10/05/2016

El debat sobre les armes nuclears a les Nacions Unides

Una gran majoria de països reclamen un tractat de prohibició de les armes nuclears en les converses de Ginebra

 

Del 2 al 13 de maig es va celebrar a la seu de les NNUU de Ginebra la segona sessió del Grup de Treball Obert sobre armes nuclears creat per l’Assemblea General el desembre del 2015.

Seguiment dels avenços de la reunió del grup de treball  

Durant el cap de setmana previ, del 30 d’abril a l’1 de maig, representants de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les armes Nuclears (ICAN), es van reunir a Ginebra per preparar la seva intervenció en els debats.

Més informació de la reunió d’ICAN

El Grup de Treball Obert (OEWG per les sigles en anglès) té l’encàrrec de desenvolupar “mesures legals, provisions legals i normes” per assolir un món lliure d’armes nuclears. Per dur a terme la seva tasca, parteix dels resultats i les conclusions de les tres conferències sobre l’”impacte humanitari” de 2013 i de 2014 així com de l’històric “Compromís Humanitari” que actualment compta amb el suport de més de gairebé 130 estats.

La primera sessió del Grup de Treball Obert es va fer del 22 al 26 de febrer de 2016. La sessió de maig ha durat dues setmanes i ha servit per aprofundir en els elements i les “mesures legals” necessàries per avançar en el desarmament nuclear. Molts governs i organitzacions de la societat civil esperen que les discussions del Grup de Treball preparin el camí per a les negociacions sobre un nou instrument jurídicament vinculant que prohibeixi les armes nuclears.

La sessió de febrer va posar en evidència que els països estan disposats a abordar l’instrument legal que calgui per avançar cap al desarmament nuclear. És clar que la majoria d’estats, especialment els gairebé 130 que s’han adherit al Compromís Humanitari, reconeixen que un nou instrument legal que prohibeixi les armes nuclears  – la seva possessió, ús, emmagatzematge, transferència, etc. – és el camí de progrés més viable.

Diverses delegacions, inclosa la de Brasil i la d’Indonèsia, han manifestat clarament que un tractat de prohibició és el proper pas més lògic, ja que es pot negociar ara mateix, fins i tot sense el suport dels estats nuclears, que fins ara han boicotejat el grup de treball.

Un grapat d’estats, especialment aquells que defensen les armes nuclears per garantir la seva seguretat, han intentat bloquejar la discussió sobre un tractat de prohibició o reconduir el tema cap a diferents aspectes dient que un tractat de prohibició no tindria cap efecte sense els estats nuclears o que “posaria en perill la seguretat internacional”.

La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) encoratja fermament aquells que donen suport a la iniciativa humanitària i a un tractat de prohibició que qüestionaria a aquests països què estant fent per reduir el paper de les armes nuclears en les doctrines de la seva seguretat nacional.

La propera sessió del Grup de Treball Obert tindrà lloc a finals d’agost i quan s’acabi, el president del Grup de Treball, l’Ambaixador Thani Thonphakdi, mirarà d’emetre un esborrany d’informe que resumeixi les diferents visions expressades i faci recomanacions. Aquest document se sotmetrà a l’Assemblea General de les Nacions Unides de la tardor.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió