11/12/2024

Nihon Hidankyo, Premi Nobel de la Pau 2024. El reconeixment a unes vides dedicades al desarmament nuclear

El darrer 10 de desembre una delegació de hibakusha (supervivents de les bombes atòmiques de Hiroshima i Nagasaki) de l’organització Nihon Hidankyo van ser a Oslo per rebre el Premi Nobel de la Pau.

Aquest premi és un reconeixement al paper central dels hibakusha a favor del desarmament nuclear. És també un homenatge a un col·lectiu que ha dedicat la seva vida a treballar incansablement per alertar sobre les conseqüències catastròfiques de les armes nuclears i per aconseguir-ne la total eliminació. Ells són els veritables experts sobre l’impacte humanitari que les armes nuclears tenen en la salut de les persones i del medi ambient quan són utilitzades.

Aquest premi és també un aval a l’enfocament de desarmament humanitari, molt defensat per organismes internacionals i ONGs des que, fa 27 anys, la Campanya Internacional per a l’Eliminació de les Mines Antipersona va rebre el Premi Nobel de la Pau. Prioritzar aquest enfocament quan es tracta d’armes que provoquen un dany inacceptable i que són sempre indiscriminades vol dir prioritzar el benestar de les persones, per tant la seguretat humana. Aquest enfocament contrasta amb el control d’armes tradicional o les iniciatives de no proliferació que es guien sempre per interessos de seguretat nacional.

Els hibakusha representen la lluita contra les armes nuclears i pel desarmament humanitari. El seu testimoni i el seu activisme han estat crucials per aconseguir que l’impacte humanitari de les armes nuclears sigui el motiu incotestable per atènyer-ne l’eliminació, tal com va quedar recollit en el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) adoptat per les Nacions Unides el juliol de 2017 i en vigor des del 22 de gener de 2021.

Aquest premi arriba en un temps on el risc que les armes nuclears s’utilitzin és més alt que mai perquè en mig d’unes tensions internacionals creixents, les armes nuclears tenen un paper predominant i a l’alça en les relacions internacionals, amb amenaces explícites, la banalització de la retòrica nuclear i de la dissuasió, nous acords d’allotjament d’armes nuclears i un increment incessant de la despesa nuclear que alimenta una nova cursa d’aquest tipus d’armament.

L’any vinent serà el 80è aniversari dels bombardeigs catastròfics d’Hiroshima i Nagasaki. Avui és  més urgent que mai escoltar les veus dels supervivents i que la seva crida a l’acció tingui resposta. En una roda de premsa amb motiu de la recepció del premi Nobel, Terumi Tanaka, vicepresident de Nihon Hidankyo i supervivient de la bomba atòmica de Nagasaki va recalcar que, “tots nosaltres som candidats a ser futurs hibakusha. Per tant, hem de treballar conjuntament per a eliminar les armes nuclears abans que elles ens eliminin a nosaltres”.

El compromís de Terumi Tanaka i de tot el col·lectiu hibakusha ha de ser el motor que activi de manera veraç i efectiva el desmantellament d’arsenals i reforci els tractats i les normes contra les armes nuclears. Només d’aquesta manera allunyarem el risc de convertir-nos en futurs hibakusha.

Carme Suñé

Vice presidenta de FundiPau

Membre de l’Alianza por el Desarme Nuclear

Ajuda'ns a fer-ne més difusió