Xerrades per la pau

En el marc de la nostra tasca de sensibilització per la pau, a partir de l’expertesa (teòrica i pràctica) de les persones que conformem l’entitat, oferim xerrades i conferències adreçades a tot tipus d’entitats, organitzacions, centres escolars i del lleure, etc. que estiguin interessats en en alguna de les temàtiques que trobareu el el llistat d’aquesta plana.

Per a més informació i concertar xerrades, contacteu amb nosaltres a través del correu electrònic lverges@fundipau.org o bé truqueu al 93 302 51 29 i demaneu per Lourdes Vergés

Xerrades per la pau

Aquí trobareu els diversos temes de les xerrades que oferim

Violència i conflictes: aproximació general teòrica i pràctica

Introducció teòrica i pràctica sobre les diferències existents entre la noció de conflicte (entès com un fet inherent a l’ésser humà) i la tipologia de violències. Plantejament dels paral·lelismes existents entre el nostre entorn quotidià i els contextos de conflictivitat mundial.

+
Els conflictes armats avui

Aproximació tant teòrica com pràctica sobre els conflictes armats contemporanis: com es defineixen?, quines tipologies hi ha?, quins actors hi solen intervenir?, quines són les seves principals causes, el seu impacte i conseqüències?

+
Estudis de cas: Síria, Israel-Palestina, Colòmbia, República Centreafricana, Costa d’Ivori

A partir de l’expertesa de diverses persones de l’entitat, s'aprofundeix en alguns contextos contemporanis de conflictivitat armada, per ajudar a comprendre millor les seves causes, així com els actors involucrats, aspectes transversals i les respostes donades, entre d'altres elements.

+
De la violència a la noviolència

Aproximació teòrica i pràctica a la noviolència, entesa com una forma d’entendre la vida i les relacions amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb l’entorn. És un compromís vital i actiu per la recerca de la veritat, la justícia i la dignitat de tota persona humana.

+
Exèrcit, sí o no? Cap a un nou model de seguretat

Dissecció dels debats existents no només davant el model imperant de seguretat (basat en criteris militaristes), en plena expansió, sinó en l’exploració de models alternatius de seguretat, basats en el model de seguretat humana de les Nacions Unides i la filosofia del bé comú i compartit.

+
Drets, migració i pau

L’existència de persones refugiades és la constatació d’una situació d’absència de pau. Allà on hi ha conflictes, vulneracions de drets i inseguretats sistèmiques, hi haurà sempre persones que fugiran per salvar la vida i garantir la seva seguretat. Lluitar per un món en pau és la primera recepta per evitar que hi hagi gent forçada a abandonar casa seva. Aquesta xerrada vol ajudar a trobar aquestes receptes.

+
Comerç d'armes, de la proliferació al control

Repàs de la problemàtica, els reptes, les dades i les estratègies d’incidència (on FundiPau ha participat) en la regulació de diversos tipus d’armament en els darrers 25 anys, tant a nivell nacional com internacional. Aquest bagatge fa que se’n puguin extreure molts aprenentatges i bones pràctiques a compartir.

+
Armes nuclears: reptes, riscos i solucions

Les armes nuclears són contràries a l’exercici dels drets humans fonamentals, com el dret a la vida, a la salut o el dret a gaudir d’un entorn net i saludable. L’única manera d’assegurar que les armes nuclears no s’acabaran utilitzant és la seva total eliminació. L’impacte humanitari que provocaria el seu ús seria catastròfic i posaria en risc la vida a la terra. Aquesta xerrada vol ajudar a entendre els reptes, l’impacte i les solucions que s’ofereixen avui dia entorn a aquest tipus d’armament.

+
Gestió i resolució de conflictes

La majoria de conflictes, per molt que es pensi el contrari, es resolen de forma pacífica. Aquesta xerrada pretén abordar, des d’una perspectiva teòrica i pràctica, els principals mecanismes de resolució de conflictes. Així, es mirarà d’aplicar estratègies i eines que puguin ajudar a resoldre els conflictes quotidians, a més de veure com s’han resolt en els contextos de conflictivitat armada.

+
La construcció de pau

Aproximació tant teòrica com pràctica sobre els models de construcció de pau que existeixen avui dia: definicions, activitats, tendències, evolució, debats i aproximacions. Aquesta xerrada vol fer una especial incidència en el rol imprescindible de la societat civil al respecte.

+
La cultura de pau: conceptes i formes d’expressió

Abordatge sobre els valors, actituds i maneres d’expressió d’aquest tipus de cultura, tant des d’una perspectiva històrica, com en l’abordatge de les expressions culturals i artístiques (pintura, música i teatre) contemporànies. Valorització del rol que la cultura pot jugar en aquest àmbit.

+
Construcció de pau transversal (gènere i canvi climàtic)

FundiPau es vol mantenir compromesa en la revisió, aprofundiment i formulació de noves estratègies de polítiques de prevenció de violències, resolució de conflictes i construcció de pau positiva. Aquestes requereixen un esforç col·lectiu de comprendre la interseccionalitat del repte, així com poder formular propostes en positiu.

+
Treballant per la pau: idees i recursos per a una acció de foment de la pau

Xerrada dedicada a fer visibles les possibilitats que tenim des de la ciutadania per a treballar per a una construcció de pau positiva i justa: des del nostre dia a dia (hàbits de consum, etc.) fins a una implicació més activa (objecció fiscal, etc.).

+
Educació per la pau

Pau no és només el “No a la Guerra” de les grans manifestacions internacionals. Pau és també quan sé relacionar-me amb mi i amb l'altre de manera sana ( sense domini, sense toxicitat, sense imposició, i sense control). En cap cas hem de negar el conflicte -la diversitat és i ha de ser rica-, sinó l’acte violent que hi ha darrera d’una injustícia, una desigualtat, un abús. Cal seguir promovent, a l’escola i en el lleure, un acompanyament en valors, en educació crítica i, en cultura de pau. Això passa per acompanyar a joves, monitors/es i professorat a través de pràctiques i eines de caire no-violent i transformador.

+
Polítiques públiques de pau

La necessitat d’aportar respostes i alternatives més concretes per a una construcció de pau positiva: opcions de mediació, models de seguretat compartida o d’implantació de serveis civils de pau, per exemple, són alguns dels aspectes a aprofundir i articular. Per això, FundiPau es vol mantenir compromesa en la revisió, aprofundiment i formulació de noves estratègies de polítiques de prevenció de violències, resolució de conflictes i construcció de pau positiva. Xerrada basada en una recerca realitzada en el marc del Fòrum Català de Pau (2023).

+
Periodisme i mitjans de comunicació per la pau i el conflicte

Segons els objectius i necessitats, el format, els continguts i la metodologia podran ser precisats segons l'ocasió. En tots els casos, les xerrades volen fomentar metodologies participatives amb suport i exemples de caire pràctic, així com la possibilitat de completar-ho amb tallers i/o exercicis.

+

Aquests recursos estan disponibles de forma gratuïta. Vols col·laborar per fer-los possible?