13/03/2014

Solidaritat amb el poble de Síria

140.000 morts i més de 6 milions de refugiats i desplaçats. Aquest és el terrible balanç dels tres anys de barbàrie que pateix Síria.

Per això ens manifestarem aquest dissabte, conjuntament amb altres ONG, partits i sindicats, per mostrar la nostra solidaritat amb el poble de Síria. Les amigues i els amics de FundiPau quedarem a les 17.00h al local (c/Casp, 31) per anar-hi plegats. Si ho voleu, hi sou convidats.
 
Aquí podeu trobar el posicionament que fa uns mesos vam fer a FundiPau.
 
Aquest és el manifest conjunt que s’ha redactat per la manifestació que tindrà lloc dissabte que ve, 15 de març a Barcelona:

SOLIDARITAT AMB EL POBLE DE SÍRIA EN EL TERCER ANIVERSARI DE LA REVOLUCIÓ

Fa tres anys de l’aixecament popular a Síria. Tot començà el mes de març de 2011 amb una demanda molt senzilla i molt clara: Llibertat i Dignitat contra el règim totalitari de la família dels Assad que governa el país amb mà de ferro des de fa més de 46 anys.

A remolc de les revolucions a Tunísia i Egipte, la ciutat de Deraa, al sud del país, fou el bressol de la protesta després de l’empresonament d’un grup d’adolescents que havien pintat consignes contra el règim en un mur de la seva escola. Ràpidament va extendre’s per tot el país al crit de “ Fora, fora la dictadura de l’Assad”.

La revolució siriana entra en el seu tercer any sense res a celebrar a excepció del fet que la voluntat popular no ha estat doblegada per un règim que fa molts mesos que ha perdut tota legitimitat a ulls dels seus ciutadans.

El règim de Bachar Al-Assad i els seus sicaris maten, segresten, torturen i violen, però dia a dia, el poble sirià, des de la seva rica pluralitat ètnica i cultural, segueix mobilitzant-se, disposat a posar fi a un règim sanguinari i corrupte.

El que començà com una revolta pacífica va derivar, a causa de la repressió del règim i la manca de suport internacional, en un enfrontament armat. Actualment, a més, també operen a Síria grups armats vinculats al terrorisme djihadista que practiquen tot tipus de brutalitats contra la població civil. Des d’aquí tota la nostra solidaritat amb en Marc Marginedas després del seu alliberament i el nostre suport a Javier Espinosa, Ricard García Vilanova i als seus familiars i amics i a l’exigència que es posi fi als segrestos a periodistes i cooperants.

Tota aquesta situació ha provocat un nivell alarmant de morts (140.000) i de refugiats i desplaçats (al voltant de 6.000.000).

Denunciem l’acord entre les grans potències per donar suport ( alguns amb armes, altres legitimant-lo com interlocutor) al règim de Bachar Al-Assad, que a Ginebra 2 va fer gala d’un gran cinisme. Darrera aquest recolzament hi ha la voluntat de mantenir l’estabilitat a la frontera nord d’Israel. Des de Rússia, passant per Iran i les potències occidentals se ha fet tot el possible per impedir la lliure autodeterminació del poble sirià. De res han servit totes les proves de la magnitud i gravetat dels abusos contra els drets humans que s’estan cometent en el país, la “comunitat internacional” prefereix mirar cap a una altra banda mentre la població en paga el preu.

Per tot això, ens comprometem a continuar al costat del poble, donar-li suport en el seu camí cap a la llibertat i a difondre el nostre posicionament solidari contra les matances a Síria. Considerem que ara més que mai es necessita l’ajuda de les organitzacions socials i els grups polítics que creuen en la llibertat i la dignitat dels pobles en la seva lluita contra els règims totalitaris, per acompanyar al poble de Síria a construir una nova societat basada en la lliure autodeterminació. Construir un país on els drets humans es respectin per a tothom, les minories siguin protegides i es garanteixi la justícia social.

Les organitzacions que convoquem aquesta manifestació expressem fermament la nostra solidaritat amb el poble de Síria i la nostra angoixa davant el patiment i el dolor de les víctimes innocents d’aquesta espiral de violència. I volem reafirmar el nostre compromís per contribuir a una nova Síria, fonamentada en el respecte als drets humans, la llibertat, la tolerància religiosa i on hi hagi espai per a tothom.

Barcelona, 15 de març de 2014

Primeres signatures:

Associació Sírio-catalana per la Llibertat i la Democràcia, Comunitat Palestina de Catalunya, Lluita Internacionalista, Fundació per la Pau, Corrent Roig, Socialisme Llibertari, Sodepau, Junts Associació Catalana de Jueus i Palestins, Comitè de solidaritat amb la revolució siriana, Dones x Dones, En Lluita, Acsur-Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Grup d’Educació per la Pau, Institut de Drets Humans de Catalunya, Fundació Nous Catalans, NOVACT-Institut Internacional per a l’Acció noviolenta, NOVA-Innovació Social, Univeritat Internacional de la Pau, Casa del Llibre Àrab, Federació Catalana d’ONG, UGT, Avalot, CIEMEN, Oxfam Intermón

Ajuda'ns a fer-ne més difusió