30/11/2015

Propostes de pau per al 20 D

Amb motiu de les eleccions a Corts Generals (Congrés i Senat) del proper 20 de desembre de 2015 des de FundiPau hem fet arribar als partits polítics una declaració que inclou vuit propostes en qüestions de seguretat, conflictes i pau que considerem imprescindibles.

Declaració de FundiPau

Declaració en català – pdf / Declaración en castellano – pdf

Continuem immersos en un cicle electoral intens i decisiu.

La crisi d’una manera de fer política —allunyada de la ciutadania i del bé comú—, els devastadors impactes de la crisi econòmica i de la seva gestió per part dels poders públics i l’increment de la conflictivitat general i de l’aposta militarista, configuren un moment especialment rellevant pel que fa a les polítiques a defensar i desenvolupar.

Arreu, i de forma especial a l’Estat espanyol, s’estan impulsant, via disposicions legislatives i també des de tribunes d’opinió, tot un seguit de mesures limitadores dels drets humans i de la llibertat d’expressió, així com la criminalització de les persones vingudes de fora de l’Estat. Ens preocupa i ens alarma. Construir una societat en pau passa per eixamplar els drets humans i les llibertats civils i polítiques. Mai a l’inrevés.

Veiem amb enorme indignació com els nivells de desigualtat i pobresa s’han incrementat de forma significativa. Les promeses de reforma del sistema econòmic i de regulació dels mercats financers han quedat en ben poca cosa. I, mentrestant, hi ha més pobresa i es consolida la desigualtat. La pau, també passa per l’eradicació de la violència estructural i per la plena garantia dels drets econòmics i socials.

Sens dubte, la fi de la violència d’ETA és una de les millors notícies dels darrers anys en l’àmbit de la pau. Però cal que el govern de l’Estat emprengui aquelles mesures (en temes d’atenció a totes les víctimes, fi de la dispersió de presos, etc.) que, a més de ser coherents amb la garantia dels drets humans, permeti encarrilar definitivament l’adéu a la violència al País Basc.

Pel que fa al procés polític que es viu a Catalunya, reclamem als poders públics i als partits polítics de l’Estat un compromís ferm i clar amb el respecte a la voluntat ciutadana. Això passa, inevitablement, per acceptar un referèndum on la ciutadania expressi la seva voluntat respecte al futur polític de Catalunya.

Vuit compromisos amb la cultura de pau, la seguretat humana i el desarmament

Pel que fa a les qüestions de seguretat, conflictes i pau plantegem vuit punts imprescindibles:

1. Reduir la despesa militar
En un context de retallades pressupostàries trobem inadmissible que la despesa militar pateixi retallades menors que les partides socials. No considerem acceptable que, fora del debat de Pressupostos, i per tant, fora del debat polític i social, el Consell de Ministres incrementi, any rere any, la despesa militar.

2. Apostar per l’educació per la pau. Rebutjar el programa de “cultura de defensa”
En un context de violència, racisme, discriminacions, etc. és necessari impulsar l’educació per la pau, no insistir en promocionar la “cultura de defensa” i, amb ella, promoure una apologia del militarisme i l’armamentisme.

3. Desvincular les bases militars de Morón i Rota d’operacions d’atac a l’Àfrica
En virtut de l’acord recentment firmat entre Espanya i Estats Units, la presència militar nord-americana a la base de Morón serà permanent. Però, a més, està previst que aquesta presència pugui servir per a planificar atacs i intervencions militars a l’Àfrica. Aquesta no és una bona, ni intel•ligent, contribució a la generació de condicions de pau i seguretat.

4. Control i transparència en el comerç d’armes
Garantir que el comerç d’armes compleixi els requisits estipulats en la Llei espanyola de comerç d’armes, les directives comunitàries i el Tractat sobre el Comerç d’ Armes (TCA). S’han d’impedir totalment aquelles transferències d’armes que puguin permetre, facilitar o incrementar les vulneracions dels Drets Humans.

5. Continuar apostant per la plena aplicació del Tractat sobre Comerç d’Armes (TCA)
Una vegada ha entrat en vigor, Espanya ha de mantenir-se entre els Estats més actius a favor que el TCA sigui un instrument ambiciós i efectiu per a reduir les alarmants xifres de morts, ferits i refugiats provocades pel descontrol i la proliferació de les armes.

6. Sumar-se al “Compromís humanitari” per a l’eliminació de les armes nuclears
Setanta anys després de les explosions d’Hiroshima i Nagasaki, és hora de prohibir i eliminar unes armes profundament perilloses en termes humanitaris. El govern ha d’impulsar, amb altres estats, l’adopció d’un Tractat de prohibició de les armes nuclears.

7. Donar suport a la moratòria per a evitar el desenvolupament de robots assassins
El desenvolupament dels robots assassins és un perill que podria deshumanitzar encara més els conflictes armats i les seves terribles conseqüències. El Govern ha de donar suport al procés civil i diplomàtic internacional per a aconseguir una moratòria d’aquestes armes.

8. Acollir les persones refugiades
Quasi 60 milions de desplaçats i refugiats en el món són el resultat de la violència i la injustícia regnants. El Govern ha de garantir, per dignitat i per obligació legal, el respecte al dret d’asil, així com canviar la pràctica dels últims anys de denegar multitud de sol•licituds.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió