Les vendes de les principals empreses d’armes continuen baixant el 2012, però les de les empreses russes augmenten considerablement.
Munic. Les vendes d’armes i serveis militars per part de les principals empreses productores –les SIPRI Top 100– van arribar als 395.000 milions de dòlars el 2012, segons les noves dades sobre la producció internacional d’armes fetes públiques avui per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) a la Conferència de Seguretat de Munic.
Aquesta xifra representa un 4,2% de descens en termes reals en comparació a les vendes de les empreses del Top 100 el 2011 i dóna continuïtat a la reducció del 6,6% que es va produir aquell any. De tota manera, les vendes d’armes del Top 100 s’han incrementat un 29% en termes reals des del 2003.
Malgrat tot, el descens en les vendes d’armes el 2012 no va ser uniforme: mentre que les vendes d’empreses dels Estats Units, del Canadà i de la majoria de països de l’Europa occidental van continuar baixant, les vendes d’armes de les companyies russes van augmentar significativament , un 28% en termes reals.
El percentatge d’empreses fora de l’Amèrica del nord i de l’Europa occidental també ha crescut des del 2005 fins el 13,5%, el punt més alt en la història dels Top 100, que no inclou les empreses amb base a la Xina per la manca de dades disponibles.
Ràpid increment de les vendes a Rússia pels plans de compra interns
Les empreses russes van veure un creixement particularment gran en les vendes estimades d’armes el 2012. De les 6 empreses russes del Top 100, totes excepte la United Aircraft Corporation van veure creixements superiors al 20%, i Almaz Antei – amb un creixement del 41%– ara està en el 14è lloc de la llista del Top 100, la posició més alta a què ha arribat una companyia russa des que les dades van estar disponibles el 2002.
Les companyies d’armes russes continuen mantenint alts nivells d’exportació però l’increment en les vendes estimades d’armes del 2012 reflecteix principalment les grans i creixents vendes internes, com a part del Pla d’Amaments de l’Estat 2011 -2020, de 700.000 milions de dòlars. Mentre es manté un estès escepticisme de si els objectius del pla podran ser assolits completament, és clar que s’està produint un gran increment en l’adquisició d’equipament militar rus.
‘La indústria d’armament russa està re-emergint gradualment de les runes de la indústria soviètica’, afirma el Dr. Sam Perlo-Freeman, director del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. ‘Tot i així, la indústria encara està plagada d’equipament desfasat, una organització ineficient i una corrupció molt estesa, que continuarà limitant l’habilitat de Rússia per competir tecnològicament amb occident’.
Les vendes de les empreses d’armes amb base als Estats Units, afectades per la retirada d’Iraq
Les vendes de les 42 empreses d’armes amb base als Estats Units van representar el 58% del total de vendes d’armes del Top 100, i les 30 empreses amb base a l’Europa occidental van ser el 28% del total. Mentre que aquestes empreses encara representen el 87% del total de les vendes d’armes, el declivi de les vendes en aquestes regions tradicionalment productores, reflecteix la davallada en despesa militar, que va començar clarament el 2011. En particular, la retirada de les forces dels Estats Units d’Iraq, a finals del 2011 va tenir un efecte significatiu en un nombre important d’empreses.
La caiguda més gran en percentatge en vendes d’armes en el Top 100 el 2012 –del 60% en termes reals– va ser de KBR, que proveïa de suport logístic a les forces dels EUA a Iraq. Les vendes de les empreses que proveïen vehicles blindats a les forces nord-americanes a l’Iraq i a l’Afganistan, incloses Navistar i AM General, també van disminuir.
‘La indústria d’armes dels EUA ha caigut una mica del punt més alt on va arribar abans de la Llei de Control Pressupostari, quan els EUA encara estaven implicats en dues guerres. Però encara gaudeixen de vendes i beneficis molts elevats pels estàndards històrics’ diu el Dr. Perlo-Freeman.
Altres productors emergents i re-emergents
- Aquest any, per primera vegada, el SIPRI Top 100 inclou dades d’Ucraïna. La consolidació de la major part de la indústria d’armes ucraïnesa en una única companyia-holding, Ukroboronprom – les vendes d’armes de la qual van créixer un 14% el 2012, arribant als 144.000 milions de dòlars – situa clarament aquesta companyia en el Top 100 tant el 2011 com el 2012.
- El fabricant d’avions brasiler, Embraer, va entrar en el Top 100 el 2010 i va ser una de les empreses que més va escalar posicions el 2012, un 36% en termes reals, pujant del lloc 83 al 66 amb vendes d’armes de 106.000 milions de dòlars.
- El creixement de la indústria d’armes de Corea del Sud va continuar el 2012 amb un 4,2% d’increment real en vendes d’armes per companyies de la Top 100. Les vendes totals de les empreses coreanes en la Top 100 s’han més que duplicat en termes reals des del 2002.
La base de dades del SIPRI sobre indústria militar
Va ser creada el 1989. Conté dades financeres i d’ocupació, d’empreses productores d’armes de tot el món. Des de 1990, el SIPRI publica dades sobre les vendes d’armes i l’ocupació de les 100 principals empreses d’armes en el SIPRI Yearbook. Els detalls complets es poden trobar a la plana web del SIPRI: http://www.sipri.org/research/armaments/production/Top100
El SIPRI defineix les vendes d’armes com a vendes de béns militars i de serveis als clients militars, incloses les vendes per abastiment intern i vendes per a l’exportació.
Aquest és el primer dels tres llançaments de dades prèvis a la publicació del SIPRI Yearbook 2014. El 17 de març, el SIPRI farà públiques les seves dades sobre transferències internacionals d’armes (detalls de totes les vendes internacionals, transferències i regals de grans armes fetes el 2013) i el 14 d’abril, les seves dades sobre la despesa militar mundial (informació completa sobre les tendències globals, regionals i locals en despesa militar). Finalment, el juny, el SIPRI llançarà el seu anuari 2014 (informació d’avantguarda i anàlisi de l’estat de les forces nuclears mundials, l’agenda internacional de manteniment de la pau i els passos per controlar les armes de destrucció massiva).