24/10/2011

Propostes de la campanya Armes Sota Control als partits polítics

Les ONG demanen més compromís amb el control d’armes

Les organitzacions de la campanya Armes Sota Control, entre les quals la Fundació per la Pau, demanen als partits que es presenten a les eleccions del 20 de novembre el compliment rigorós de la Llei espanyola de comerç d’armes, i el suport al Tractat internacional que es debatrà el 2012.

Document en català
Documento en castellano

logos
ELECCIONS GENERALS – 20 DE NOVEMBRE DE 2011

PROPOSTES DE LA
CAMPANYA ARMES SOTA CONTROL
ALS PARTITS POLÍTICS

Les organitzacions de la Campanya ‘Armes Sota Control’ hem vist amb preocupació durant tots aquests anys del nostre treball, els greus impactes sobre vides humanes, els drets humans, el medi ambient i la consolidació de la pau, que la proliferació de les armes provoca. És per això que sempre hem reclamat posar el comerç d’armes sota control.

El desembre de 2007, després de molts anys de denúncies, propostes i negociacions, es va aprovar la Llei de comerç exterior de material de defensa i doble ús, un pas endavant en la consecució d’un major control i transparència en el comerç espanyol d’armes. Així, la Llei obliga el Govern a informar de les vendes d’armes i a denegar aquelles transferències que puguin facilitar la vulneració dels drets humans, atemptar contra l’estabilitat o que suposin risc de conflicte en el país de destinació.

Malgrat l’aprovació de la Llei, les ONG hem continuat realitzant un seguiment sobre les exportacions espanyoles d’armes, per verificar el compliment de la nova legislació. En els nostres informes hem valorat el creixent nivell de transparència i adequació a la llei però, alhora, hem hagut de denunciar diversos incompliments.

Sense anar més lluny, entre el 2008 i el 2010 s’han autoritzat vendes d’armes i/o material de doble ús a països com Egipte, Líbia, l’Aràbia Saudita, Colòmbia, Pakistan, Israel, el Marroc, l’Iran, la Xina i Myanmar. Contravenint així la Llei que estableix que no s’autoritzaran exportacions d’armes quan existeixin indicis racionals que aquestes poden emprar-se en accions que pertorbin la pau, la seguretat i els drets humans

Davant d’aquesta situació, les ONG de la Campanya Armes Sota Control (Amnistia Internacional, la Fundació per la Pau, Greenpeace i Intermón Oxfam), demanen als partits polítics que es presenten a les pròximes eleccions generals del 20 de novembre:

1. Que es dugui a terme un compliment rigorós de la Llei de comerç exterior de material de defensa i doble ús, denegant la venda d’armes a països en conflicte, on existeixin règims autoritaris o on es vulnerin o puguin vulnerar els drets humans.

2. Que el govern espanyol doni suport a l’adopció d’un Tractat de Comerç d’Armes que s’està negociant a nivell mundial a les Nacions Unides. Una conclusió positiva d’aquest procés diplomàtic hauria de culminar al juliol de 2012 amb l’aprovació d’un Tractat que reguli eficaçment el comerç d’armes, abasti tots els tipus d’armes convencionals i tot tipus de transaccions i, així, contribueixi a salvar vides humanes.

Octubre de 2011
Ajuda'ns a fer-ne més difusió