19/05/2016

Armes espanyoles per a cometre atrocitats?

Armes espanyoles exportades el primer semestre del 2015 es podrien usar per a cometre atrocitats


Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermon demanen un embargament d’armes a les parts del conflicte del Iemen i més control i transparència en la pròxima legislatura

Informe ¿Licencias para matar?

L’informe d’Amnistia Internacional, Greenpeace, FundiPau i Oxfam Intermón ¿Licencias para  matar? sobre les exportacions d’armes espanyoles durant el primer semestre del 2015, denuncia carències en el sistema de control de les exportacions d’armes i inclou recomanacions per  reforçar el control i la transparència. Les ONG denuncien el risc clar que armes exportades a la coalició saudita que opera al Iemen, a Colòmbia, a Egipte, a l’Iraq, a Israel o al Pakistan, entre d’altres operacions preocupants, s’usin per a cometre violacions greus del dret internacional i seguiran vigilant l’aplicació estricta de la legislació espanyola i del Tractat sobre Comerç d’Armes.

En el primer semestre de 2015, les exportacions d’armes espanyoles van superar els 1.800 milions d’euros, xifra que suposa un creixement del 15,8% en relació amb la mitjana dels tres darrers anys. Les exportacions d’armes autoritzades van arribar als 1.678 milions d’euros, un augment del 9,1%  respecte al promig de les vendes en el període 2012-2015.

Quasi un terç de les exportacions espanyoles d’armes en el primer semestre de 2015 es va destinar als països de la coalició encapçalada per l’Aràbia Saudita que opera a la guerra del Iemen des del març del 2015. En aquest període, Espanya va exportar a la coalició saudita armes com avions, municions, bombes, torpedes, coets i míssils per valor de 560 milions d’euros.

Més de 3.000 civils, entre els quals 700 menors, han perdut la vida al Iemen i almenys 2,5 milions de persones s’han vist desplaçades de les seves llars des que va començar el conflicte el març del 2015. El 83% de la població necessita ajuda humanitària.

Hem documentat 32 atacs aeris, inclosos atacs a hospitals, escoles, mercats i mesquites, que podrien constituir crims de guerra” assenyala Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional Espanya, que reclama “un embargament d’armes a les parts del conflicte al Iemen.

Seguirem vigilant que el govern compleixi el Tractat sobre Comerç d’Armes, que va ratificar el 2014, que impedeix vendre armes per a cometre atrocitats”, manifesta José María Vera, director d’Oxfam Intermón, que demanda una investigació per saber si en el conflicte del Iemen s’han usat armes espanyoles per a cometre presumptes crims de guerra”.

Demanem als partits polítics i al govern que, després de les pròximes eleccions generals, adoptin mesures per reforçar el sistema de control de les exportacions d’armes i millorar el nivell de transparència de la informació publicada pel govern, deixant de considerar secretes les actes de l’organisme que autoritza o denega les exportacions d’armes”, declara Mario Rodríguez, director de Greenpeace Espanya.

Jordi Armadans, director de FundiPau, demana al govern que surti de les urnes el 26 de juny que no autoritzi l’exportació de cinc corbetes a l’Aràbia Saudí, la construcció de les quals per part de Navantia està pendent de la firma d’un contracte, mentre existeixi un risc substancial que es poguessin usar per cometre o facilitar violacions greus del dret internacional”.

L’informe de les ONG identifica 13 operacions especialment preocupants, entre les quals hi apareixen les vendes de munició i bombes a l’Aràbia Saudita; armes petites i municions a les forces armades del Brasil; municions, avions i bombes, torpedes, coets i míssils a Colòmbia; vehicles de terra, avions, recanvis i diversos equips i sistemes a Egipte; municions i bombes, torpedes, coets i míssils a les forces armades de l’Iraq; granades de mà de gas lacrimogen i aerosols de defensa personal a la policia de Tunísia, vehicles blindats, aeronaus i diversos equips al Pakistan i diversos tipus d’armes com bombes, coets i míssils a Israel.

Davant d’unes noves eleccions i d’una nova legislatura, vuit anys i mig després de l’aprovació de la Llei 53/2007 i el constant augment d’aquestes exportacions des de fa una dècada, les ONG recomanen al Govern i als grups parlamentaris millorar el sistema de control d’exportacions d’armes i la transparència.

En concret, les ONG demanen que es compleixin estrictament la Llei espanyola sobre comerç d’armes, aprovada el 2007, i el Tractat sobre Comerç d’Armes, en vigor des del 2014, i altres normes internacionals; que es millori la qualitat i detall de la informació publicada, l’avaluació del risc de les operacions i la verificació de l’ús i usuaris finals de les armes exportades, i que es reforci el control parlamentari, assignant a la Comissió de Defensa una funció de control parlamentari previ en el cas de les operacions preocupants.

Informació addicional

  • Entre el 2012 i el primer semestre del 2015 les exportacions d’armes autoritzades pel Govern espanyol van ser de 503 milions d’euros i el volum de les exportacions realitzades va superar els 11.527,4 milions d’euros, consolidant així la tendència a l’alça de les exportacions d’armes espanyoles de l’última dècada.
  • Segons l’Institut Internacional d’Estocolm de Recerca per a la Pau (SIPRI), entre el 2011 i el 2015, Espanya va ser el setè exportador mundial de les principals categories d’armes, amb el 3,5 per cent del volum total.
  • Entre les altres 14 operacions de potencial preocupació sobre les quals es necessita disposar de més informació figuren les vendes a:
  1. Els països de la coalició saudita que opera al Iemen, destí de quasi la tercera part de les exportacions d’armes en el període analitzat, com l’exportació de diversos tipus d’armes als Emirats Àrabs Units, a Jordània, a Kuwait, al Marroc i a Qatar, susceptibles d’ésser usats en el conflicte iemenita.
  2. Els EUA., principal importador d’armes de caça i tir esportiu espanyoles amb 1,9 milions d’euros i importador d’armes petites i lleugeres, municions, bombes, torpedes, coets i míssils, vehicles de terra, aeronaus i equips electrònics, tot i les lleis estatals massa permissives sobre l’ús de força letal i el risc que les armes exportades puguin ser utilitzades per la comissió de delictes;
  3. Armes de caça i tir esportiu a Ghana, pel risc de desviament a Mali o a Líbia, i a Guatemala, a Hondures, a Jamaica i a la República Dominicana, afectats per alts nivells de violència armada.
Ajuda'ns a fer-ne més difusió