Un article de Maria Ollè, tècnica de projectes a FundiPau
Avui, 21 de març, fa 59 anys que celebrem el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial, efemèride proclamada per l’ONU en record de la massacre que va tenir lloc a la localitat Sud-africana de Sharpeville l’any 1960.
Malgrat que han estat molts els avenços que han experimentat les societats occidentals en la consecució de societats formalment igualitàries i no discriminatòries per raó de raça, les agressions i el discurs d’odi generats per aquest motiu continuen sent un focus de violència, conflicte i polarització que afecta la convivència i benestar a escala local i global. Segons dades de l’Informe sobre l’evolució dels delictes d’odi a Espanya per l’any 2022 el discurs xenòfob, racista i homòfob és el més estès a l’Estat.
És especialment rellevant la importància que actualment tenen les xarxes socials en la difusió de narratives que promouen un discurs d’odi i polaritzador contra les persones racialitzades i que actualment està arrelant en sectors cada vegada amplis de la societat. L’informe anual de monitoratge del discurs d’odi de l’Observatori Espanyol sobre Racisme i Xenofòbia (2024) mostra que, en el 53,7% dels casos de discurs d’odi online, l’objectiu és deshumanitzar o degradar a les persones racialitzades.
En aquest sentit, és particularment preocupant l’adhesió d’un col·lectiu considerable de població jove a aquestes narratives, que lluny de fomentar propostes creatives i respectuoses als problemes de convivència esperonen la polarització social i la violència com a principal recurs per a la resolució de conflictes, fet que subratlla la necessitat de realitzar intervencions per abordar aquesta problemàtica.
Des de FundiPau, no entenem aquesta conjuntura com una oportunitat per a demonitzar la tecnologia ni les xarxes socials: la tecnologia ha obert un nou ventall d’oportunitats per aquells que volen fomentar discursos violents que ja existien abans i que simplement tenien altres vies d’expressió. Per tant, ara el repte consisteix a posar la tecnologia al servei de la pau i promoure noves narratives que fomentin una mirada crítica respecte als reptes socials i globals i construeixin narratives positives envers la diversitat.
L’ús crític i positiu de la tecnologia que proposem des de FundiPau, no es focalitza només a mitigar aquelles accions comunicatives que esperonen l’odi com les fake news, els comentaris estereotipats o la criminalització de les persones racialitzades, ja que en molts d’aquests casos es considera que els comentaris no són il·legals o no que infringeixin la normativa i, per tant, la moderació de contingut ha resultat insuficient (The Digital Us, 2024; Puig Larrauri (Build Up), 2020).
L’aproximació de FundiPau als discursos d’odi digitals s’orienta, doncs, a impulsar a través dels nostres projectes i accions, estratègies que fomentin l’esperit crític, la resiliència de les organitzacions per lidiar amb els discursos d’odi, la construcció de ponts entre comunitats i individus, i l’empatia i la creativitat com a elements principals per a la generació de noves narratives digitals.