Foto de Don Jackson-Wyatt a Unsplash
(Estocolm, 2 de desembre de 2024) Els ingressos derivats de la venda d’armes i serveis militars per part de les 100 empreses més grans del sector van assolir els 632.000 milions de dòlars el 2023, un augment del 4,2% en termes reals respecte al 2022, segons les noves dades publicades avui per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), disponibles a www.sipri.org.
Els ingressos per vendes d’armes van augmentar a totes les regions, amb increments especialment destacats entre les empreses amb seu a Rússia i l’Orient Mitjà. En general, els productors més petits van demostrar una major capacitat per respondre a la nova demanda vinculada a les guerres a Gaza i Ucraïna, a les creixents tensions a l’Àsia Oriental i als programes de rearmament en altres regions.
Les 100 principals empreses del rànquing SIPRI augmenten la producció i reforcen les seves plantilles.
El 2023, molts fabricants d’armes van augmentar la seva producció en resposta a l’increment de la demanda. Els ingressos totals per vendes d’armes de les 100 principals empreses van repuntar després d’una baixada el 2022. Gairebé tres quartes parts de les empreses van augmentar els seus ingressos interanuals per vendes d’armes. Cal destacar que la majoria de les empreses que van augmentar els seus ingressos es trobaven a la meitat inferior del Top 100.
“El 2023 es va registrar un augment significatiu dels ingressos per armes, i és probable que aquesta tendència continuï el 2024”, afirma Lorenzo Scarazzato, investigador del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. “Els ingressos per armes dels 100 principals productors encara no reflecteixen plenament la magnitud de la demanda, i moltes empreses han iniciat campanyes de contractació, cosa que indica que les empreses son optimisme respecte a les vendes futures.”
Els ingressos per armes de les empreses nord-americanes augmenten, però persisteixen els reptes de producció
Les 41 empreses amb seu als Estats Units incloses en el top 100 del SIPRI van registrar uns ingressos per armes de 317.000 milions de dòlars, que representen la meitat dels ingressos totals de les 100 principals empreses i un increment del 2,5% respecte al 2022. Des del 2018, les cinc primeres empreses del rànquing han tingut sempre seu als EUA.
D’aquestes 41 empreses nord-americanes, 30 van incrementar els seus ingressos per armes el 2023. No obstant això, Lockheed Martin i RTX, els dos majors productors d’armes del món, van ser entre les que van registrar un descens.
“Les empreses més grans, com Lockheed Martin i RTX, que fabriquen una àmplia gamma de productes militars, sovint depenen de cadenes de subministrament complexes i multinivell, fet que les va fer més vulnerables als problemes persistents en les cadenes de subministrament el 2023”, explica el Dr. Nan Tian, director del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. “Aquest va ser específicament el cas en els sectors de l’aeronàutica i els míssils.”
La indústria armamentista europea, a la cua mundial en creixement d’ingressos
Els ingressos combinats per armes de les 27 empreses amb seu a Europa (exclosa Rússia) incloses entre les 100 principals del rànquing SIPRI van ascendir a 133.000 milions de dòlars el 2023. Això representa només un 0,2% més que el 2022, el menor increment registrat en qualsevol regió del món.
Tanmateix, darrere d’aquesta xifra aparentment baixa s’amaga una situació més complexa. Durant el 2023, les empreses europees dedicades a la producció de sistemes d’armes complexos van treballar majoritàriament amb contractes anteriors, i els ingressos anuals no reflecteixen encara l’allau de noves comandes.
“Els sistemes d’armes complexos tenen terminis de producció més llargs”, explica Lorenzo Scarazzato. “Les empreses que els fabriquen reaccionen més lentament als canvis en la demanda, fet que explica perquè els seus ingressos van ser relativament baixos el 2023, tot i l’augment significatiu de noves comandes.”
Paral·lelament, altres productors europeus van experimentar un creixement substancial dels ingressos gràcies a la demanda vinculada a la guerra a Ucraïna, especialment en municions, artilleria i sistemes de defensa aèria i terrestre. En particular, empreses d’Alemanya, Suècia, Ucraïna, Polònia, Noruega i Txèquia van saber aprofitar aquesta demanda. Per exemple, l’empresa alemanya Rheinmetall va augmentar la seva capacitat de producció de munició de 155 mm, i els seus ingressos es van veure impulsats per les entregues dels seus tancs Leopard i per nous encàrrecs, inclosos els realitzats a través de programes d’intercanvi circular” relacionats amb la guerra, en els quals els països subministren material militar a Ucraïna i reben equips de substitució per part dels seus aliats.
