Àustria anuncia que acollirà la tercera conferència internacional del procés a finals d’aquest any.
Nayarit, Mèxic. La segona conferència internacional sobre l’impacte humanitari de les armes nuclears, celebrada a Mèxic els dies 13 i 14 de febrer, ha acabat amb una crida del govern mexicà als més de 140 països assistents, entre els quals l’Estat espanyol, a obrir un procés diplomàtic per prohibir les armes nuclears.
Durant la trobada, un gran nombre de països han manifestat el seu posicionament favorable a un tractat de prohibició de les armes nuclears, un fet que marca un significatiu punt d’inflexió en el procés cap a l’eliminació d’aquestes armes de destrucció massiva. En aquesta línia, el govern austríac ha anunciat que acollirà la propera conferència internacional a Viena, a finals d’aquest any.
Per a la Campanya Internacional per l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), l’evidència del terrible impacte humanitari d’una detonació nuclear i la incapacitat de donar-hi resposta, sumat al risc significatiu de què es produeixi una detonació, ha fet que augmentés el suport dels països a la prohibició nuclear. Ara cal que els estats es comprometin amb aquest objectiu en les negociacions de la propera reunió de Viena.
La conferència de Nayarit ha comptat amb la participació d’agències de les Nacions Unides, experts de renom internacional, antics oficials de l’exèrcit i investigadors del centre de recerca del Regne Unit Chatham House, que han presentat informes de l’impacte d’una detonació nuclear sobre el clima del planeta, l’agricultura, la salut humana i les infraestructures socials i econòmiques. En canvi, mentre que altres armes de destrucció massiva –les químiques i les biològiques– han estat declarades il·legals, no passa el mateix amb les armes nuclears. Ara, arran de la conferència de Mèxic, molts estats han reconegut la necessitat de posar en marxa un tractat com al proper pas cap a l’eliminació.