11/04/2024

Protestar i el periodisme no són terrorisme

Foto de AJ Colores a Unsplash

Comunicat de FundiPau davant l’anunci d’exili de nous encausats per suposat terrorisme en el cas Tsunami Democràtic

Barcelona, 11 d’abril de 2024

Davant els darrers anuncis d’exili del dirigent d’Òmnium Cultural, Oleguer Serra, i del periodista de La Directa, Jesús Rodríguez, investigats -entre d’altres encausats, com el diputat al Parlament de Catalunya, Ruben Wagensberg- per terrorisme en la causa contra Tsunami Democràtic, FundiPau denunciem novament la utilització del Codi Penal per criminalitzar la dissidència, acusant de terrorisme l’exercici del dret a la protesta i el dret a la informació. Aquests drets fonamentals són essencials en un sistema democràtic i la seva criminalització significa atacar el dret a la llibertat d’expressió, de reunió, de manifestació i a la llibertat d’informació.

Com a organització que treballa per una societat més justa i en pau considerem el dret a la protesta i a la informació com un mecanisme essencial per assolir canvis socials i defensar els drets humans. Investigar per terrorisme un moviment pacífic i noviolent i l’exercici de la informació lliure suposa una actuació de caràcter autoritari que restringeix l’espai de la societat civil i posa en perill els principis democràtics i de l’estat de dret.

Exigim que es prenguin les mesures necessàries per aturar la utilització de la justícia en una nova persecució política contra les mobilitzacions socials i l’exercici de drets fonamentals (en aquest cas, el dret a la protesta i el periodisme lliure), i que es retirin les imputacions per terrorisme. A les portes d’un nou cicle electoral a Catalunya i a Europa (on els drets fonamentals de refugi i asil han patit un important retrocés amb el Pacte que s’acaba d’aprovar al Parlament Europeu), considerem que la normalitat democràtica passa pel debat polític de totes les necessitats de la ciutadania, amb la garantia del ple respecte als drets fonamentals.

Periodisme NO és terrorisme!

Protestar NO és terrorisme!

Ajuda'ns a fer-ne més difusió