La producció en temps de guerra impulsa un fort augment dels ingressos per armes de les empreses russes
Les dues empreses russes incloses al top 100 del SIPRI van veure com els seus ingressos combinats augmentaven un 40%, fins a assolir una xifra estimada de 25.500 milions de dòlars. Aquest creixement es deu gairebé íntegrament a l’augment del 49% dels ingressos per armes registrat per Rostec, una empresa estatal que controla moltes productores d’armes, incloent-hi set que havien figurat anteriorment al top 100, però de les quals no es van poder obtenir dades individuals d’ingressos.
“Les dades oficials sobre la producció armamentista russa són escasses i qüestionables, però la majoria d’analistes coincideixen que la producció de nou equip militar va augmentar significativament el 2023, mentre que l’arsenal existent es va sotmetre a una àmplia renovació i modernització”, explica el Dr. Nan Tian. “En particular, es creu que es van produir en quantitats més grans avions de combat, helicòpters, vehicles aeris no tripulats, tancs, municions i míssils, a mesura que Rússia continuava la seva ofensiva a Ucraïna.”
Les empreses de Corea del Sud i el Japó lideren el creixement d’ingressos per armes a Àsia i Oceania
Les 23 empreses incloses al top 100 amb seu a Àsia i Oceania van registrar un increment anual del 5,7% en els ingressos per armes, arribant als 136.000 milions de dòlars. Les quatre empreses amb seu a Corea del Sud van assolir un augment combinat del 39% en els seus ingressos per armes, fins a un total de 11.000 milions de dòlars. Les cinc empreses amb seu al Japó van veure com els seus ingressos combinats per armes augmentaven un 35%, arribant als 10.000 milions de dòlars. Al Japó, la política de reforç militar implementada des del 2022 va impulsar una onada de comandes nacionals, amb algunes empreses experimentant increments en el valor de les noves comandes de més del 300%.
“El fort creixement dels ingressos per armes entre les empreses de Corea del Sud i el Japó reflecteix una tendència més àmplia d’escalada militar a la regió, en resposta a la percepció creixent d’amenaça”, explica Xiao Liang, investigador del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. “Les empreses sud-coreanes també estan intentant expandir la seva quota en el mercat global d’armes, incloent-hi la demanda a Europa relacionada amb la guerra a Ucraïna.”
Els productors d’armes de l’Orient Mitjà registren un creixement d’ingressos vinculat als conflictes de Gaza i Ucraïna
Sis de les empreses incloses al top 100 tenien seu a l’Orient Mitjà. Els seus ingressos combinats per armes van créixer un 18%, fins als 19.600 milions de dòlars. Amb l’esclat de la guerra a Gaza, els ingressos per armes de les tres empreses israelianes incloses al rànquing van assolir els 13.600 milions de dòlars, la xifra més alta mai registrada per empreses israelianes al rànquing del SIPRI. Les tres empreses amb seu a Turquia van registrar un creixement del 24% en els seus ingressos per armes, arribant als 6.000 milions de dòlars. Aquest creixement es va veure impulsat per les exportacions derivades de la guerra a Ucraïna i per l’aposta continuada del govern turc per assolir l’autosuficiència en la producció d’armes.
“Els principals productors d’armes de l’Orient Mitjà inclosos al rànquing van assolir nivells sense precedents d’ingressos per armes el 2023, i sembla que el creixement continuarà”, afirma el Dr. Diego Lopes da Silva, investigador sènior del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. “En particular, a més d’assolir ingressos rècord, els productors d’armes israelians estan acumulant moltes més comandes a mesura que la guerra a Gaza s’intensifica i s’expandeix.”
Altres dades destacables
- Les nou empreses amb seu a la Xina incloses al rànquing SIPRI van registrar el menor increment percentual anual dels seus ingressos per armes (+0,7%) des del 2019, en un context de desacceleració econòmica. Els ingressos totals van assolir els 103.000 milions de dòlars el 2023.
- Els ingressos combinats per armes de les tres empreses índies incloses al rànquing van augmentar un 5,8%, fins als 6.700 milions de dòlars.
- NCSIST, l’única empresa amb seu a Taiwan present al rànquing, va incrementar els seus ingressos per armes un 27%, fins als 3.200 milions de dòlars.
- Baykar, l’empresa turca que produeix vehicles aeris no tripulats (UAVs) àmpliament utilitzats a la guerra a Ucraïna, va generar el 90% dels seus ingressos per armes a través de les exportacions. Els ingressos de Baykar van créixer un 25% el 2023, fins als 1.900 milions de dòlars.
- L’Atomic Weapons Establishment del Regne Unit, que dissenya, fabrica i manté ogives nuclears, va registrar el major augment percentual anual d’ingressos per armes (+16%) entre les empreses britàniques del rànquing, fins a arribar als 2.200 milions de dòlars.