04/12/2023

L’augment dels ingressos de les empreses d’armes es retarda

Foto de Don Jackson-Wyatt en Unsplash

L’augment dels ingressos per la venda d’armes de les empreses Top 100 del SIPRI es retarda per problemes de producció i demores

(Estocolm, 4 de desembre de 2023) Els ingressos per les vendes d’armes i serveis militars de les 100 principals empreses del sector van arribar als 597.000 milions de dòlars el 2022, un 3,5% menys que el 2021 en termes reals, tot i que la demanda va augmentar considerablement, segons les noves dades publicades avui per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) disponibles a www.sipri.org.

El descens es va deure principalment a la caiguda dels ingressos per armes per part de les principals empreses dels Estats Units. Els ingressos van augmentar substancialment a Àsia i Oceania i Orient Mitjà. Les comandes pendents i l’augment de nous contractes suggereixen que els ingressos mundials per armament podrien augmentar significativament en els pròxims anys.

Creix la demanda d’armes, però la producció es retarda

La invasió d’Ucraïna per part de Rússia i les tensions geopolítiques a tot el món van alimentar un fort increment de la demanda d’armes i equips militars el 2022. No obstant això, tot i rebre noves comandes, moltes empreses armamentístiques estatunidenques i europees no van poder augmentar significativament la seva capacitat de producció a causa de l’escassetat de mà d’obra, l’augment dels costos i les interrupcions en la cadena de subministrament, agreujades per la guerra d’Ucraïna. A més, els països van fer noves comandes a finals d’any i el desfasament entre les comandes i la producció va fer que el 2022 l’augment de la demanda no es reflectís en els ingressos d’aquestes empreses.

‘Moltes empreses armamentístiques es van trobar amb obstacles per adaptar-se a la producció que requereix la guerra d’alta intensitat’, afirma la dra. Lucie Béraud-Sudreau, directora del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. ‘No obstant això, es van signar nous contractes, sobretot de municions, que es podrien traduir en ingressos més elevats a partir del 2023’.

A diferència dels principals proveïdors estatunidencs i europeus, el 2022, les empreses d’Àsia i Oceania i d’Orient Mitjà van veure créixer significativament els seus ingressos per armes, la qual cosa demostra la seva capacitat per a respondre a una major demanda en un termini més breu. Això va ser especialment cert en els països en què les empreses mantenen la seva capacitat de fabricació sempre a punt, com Israel i Corea del Sud, i en els quals les empreses solen dependre de cadenes de subministrament curtes.

Els ingressos per armes cauen als EUA pels problemes de producció

Els ingressos per armes de les 42 empreses estatunidenques incloses en la llista Top 100 van caure un 7,9%, fins als 302.000 milions de dòlars el 2022. Suposen el 51% dels ingressos totals per armes de les Top 100. De les 42 empreses estatunidenques, 32 van registrar una caiguda interanual dels ingressos per armes, atribuint-la en la majoria dels casos als continus problemes de la cadena de subministrament i a l’escassetat de mà d’obra derivada de la pandèmia de la covid-19.

‘Estem començant a veure una afluència de noves comandes relacionades amb la guerra d’Ucraïna, i algunes grans empreses estatunidenques, com Lockheed Martin i Raytheon Technologies, van rebre noves comandes com a conseqüència d’això’, declara Nan Tian, investigador sènior del SIPRI. ‘No obstant això, a causa de la cartera de comandes pendents d’aquestes empreses i a les dificultats per a augmentar la capacitat de producció, els ingressos procedents d’aquestes comandes probablement no es reflectiran en els comptes de les empreses fins d’aquí dos o tres anys’.

Àsia supera Europa en modernització militar

Els ingressos per armament de les 22 empreses d’Àsia i Oceania incloses en la classificació van augmentar un 3,1% fins arribar als 134.000 milions de dòlars el 2022. Va ser el segon any consecutiu en el qual els ingressos per armament d’Àsia i Oceania van superar els d’Europa.

‘La demanda interna i la dependència dels proveïdors locals van protegir les empreses d’armes asiàtiques de les interrupcions de la cadena de subministrament el 2022’, afirma Xiao Liang, investigador del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. ‘Les empreses de la Xina, l’Índia, el Japó i Taiwan es van beneficiar de la inversió governamental sostinguda en la modernització militar’.

Els ingressos combinats per armament de les quatre empreses sud-coreanes de la llista Top 100 van caure un 0,9%, degut principalment al descens del 8,5% registrat pel major productor d’armes del país, Hanwha Aerospace. Dues empreses sud-coreanes van registrar un creixement dels seus ingressos, sobretot LIG Nex1. És probable que les empreses sud-coreanes vegin augmentar els seus ingressos en els pròxims anys a causa d’un augment de les comandes registrades després de signar importants acords armamentístics amb Polònia i la Unió dels Emirats Àrabs.

Creixement moderat dels ingressos a Europa per la demanda vinculada a Ucraïna

Els ingressos per armament de les 26 empreses de la llista Top 100 amb seu a Europa van augmentar un 0,9% fins a aconseguir els 121.000 milions de dòlars el 2022.

