12/03/2019

Resum de la Jornada Alfons Banda

Al voltant de 90 persones van assistir el divendres 22 de febrer al CCCB a la Jornada Alfons Banda organitzada per reflexionar sobre el moment actual i els reptes del treball per la pau en record del 5è aniversari de la mort de qui fou fundador i president de FundiPau.

Vídeo de la Jornada

Antoni Soler, actual president de FundiPau, va ser l’encarregat de la presentació de l’acte durant la qual va recordar la figura i el llegat de l’Alfons i va plantejar els reptes del treball per la pau en el context actual.

Tot seguit va començar la taula rodona “Construint esperança en un temps inquietant” amb David Fernàndez (periodista, activista, exdiputat), Judit Carrera (politòloga, directora general del CCCB), Antoni Gutiérrez-Rubí (assessor de comunicació, director d’Ideograma) i Carme Colomina (periodista, analista en relacions internacionals) que van conversar amb Jordi Armadans, director de FundiPau.

Entre altres temes van parlar de les tendències actuals en els àmbits social i polític, dels riscos de la cultura de l’acceleració i de com defensar els drets i les llibertats en un context de d’expansió de l’ultradreta.

L’acte va acabar amb una lectura de textos de l’Alfons per part dels diversos membres del patronat de FundiPau.

Recull d’aportacions i imatges de l’acte

Judit Carrera
“Tenim una idea equivocada de progrés: les conquestes socials i polítiques es poden perdre i cal que estiguem alerta.”
“La incertesa radical és a l’origen de la por. Cal armar culturalment la ciutadania per fer-hi front.”

Carme Colomina
“Hi ha nous espais de confrontació i es produeixen molts canvis, ha canviat la idea de poder, la idea d’amenaça i apareix un nou poder, el relacional.”
“Ens ve un temps de resistència a tot Europa, ha arribat el moment de les alternatives de confiar en els fets i la mobilització per recuperar els seus valors fundacionals.”

David Fernández
“Necessitem memòria per recordar, raó per pensar i imaginació per ficar-nos a la pell de l’altre i per afrontar els nous temps. Malauradament estem en un règim general d’indiferència de masses.”
“Hem passat de la condició lletrada a la condició pantàllica, tot s’esdevé a la pantalla.”

Antoni Gutiérrez-Rubí
“Vivim temps VICA -Volàtils, Incerts, Complexos, Ambigus-, però ambigus també vol dir oberts. Venen temps accelerats, calen idees que siguin fars en la tempesta i cal paciència i perseverança.”
“La cultura de la pau ha de començar per les paraules perquè les paraules són la primera bala, el primer atac. Cal tenir-ne cura. Especialment dels insults que ens porten a destruir l’adversari, no a superar-lo. La ira nos ens ajuda a crear els consensos que calen per formar majories.”Perquè els temps són inquietants però hem de poder construir futurs millors.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió