20/09/2017

Oberta la signatura del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears

El Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears s’obre avui a la signatura dels dirigents mundials

 

53 Estats signen el tractat a les Nacions Unides el dia de la cerimònia d’obertura

Nova York, 20 de setembre de 2017

Caps d’estat i Ministres d’Afers Estrangers firmen avui el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears que l’Assemblea General de les Nacions Unides obre a Nova York

Les tensions creixents entre els Estats Units i Corea del Nord eleven més que mai el risc de l’ús d’armes nuclears —amb totes les conseqüències humanitàries devastadores que això implicaria. A l’Assemblea General de les Nacions Unides, el president nord-americà Trump, va dir “Si els Estats Units es veuen forçats a defensar-se, no tindrem cap altra opció que destruir completament Corea del Nord.”

En aquest context, la signatura del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears serà una manera ferma per als estats de tot el món de posicionar-se contra les armes nuclears i oferir a la comunitat internacional un camí per alliberar el món d’aquestes armes inhumanes i inacceptables.

“Durant dècades, les armes nuclears han estat l’única arma de destrucció massiva que encara no estava prohibida malgrat el seu immens poder de destrucció i l’amenaça que representa per a la humanitat, i els països amb armament nuclear encara amenacen amb usar-lo per destruir ciutats i matar centenars de milers de civils. Avui els estats que signin el tractat demostraran el seu compromís amb un món sense armes nuclears fent-les il·legals” afirma Beatrice Fihn, Directora d’ ICAN.

El Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears prohibeix l’ús, l’amenaça d’usar, la producció, el desenvolupament, el desplegament i les proves d’armes nuclears; també prohibeix l’assistència a totes les activitats prohibides i requereix la prestació d’assistència a les víctimes i el sanejament dels terrenys contaminats per l’ús o les proves amb armament nuclear. Amb l’adopció del Tractat, finalment les nuclears s’uniran a les armes biològiques i les químiques com a armes de destrucció massiva que la llei internacional ha declarat il·legals.

S’esperava que al voltant de 45 països firmessin el tractat el dia en què s’ha obert a la signatura i al final han estat 53. A més, es preveu que més països ho facin durant els dies següents de l’Assemblea General de l’ONU. El tractat entrarà en vigor quan s’hagi produït la 50a ratificació.

“Aquest Tractat és l’inici de la fi de les armes nuclears” afirma Setsuko Thurlow, supervivent de la bomba atòmica a Hiroshima el 1945. “Per aquells de nosaltres que hem sobreviscut a l’ús de les armes nuclears, aquest tractat ens dona esperança” afegeix.

El tractat és fruit d’un procés que ha tornat a centrar l’atenció mundial en el risc de les armes nuclears que poden aniquilar ciutats senceres amb centenars de milers de persones, provocar ferides gravíssimes als supervivents i contaminar territoris durant generacions.

Les negociacions del tractat van ser boicotejades pels països amb armament nuclear que, infructuosament, van intentar fer descarrilar el procés. Malgrat la seva absència, aquest tractat és una clara indicació que la majoria del món no accepta més les armes nuclears i crea una nova norma que pot ser el fonament de la seva eliminació. Tal com ha passat en tractats de prohibició previs, inclosos els de les mines antipersones i les bombes de dispersió, una nova norma internacional pot portar a concretar canvis en les polítiques i comportaments, fins i tot en països que no formen part del tractat.

 

Ajuda'ns a fer-ne més difusió