‘La guerra d’Ucraïna va crear una demanda de material per a una guerra de desgast, com munició i vehicles blindats. Molts productors europeus d’aquests articles van veure créixer els seus ingressos’, afirma Lorenzo Scarazzato, investigador del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. ‘Entre ells es troben empreses amb seu a Alemanya, Noruega i Polònia. Per exemple, la polonesa PGZ va augmentar els seus ingressos per armes en un 14% en beneficiar-se de l’accelerat programa de modernització militar que està duent a terme el país’.

Les empreses transeuropees Airbus i KNDS van ser algunes de les principals fonts de creixement dels ingressos per armes a Europa, degut en gran part als lliuraments de comandes de llarga durada.

Les empreses turques impulsen un augment significatiu dels ingressos per armes a Orient Mitjà 

El 2022, Orient Mitjà va registrar el major augment percentual en ingressos per armes de totes les regions, ja que les set empreses amb seu a Orient Mitjà incloses en la llista de les Top 100 van registrar un creixement substancial. Els seus ingressos combinats de 17.900 milions de dòlars van suposar un augment interanual de l’11%. Els ingressos totals per armes de les quatre empreses turques van arribar als 5.500 milions de dòlars, un 22% més que el 2021. Els ingressos totals per armes de les tres empreses israelianes de la classificació van assolir els 12.400 milions de dòlars el 2022, un 6,5% més que el 2021.

‘Les empreses d’Orient Mitjà especialitzades en productes menys sofisticats tecnològicament van poder augmentar la seva producció més ràpidament en resposta a l’augment de la demanda’ afirma Diego Lopes da Silva, investigador sènior del SIPRI. Un exemple d’això és Baykar, de Turquia, que fabrica el dron Bayraktar TB-2. Baykar va entrar a la llista de les Top 100 per primera vegada després que els seus ingressos per armes augmentessin un 94%, la taxa de creixement més ràpida de totes les empreses de la classificació”

Altres dades destacables

  • En 2022, la Xina va comptabilitzar la segona major part dels ingressos per armes combinats per país de la llista Top 100, amb un 18%. Els ingressos sumats de les vuit empreses armamentístiques xineses incloses en la classificació van augmentar un 2,7%, fins als 108.000 milions de dòlars.
  • Els ingressos per armament de les set empreses del Regne Unit incloses en la Top 100 van créixer un 2,6% fins a aconseguir els 41.800 milions de dòlars, o el 7,0% del total.
  • A causa de la falta de dades, només es van incloure dues empreses russes en la Top 100 del 2022. Els seus ingressos combinats per armes van caure un 12%, fins als 20.800 milions de dòlars. La transparència entre les empreses russes continua disminuint. Malgrat ser un hòlding sense capacitat de fabricació directa, Rostec s’inclou en la classificació del 2022 com a representant de les empreses que controla.
  • L’única empresa ucraïnesa en el Top 100, UkrOboronProm, va experimentar una caiguda del 10% en termes reals en els seus ingressos per armes fins als 1.300 milions de dòlars. Encara que els seus ingressos per armes van augmentar en termes nominals, es van veure més que compensat per l’elevada inflació del país.

Per a editors

La base de dades sobre la Indústria Armamentística del SIPRI

La Base de dades sobre la Indústria Armamentística del SIPRI es va crear el 1989. En aquell moment, no incloïa les dades de les empreses de la Xina, la Unió Soviètica i països d’Europa de l’Est. La versió actual conté dades de 2002-22, inclosos els d’empreses de Rússia. Les empreses xineses s’inclouen des del 2015.

Els “ingressos per armes” es refereixen als ingressos generats per les vendes de béns i serveis militars a clients militars nacionals i estrangers. Tret que s’especifiqui el contrari, tots els canvis s’expressen en termes reals i totes les xifres es donen en dòlars estatunidencs constants del 2022. Les comparacions entre 2021 i 2022 es basen en la llista d’empreses de la classificació del 2022 (és a dir, la comparació anual es realitza entre el mateix conjunt d’empreses). Les comparacions a més llarg termini es basen en els conjunts d’empreses que figuren en la llista de l’any respectiu (és a dir, la comparació és entre un conjunt diferent d’empreses).

La Base de dades de la Indústria Armamentística del SIPRI, que presenta un conjunt de dades més detallat per als anys 2002-22 està disponible en el lloc web del SIPRI en <https://www.sipri.org/databases/armsindustry>.

Aquest és el primer de tres importants llançaments de dades en el període previ a la publicació de la publicació insígnia del SIPRI a mitjan 2024, l’Anuari anual del SIPRI. Abans d’aquesta publicació, el SIPRI publicarà les seves dades sobre transferències internacionals d’armes (detalls de totes les transferències internacionals de les principals armes el 2023), així com les seves dades sobre la despesa militar mundial (informació exhaustiva sobre les tendències mundials, regionals i nacionals de la despesa militar el 2023).

Nota de premsa del SIPRI traduïda per FundiPau.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió