28/03/2013

Sessió final pel Tractat sobre Comerç d’Armes

Si s’aprova, serà la primera regulació internacional del comerç de les armes convencionals de la història

 

Avui, a les 15.00, hora de Nova York, (les 20.00 aquí) es farà la darrera sessió a les Nacions Unides per votar el text final del Tractat sobre Comerç d’Armes. Les ONG d’Armes sota Control, entre les quals hi ha FundiPau, valoren positivament el nou text del Tractat tot i que encara hi ha aspectes que s’haurien de millorar.

La coalició Armes sota Control  mostra la seva satisfacció pel fet que el món està a punt d’acordar un Tractat sobre Comerç d’Armes que abordarà el comerç irresponsable d’armes convencionals i el seu impacte devastador en les vides de milions de persones. 

Allison Pytlak, directora de la campanya Armes sota Control, afirma: “En el darrer text presentat pel president de la conferència hi ha alguns avenços per abordar alguns dels temes que ens preocupaven en els esborranys anteriors. Per exemple, els Estats han de denegar les transferències d’armes quan aquestes es puguin usar per soscavar la pau i la seguretat, i el Tractat prohibeix als Estats transferir armes allà on sàpiguen que s’utilitzaran per facilitar crims de guerra. Això és positiu, ja que reconeix les responsabilitats dels Estats en virtut del dret internacional. “

Tot i així, els activistes diuen que el Tractat continua sent feble en algunes àrees crucials. 

La directora d’Armes sota Control a Oxfam Internacional, Anna Macdonald assegura: “S’han introduït algunes millores des del darrer esborrany publicat el divendres passat però encara hi ha alguns problemes importants en el nou text.” 

“L’abast del que s’inclourà en el Tractat continua sent massa restringit. Necessitem un Tractat que inclogui totes les armes convencionals i no només algunes. A més, els criteris segons els quals els governs han d’avaluar la possibilitat d’autoritzar una transferència d’armes han de ser inequívocs.”

“Necessitem un Tractat que enviï un missatge clar als violadors dels drets humans i als dictadors: el seu temps s’ha acabat. Necessitem un Tractat que representi una diferència en les vides de la gent que viu a Congo, a Mali, a Síria i en altres països que pateixen cada dia els impactes de la violència armada. ”

Ajuda'ns a fer-ne més difusió