Løvold, director de campanya i d’incidència de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) van ser els dos ponents de la taula rodona celebrada a Barcelona.

Carme Suñé, vicepresidenta de FundiPau, va ser l’encarregada de presentar i moderar l’acte.

Amb aquesta taula rodona, des de FundiPau hem volgut fer evident que, malgrat que la tasca pel desarmament i el control d’armes és complexa i de llarg recorregut, la suma d’esforços de la societat civil juntament amb la complicitat d’alguns governt ha demostrat ser molt eficaç.

El Tractat sobre Comerç d’Armes:

El 2 d’abril de 2013, es va aprovar a les Nacions Unides el Tractat sobre Comerç d’Armes, després d’anys de campanya de la societat civil. Ara està en procés de ratificació i, quan l’hagin ratificat 50 països, podrà entrar en vigor. En la seva intervenció, Daniel Mack va explicar com s’ha dut a terme el procés en le marc de les Nacions Unides, la resistència de diferents països a l’aprovació del text i la importància que, malgrat no ser el millor tractat, hagi aconseguit incloure a països normalment reticents a aquestes normes internacionals.

Abolició de les armes nuclears

En aquests moments hi ha 17.000 armes nuclears actives en mans de 9 països. El Tractat de No Proliferació Nuclear, que hauria de promoure la reducció progressiva d’aquestes armes, s’ha demostrat un instrument lent i ineficaç. Davant d’això la societat civil promou una campanya per a l’abolició definitiva de les armes nuclears. Magnus Løvold va explicar la gènesi de la campanya i com s’organitza per aconseguir els seus objectius, els avenços que s’han produit en les dues conferències fetes fins ara (a Oslo i a Nayarit – Mèxic) i les esperances que hi ha en la conferència que es farà a Viena a finals d’any.

 

 

Amb el suport de:

ajuntament bcn

ACCD

Ajuda'ns a fer-ne més difusió