Les vendes de les principals empreses d’armes tornen a baixar el 2013, mentre les vendes de les companyies russes continuen creixent
Estocolm, 15 de desembre de 2014. Les vendes d’armes i de serveis militars per part de les principals empreses productores d’armes —les SIPRI Top 100— van arribar als 402.000 milions de dòlars el 2013 segons les noves dades sobre producció internacional d’armes fetes públiques avui per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Aquest és el tercer any consecutiu de davallada del total de vendes dels 100 principals productors d’armes i de serveis militars. Amb un descens de les vendes d’un 2% en termes reals, comparat amb el 3,9% el 2012, el ritme de la reducció ha disminuït lleugerament. Això es pot atribuir, en part, als increments significatius de les vendes d’armes per part d’empreses russes i d’altres subministradors emergents.
Les vendes de les empreses amb seu als Estats Units i al Canadà van continuar disminuint moderadament, mentre que les vendes de les empreses amb seu a Rússia van augmentar un 20% el 2013. L’Europa occidental va tenir uns resultats més variats: les empreses franceses van augmentar les seves vendes, les companyies britàniques es van mantenir estables, i les vendes de les empreses d’Itàlia i de l’Estat espanyol van continuar baixant.
‘La quota de la venda global d’armes per part de les empreses que no són d’Amèrica del nord i de l’Europa occidental, s’ha mantingut creixent des de 2005,’ afirma el Dr Aude Fleurant, director del Programa d’Armes i Despesa Militar del SIPRI. ‘El 2013, aquesta quota se situa en el 15,5% de les vendes d’armes de les Top 100, el percentatge més alt en la història de d’aquesta llista del SIPRI, que no inclou les empreses amb seu a la Xina per manca de dades fiables.’
El creixement de les empreses d’armes russes es manté alt
L’empresa russa amb un major increment de vendes el 2103 és Tactical Missiles Corporation, amb un creixement del 118 per cent, seguit per Almaz-Antey (34%) i United Aircraft Corporation (20%). Les vendes d’armes d’Almaz-Antey el 2013 la van convertir en la 12a principal fabricant d’armes (excloent la Xina) i la van acostar al top 10, que, des de finals de la guerra freda, ha estat exclusivament integrada per productors d’armes dels Estats Units o de l’Europa occidental.
El 2013 també es va incorporar al SIPRI Top 100 l’empresa Sozvezdie, fabricant d’armes, comunicació i electrònica; la desena empresa russa que s’incorpora en aquesta llista.
‘L’increment remarcable de les vendes de les empreses russes, tant el 2012 com el 2013, és en gran mesura atribuïble a les inversions ininterrompudes en contractació militar per part del govern rus durant la primera dècada del 2000. Aquestes inversions s’orienten clarament a modernitzar la producció nacional de capacitats i d’armes per tal de situar-la al nivell de les capacitats i tecnologies de les principals productores d’armes dels Estats Units i de l’Europa occidental,’ assegura Siemon Wezeman, investigador sènior del Programa d’Armes i Despesa Militar del SIPRI.
La Llei de Control Pressupostari dels Estats Units encara no ha afectat els productors amb seu en aquell país
A partir del 2011, la combinació dels límits sobre la despesa de defensa dels Estats Units imposat per la Llei de Control Pressupostari del 2011, amb la retirada de les forces militars de l’Afganistan i de l’Iraq han provocat una davallada gradual en les vendes de les empreses d’armes nord-americanes. La tendència ha continuat el 2013 amb una davallada del 4,5% en el total estimat de vendes d’armes d’empreses nord-americanes classificades en el SIPRI Top 100, comparades amb les vendes del 2012. El nombre de productors dels EUA en la llista Top 100 també es va reduir de 42 empreses el 2011 a 38 el 2013.
‘Aquesta és una conseqüència de la disminució d’activitat de les empreses davant la substancial davallada de la demanda, específicament en aquelles que depenen de la demanda d’equipaments i serveis relacionals amb les grans operacions a ultramar,’ afirma el Dr. Fleurant.
Els productors emergents del Sud Global augmenten les vendes
El SIPRI ha creat una nova categoria pels subministradors emergents classificats en el SIPRI Top 100 de 2013 per tal de poder fer un millor seguiment de la seva evolució. Aquesta nova categoria inclou empreses d’armes situades al Sud Global, incloent-t’hi el Brasil, l’Índia, la República de Corea (ROK, Corea del Sud), Singapur i Turquia.
Col·lectivament, les vendes d’armes dels subministradors emergents representen una part modesta de les vendes globals del Top 100 (al voltant del 3,6%). De tota manera, el creixement, el 2013, d’alguns d’aquests subministradors ha estat impressionant. Per exemple, les vendes de la Korean Aerospace Industries de Corea del Sud van créixer un 31% el 2013, mentre que la brasilera Embraer i la turca Aselsan van continuar pujant en les seves respectives posicions en la llista del Top 100, a partir de la seva primera aparició en els rànquings, el 2011.
‘Aquestes tendències subratllen la modesta tot i que continuada erosió relativa de la dominació dels productors dels Estats Units i de l’Europa occidental, conclou el Dr. Fleurant.