25/05/2015

113 països aposten per la prohibició de les armes nuclears

Ja són 113 països!

107 països es comprometen amb la prohibició i l’eliminació de les armes nuclears mentre la conferència de revisió del TNP acaba sense compromisos


25 de maig de 2015
. Mentre la Conferència de Revisió del Tractat de No Proliferació (TNP) ha finalitzat després d’un mes de debat sense assolir cap compromís clar, un centenar de països s’han compromès a treballar per la prohibició de les armes nuclears adherint-se al “Compromís Humanitari”. Aquest document, presentat per Àustria el mes de desembre, en el marc de la Conferència Internacional sobre l’Impacte Humanitari de les Armes Nuclears, proposa estigmatitzar, prohibir i eliminar aquestes armes atès el seu impacte humanitari inacceptable, i establir mesures per omplir el buit legal de cara a la seva prohibició i eliminació.

El text final de la Conferència del TNP no conté cap compromís significatiu en matèria de desarmament, retrocedeix respecte convenis anteriors i no va ser negociat pels Estats membre. Un ampli ventall de governs de totes les regions van admetre que el text quedava dramàticament curt pel que fa a un progrés creïble.

Basant-se en l’evidència dels greus impactes humanitaris de la detonació de qualsevol arma nuclear i el reconeixement del risc creixent de què siguin usades, el compromís humanitari reflecteix un canvi fonamental en el discurs internacional sobre desarmament nuclear en els darrers cinc anys. És la darrera indici de que els governs estan preparant un procés diplomàtic després de la Conferència de Revisió.

L’ampli i creixent suport internacionals per aquest Compromís històric indica que la majoria dels governs del món estan preparats per avançar cap a la prohibició de les armes nuclears, fins i tot si els Estats nuclears no estan disposats a participar-hi.

Independentment del que ha passat en la conferència del TNP, el Compromís Humanitari ha de ser la base per a les negociacions d’un nou tractat per prohibir les armes nuclears” afirma Jordi Armadans, director de FundiPau. “Ha quedat clar que els Estats nuclears no estan interessats a fer cap nou acord de desarmament, per tant, ara correspon a la resta del món iniciar un procés per prohibir les armes nuclears en el 70é aniversari dels bombardejos a Hiroshima i Nagasaki.”

La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), de la qual FundiPau som membres, ha participat activament en la Conferència de Revisió 2015 del TNP, celebrada a Nova York del 27 d’abril al 22 de maig. La coalició està formada per més de 400 organitzacions no governamentals de 95 països i fa una crida a tots els governs per iniciar negociacions aquest 2015 per un tractat que prohibeixi les armes nuclears. Aquest text les situaria en la mateixa base jurídica que les armes químiques i biològiques i aplanaria el camí per a la seva completa eliminació.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió