20/04/2022

Manifestació per la pau

El proper diumenge, 24 d’abril, a les 12 del migdia, la Plataforma Aturem la Guerra convoca una manifestació a Barcelona per reclamar la pau i la fi de la guerra a Ucraïna. FundiPau ens hi sumem. La marxa s’iniciarà a la Plaça Universitat i acabarà a la plaça de Sant Jaume. 

A Tarragona, la concentració es farà el mateix diumenge a les 19 hores al Monument dels despullats de la Rambla Nova, organitzada per la Coordinadora d’ONG de Tarragona.

Les entitats interessades es poden sumar al Manifest a: plataformaturemlaguerra@gmail.com
 
 
Per la pau, aturem la guerra a Ucraïna

La guerra contra Ucraïna va començar ja fa més d’un mes i la primera consideració que volem transmetre des de les entitats aplegades a la PAG és el nostre suport i solidaritat amb el poble d’Ucraïna i la seva resistència. Defensem la seva plena sobirania i el dret a l’autodeterminació dels pobles. En conseqüència, condemnem l’agressió llançada per Vladímir Putin que ha originat aquesta lamentable guerra.

La segona consideració que volem expressar és que la guerra és una derrota de la humanitat i dels poders polítics i econòmics que la provoquen perquè només produeix la destrucció dels territoris, la mort i el patiment de la població civil, quan sempre es poden resoldre els conflictes mitjançant la negociació i sense haver de recórrer a la violència militar.

Aquesta criminal agressió té un màxim responsable: el règim de Putin i els seus generals. Ens entristeix enormement que després de les guerres que van destrossar Europa al segle XX, ara, de manera insensata, el govern rus hagi llançat una invasió militar sobre la veïna Ucraïna.

Aquesta invasió duta a terme per una potència nuclear ha provocat una crisi humanitària de grans dimensions, milions de refugiats, destrosses del territori i milers de morts, als quals s’hi han d’afegir els més de 14.OOO morts que hi ha hagut des del 2014 com a conseqüència dels enfrontaments entre l’exèrcit ucraïnès i les milícies del Donbas.

Tornem a veure imatges de gent que fuig, de refugiats que no saben on anar a parar, de gent desvalguda ignorada pels càlculs freds dels estrategues de la guerra i dels foscos interessos econòmics i geoestratègics de les grans potències. La competència entre potències econòmiques i polítiques mundials augmenta el perill d’una guerra nuclear capaç de posar en perill la supervivència de la humanitat.

Volem denunciar que més enllà dels greuges històrics i polítics entre Ucraïna i Rússia, la responsabilitat de l’OTAN expandint-se cap a les fronteres russes, el desplegament de bases militars i d’armes de tota mena també són part de les causes històriques de la guerra d’Ucraïna. L’OTAN no protegirà el poble d’Ucraïna, ni cap altre. S’ha d’avançar decididament cap a la dissolució de qualsevol aliança militar que fomenti la confrontació armada, i concretament de l’OTAN, i més tenint present que amb la dissolució de l’antiga URSS i el Pacte de Varsòvia aquesta va perdre qualsevol justificació.

Les solucions no vindran ni de l’augment dels pressupostos militars dels estats, ni de la fabricació de sofisticades armes nuclears. Contràriament, cal avançar cap un desarmament generalitzat.
Diem un no rotund al rearmament i la militarització, i diem sí a la signatura del Tractat sobre la Prohibició d’Armes Nuclears (TPAN) i el compromís de no utilitzar-les. I en aquest sentit, la demanda històrica d’OTAN NO, BASES FORA, continua vigent. Denunciem la política seguidista de la Unió Europea respecte els Estats Units i de l’OTAN i la seva aposta per la militarització.

Donem el nostre suport als qui es neguen a participar en la guerra i a usar les armes, així com a tots els pacifistes tant de Rússia com d’Ucraïna que posen en perill la seva llibertat i la seva vida per la pau. L’objecció de consciència i la insubmissió a servir als exèrcits són drets inalienables, en qualsevol situació. I volem donar rellevància a aquelles dones i homes que, enfrontant-se a una dura repressió, s’oposen a donar suport a l’aventura bel·licista de Putin.

Una pau justa no serà possible fins que no hi hagi un reconeixement que amb amenaces militars no es pot construir cap mena de seguretat a Europa ni al món.

Exigim que l’ONU i l’OSCE facin tots els esforços diplomàtics necessaris per aturar la guerra i que s’eviti, que no es legitimi, qualsevol canvi de frontera per la via de l’agressió militar. Volem alhora que l’ONU sigui allò pel qual va ser creada, una institució d’abast mundial per evitar la guerra. Demanen i exigim una veritable refundació d’aquesta institució. L’escenari planetari amb l’emergència climàtica i els gravíssims reptes ecològics ho exigeixen.

També reclamem que s’apliqui en aquest conflicte la resolució 1325 sobre dones i pau del Consell de Seguretat de l’ONU, que explica que es tingui una especial cura en protegir la vida i la dignitat de les dones i se’ls doni un protagonisme específic en les iniciatives de pau.

Demanem que s’investiguin els crims comesos contra la població ucraïnesa des del 2014 i que el Tribunal Penal Internacional obri un procés contra tots els responsables d’aquesta guerra. També demanem la creació de vies segures i acollida digna per a totes les persones que fugen de totes les guerres.

No volem viure amb el temor d’atacs químics, bacteriològics i nuclears. No volem que les guerres provoquin crisis econòmiques i pobresa. Tampoc acceptem que amb l’excusa de la guerra es pretengui augmentar la despesa militar dels Estats europeus, inclòs l’Estat espanyol. Per això cridem ben fort “despeses militars per a despeses socials”.

Cal plantejar-se seriosament la necessitat de construir un altre model econòmic, energètic i de consum que no expulsi milions de persones cap a l’exclusió i ens aboqui a la catàstrofe climàtica. Cal avançar cap a una profunda desmilitarització i abandonar la nostra dependència dels combustibles fòssils, com a mesures que poden dur un ordre internacional just, sostenible i pacífic. Tot això provoca el patiment i l’empobriment dels pobles amb l’encariment salvatge de molts serveis que depenen dels preus de l’energia.

Rebutgem l’augment de la despesa militar, la producció i el comerç d’armes, que consumeixen els recursos necessaris per a la transició energètica i per lluitar contra el canvi climàtic, contra la pobresa, les pandèmies…


No a la guerra i no a la guerra nuclear.
Per la retirada de les tropes russes d’Ucraïna i la lliure autodeterminació dels pobles.
No a l’OTAN, ni a cap altra aliança militar amb funcions agressives o intimidatòries. No als euromíssils. No a una nova Guerra Freda entre EUA-UE i Rússia-Xina.
Per la desmilitarització d’Europa i del món.
Per la desnuclearització total.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió