23/06/2021

S’acabaran els secrets que maten?

Comunicado de prensa en castellano

El Govern espanyol i els grups parlamentaris, posaran fi als secrets que maten?

  • La campanya Armes Sota Control presenta avui el seu informe “Análisis de las exportaciones españolas de material de defensa y otro material de 2020que inclou recomanacions al Govern central.
  • Les organitzacions demanen que no hi hagi més dilacions i que s’adopti una nova Llei de Secrets Oficials.
  • Una vegada més, la llista de destinacions preocupants de les armes espanyoles l’encapçalen l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs i Israel, seguits d’altres països com Colòmbia, Egipte, Iraq i Turquia.
  • Davant la compareixença, aquest dijous, de la secretària d’Estat de Comerç, les ONG exigeixen que no s’utilitzi la desocupació al sector com a excusa per seguir exportant armes a destins preocupants i busquin alternatives en el marc dels plans de recuperació.

23 de juny 2021 – Madrid / Barcelona. Amb motiu de la compareixença, demà dijous, 24 de juny, de la secretària d’Estat de Comerç davant la Comissió de Defensa del Congrés per a informar sobre les exportacions de material de defensa i doble ús corresponents al 2020, les organitzacions de la campanya Armes Sota Control (Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón), demanen al govern que aposti per la transparència i posi fi als secrets oficials que envolten les exportacions d’armes, que suspengui les exportacions que incompleixen la llei i que inverteixi en la reconversió del sector.

Eines de control i transparència, imprescindibles

Les organitzacions d’Armes Sota Control demanen que no hi hagi més dilacions i que s’adopti d’una vegada una nova Llei de Secrets Oficials, ja sigui sobre la Proposició de Llei del PNB o accelerant l’elaboració de l’Avantprojecte de Llei de Secrets Oficials en el qual, segons ha anunciat el govern, hi estaria treballant una Comissió Interministerial. Aquesta Legislatura ha de posar fi a un secretisme que es remunta al 1968 adoptant una nova Llei que garanteixi que tota restricció del dret d’accés a la informació compleixi els principis de legalitat, necessitat i proporcionalitat, d’acord amb les normes internacionals i establint un procediment per a classificar i desclassificar informació.

D’altra banda, a l’abril del 2020, el Consell de Ministres va adoptar l’esperat protocol de verificació ex post després de gairebé tres anys d’estudi i tramitació i després de deu anys de reclamacions per part d’Armes Sota Control. No obstant això, en una reunió mantinguda al desembre del 2020 amb representants de la campanya, la secretària d’Estat de Comerç va afirmar que, fins a aquell moment no s’havia aplicat a cap operació. Per això, les organitzacions esperen que en la compareixença de demà dijous davant la Comissió de defensa proporcioni informació detallada sobre la seva aplicació el 2021.

Aquesta regulació té per objectiu comprovar in situ que el país receptor de les armes i el material de defensa exportat per Espanya compleix amb els acords d’ús final, i és imprescindible per garantir que aquest material no es desvia a tercers països o que no s’utilitza per a cometre vulneracions dels drets humans.

Persisteixen les exportacions a destinacions preocupants

Malgrat les alertes que des de fa anys publiquem les ONG, el 2020 el Govern espanyol no va suspendre les exportacions d’armes a països com l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units —susceptibles d’utilitzar-se al Iemen—, així com les transferències a Israel, i a altres països amb historials preocupants de violació de drets humans.

L’Aràbia Saudita: el 2020 el govern va autoritzar 26 llicències de material de defensa per valor de 215,3 milions d’euros i es van realitzar exportacions per valor de 48,2 milions d’euros. Segons el SIPRI (Institut Internacional de Recerca per la Pau d’Estocolm) entre 2015-20 Espanya va ser el cinquè exportador mundial als saudites, darrere dels Estats Units, el Regne Unit, França i el Canadà.

Els Emirats Àrabs Units: es van concedir un total de 34 autoritzacions de material de defensa per un import de 60,2 milions d’euros i es van realitzar exportacions per valor de 27,6 milions d’euros.

Tots dos països encapçalen la coalició saudita que comet atacs indiscriminats contra la població civil al Iemen i sotmet el país a un bloqueig naval. L’informe de les ONG, igual que les Nacions Unides, recomana la suspensió immediata de les transferències de totes les armes, el material i l’assistència militar a totes les parts del conflicte per al seu ús al Iemen.

Israel: es van concedir 69 autoritzacions d’exportacions de material de defensa per valor de prop de 18 milions d’euros i es van realitzar exportacions per valor de 477.288 euros malgrat el risc substancial d’ús per a crims de dret internacional contra la població palestina.

Altres destinacions preocupants en drets humans de les armes espanyoles que denuncia l’informe són Colòmbia, Egipte, l’Iraq, i Turquia, entre altres.

Com a aspectes positius el 2020, destaquen les denegacions a exportacions de material de defensa a Myanmar i de material antidisturbis a Tailàndia.

Les ONG de la campanya també traslladen al Govern i als grups parlamentaris la seva preocupació per l’exportació de material antidisturbis a Algèria, França, el Perú, Togo i Tunísia. En aquests països s’han produït diferents situacions d’abús de la força policial i hauria d’analitzar-se detingudament la situació de cada país abans d’autoritzar l’exportació d’aquesta mena de material.

El fals dilema ocupació versus drets humans

El Govern espanyol ha reafirmat en diverses ocasions el seu compromís amb els llocs de treball del sector de la fabricació d’armes, i, alhora, amb la defensa dels drets humans. Però els successius governs i alguns partits polítics presenten massa sovint totes dues qüestions com si fossin oposades, originant un debat fals. El dret internacional humanitari és molt clar: preval sobre qualsevol altra consideració l’obligació de “respectar i fer respectar”, en el marc de conflictes armats, el dret internacional humanitari, de conformitat amb l’article 1 dels Convenis de Ginebra.

En aquells casos en què la suspensió de les transferències d’armes espanyoles pugui tenir un efecte econòmic significatiu i amb la finalitat de mitigar el seu impacte sobre l’ocupació de les persones que treballen en la indústria d’armes, demanem al Govern que col·labori amb persones expertes de l’Administració i els sindicats del sector perquè es beneficiïn de les mesures d’execució dels Plans de recuperació del Govern i que els canalitzi cap a la transició ecològica, la transformació digital, la igualtat de gènere i la cohesió social territorial.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió