24/03/2021

Rebuig a la decisió del Regne Unit d’augmentar el seu arsenal nuclear

 

FundiPau rebutja la decisió del Regne Unit d’incrementar el seu arsenal d’armes nuclears


Demana al Govern espanyol que transmeti al Govern britànic la seva oposició a aquest increment, que incompleix l’article VI del Tractat de No-Proliferació Nuclear

Comunicado en castellano

24 de març de 2021. ‘La decisió del govern britànic d’incrementar el nombre de les seves armes nuclears és contrària a les obligacions subscrites pel país en el marc del Tractat de No-Proliferació Nuclear i pot tenir un impacte perjudicial per a l’estabilitat global’ afirma, Jordi Armadans, director de FundiPau. ‘Per això demanem al Govern espanyol, com a membre de l’OTAN, que en la trobada de Ministres d’Afers Estrangers de l’OTAN que se celebra avui, faci arribar la seva ferma oposició a la decisió del Govern de Boris Johnson’, afegeix.

L’última revisió estratègica de la política exterior i de defensa del Regne Unit, publicada el 16 de març, contempla incrementar el nombre d’ogives nuclears de les 215 actuals a les 260, contravenint la seva previsió de reduir el seu arsenal fins a les 180 ogives a mitjan 2020 i desafiant el seu compromís amb el Tractat de No-Proliferació Nuclear que té per objectiu el desarmament.

L’opinió pública del Regne Unit, contrària a les armes nuclears

La decisió del Regne Unit contrasta amb el rebuig a les armes nuclears de la major part de l’opinió pública i les institucions del país. Més de 60 membres de la Cambra dels Comuns, juntament amb dotzenes de membres del Parlament escocès i l’Assemblea gal·lesa, s’han compromès a treballar perquè el Regne Unit firmi i ratifiqui el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears. Moltes ciutats del país, incloses Manchester, Brighton, Oxford i Edinburgh, també han reclamat al govern que s’uneixi al Tractat. El juliol del 2020, la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va afirmar: “el govern escocès s’oposa fermament a la possessió, amenaça i ús d’armes nuclears” i “he reclamat al govern del RU que firmi i ratifiqui el tractat”.

Una enquesta d’opinió duta a terme el gener del 2021 per part de Survation en nom de la Campanya pel Desarmament Nuclear (CND) va mostrar que el 59 % dels britànics i britàniques creuen que el país hauria d’unir-se al tractat, amb només un 19 % que s’hi oposen.

El Tractat de No-Proliferació Nuclear

El Tractat de No Proliferació del 1968 està format per 191 estats i, principalment, prohibeix adquirir armes nuclears a la majoria dels països del món i compromet els cinc estats que en tenen, inclòs el Regne Unit, a establir negociacions de desarmament (article VI).

Cada cinc anys, els països que formen part del TNP es troben per avaluar el progrés dels compromisos i per adoptar un document final consensuat amb compromisos addicionals per la implementació del tractat. Els documents de les conferències de revisió del 2000 i del 2012 han estat escassament implementats.

La conferència de revisió del TNP del 2020 ha estat posposada fins el 2021.

El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears

El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears del 2017, que actualment té 86 signants i 54 estats membres, inclou prohibicions sobre l’ús, les proves, la producció i l’emmagatzematge d’armes nuclears, així com obligacions positives als estats que en formen part perquè proveeixin assistència a les víctimes de l’ús d’armes i proves nuclears i a la descontaminació mediambiental en les zones afectades per l’ús d’armes i proves nuclears. Va entrar en vigor el 22 de gener del 2021. El Regne Unit encara no s’hi ha unit. 

Informació sobre l’arsenal nuclear britànic: Govern RU | Campaign For Nuclear Disarmament | ICAN

Ajuda'ns a fer-ne més difusió