El segon esborrany del Tractat sobre Começ d’Armes no inclou temes clau
Les ONG de la coalició Armes sota Control, entre les quals hi ha FundiPau, treballen contra rellotge perquè el Tractat sobre Comerç d’Armes sigui sòlid i vinculant. Després del segon esborrany presentat divendres per la presidència, un grup de 103 estats han firmat una declaració conjunta reclamant millores en el text.
Nota de premsa – 24 de març de 2013
Els activistes afirmen que s’han de fer canvis radicals al darrer esborrany del Tractat sobre Comerç d’Armes presentat per la Presidència de la conferència, si es vol que el Tractat salvi vides. La coalició Armes sota Control afirma que l’últim text que es va presentar el divendres, es queda curt pel que fa a allò que la majoria d’estats membre demanen, i sembla un acord preparat, en gran mesura, pels grans exportadors.
Armes sota Control afirma que el President de la Conferència Peter Woolcott, en un intent per arribar a un consens a qualsevol preu, no ha escoltat les veus de desenes d’Estats que reclamen un Tractat robust. Tot i que els activistes voldrien veure tots els Estats membre donar suport al Tractat, asseguren que es pagaria un preu massa alt si el text final continua contenint grans llacunes. En l’esborrany actual, la munició està encara mal regulada i el llindar segons el qual els exportadors han d’avaluar si s’ha d’autoritzar una transferència d’armes o no, és encara massa alt.
La coordinadora d’Armes sota Control per a Oxfam, Anna Macdonald assegura: “El President de la Conferència ha de prendre una decisió difícil. Donar suport a un grapat de països diluint el text, o donar suport a la majoria, que representen a un gran nombre de persones que pateixen cada dia a causa del comerç d’armes no regulat.”
“El nou text no és prou bo i no recull les peticions de la majoria d’Estats membre. A l’inici de la Conferència, 120 Estats van demanar al Sr. Woolcott que redactés un Tractat robust, declarant que un Tractat feble és pitjor que el fet que no n’hi hagi cap.”
La coalició Armes sota Control creu que l’abast estret i limitat del que es podria incloure en el futur tractat es manté com un greu problema per a la majoria de països. La coalició assegura que la munició està encara mal regulada i que una llarga llista d’armes i munició s’ha deixat fora.
Jonathan Frerichs, executiu de programes del World Council of Churches, afirma: “Sense bales, les armes queden en silenci i en canvi, les transferències de municions no estan del tot cobertes en el text.”
“Quan tens drones (avions no tripulats), granades de mà, vehicles armats i fins i tot avions de transport militar que no estan inclosos en un Tractat destinat a regular el comerç d’armes, saps que hi ha alguna cosa que no està bé. Significa que aquest Tractat no canviarà la situació sobre el terreny sinó que mantindrà l’status quo.”
El nou esborrany tampoc ha aconseguit eliminar la preocupació de què s’ha fixat un llindar massa alt perquè els països puguin avaluar el risc de que les armes siguin usades per cometre abusos contra els drets humans.
La responsable de la Campanya Armes sota Control, Allison Pytlak, afirma: “Al cor d’aquest Tractat hi ha un error fonamental. Aquest text podria no prevenir que es proveís d’armes a violadores dels drets humans que cometen tortures i assassinats extra judicials.”
“Ens queden quatre dies de negociacions. Solucionar aquest problema ha de ser una prioritat absoluta. Els que utilitzen armes comercialitzades irresponsablement per violar els drets humans ho han tingut massa fàcil durant massa temps. Els hem d’aturar en els seu camí amb aquest Tractat, no donar-los llum verda per continuar amb els seus negocis, com sempre.”
La coalició també afirma que la presentació d’informes és un gran tema de preocupació i en l’esborrany actual els països hauran de presentar informes directament a les Nacions Unides sense fer públic cap dels seus negocis.
Anna Macdonald conclou: “Necessitem que es presentin informes públics no informes secrets. La transparència és vital si volem portar els traficants d’armes davant la justícia.”
“Els Estats han de fer canvis basats no en allò que és fàcil sinó en allò que és correcte. Aquesta setmana, la gent del carrer no necessita compromisos polítics i solucions fàcils – necessiten un Tractat que posi fi a la inundació d’armes al món i a la destrucció de vides.”