24/03/2020

Carta del president de FundiPau davant la COVID-19

Comunicat de FundiPau davant la COVID-19

Espai de reflexions i propostes davant la COVID-19

Divendres, 27 de març del 2020

Estimades amigues i amics de FundiPau,

En aquests dies de confinament, en els que paradoxalment l’aïllament i la distància ens aproximen, ens plau comunicar-nos amb vosaltres, amb l’ànim de fer palesa aquesta proximitat i acompanyar-nos en aquests temps difícils.

Són dies de patiment per a molts, uns per la salut pròpia o dels seus propers, altres per les greus conseqüències econòmiques en una situació que potser ja era precària, i uns altres encara per la dificultat d’haver de conviure estrets i tancats en habitatges sense condicions dignes. Hem de saber fer-nos costat. Des de la Cultura de Pau que compartim, que ens empeny i que volem empènyer, m’atreveixo a formular tres desigs: que tinguem pau, que comuniquem pau i que construïm pau.

En primer lloc, tinguem pau. Vull expressar-vos el nostre desig, i el meu personal, que pugueu passar aquest episodi sense gaire entrebancs ni per a vosaltres ni per a les persones que estimeu. Que sapiguem afrontar les situacions que ens toqui viure amb serenitat i fermesa, sense perdre la pau, actuant amb responsabilitat, essent un suport, material i emocional, per a les persones del nostre entorn. De la mateixa manera que des del punt de vista sanitari ens diuen que protegir-nos a nosaltres mateixos és la millor manera de protegir els altres, també ho podem dir des del punt de vista emocional: tenir cura de la nostra pau interior és la millor manera de contribuir al benestar del nostre entorn. Amb això passo al segon desig.

Comuniquem pau. Que la nostra actitud, les nostres paraules, allò que difonem per les xarxes, que tot allò que surti de nosaltres serveixi per fer més agradable, més net, més respirable l’ambient que ja està de si prou carregat. No contaminem, no enverinem, no desanimem, no deixem anar crítiques agres, fàcils i destructives. Siguem crítics, però no destructius. Siguem crítics també amb la nostra opinió. La complexitat de la situació comporta dissensos inevitables. Fem de la nostra veu un element crític quan calgui, però constructiu, que ajudi a pacificar, a animar, a resistir, al bon humor. Siguem constructors de pau. I això em porta al tercer desig.

Construïm pau. La situació que vivim, que sembla extreta d’una pel·lícula de ciència-ficció, posa de manifest virtuts, defectes, capacitat i límits, personals i col·lectius. Això, de ben segur que ens fa pensar i repensar moltes de les coses que conformen la nostra manera de viure. Des de la Cultura de Pau i la Noviolència hem de seguir buscant i treballant per fer-nos més amable el present i més esperançador el futur. És una ocasió per construir i construir-nos. Aprofitem-la. Tenim feina cap endins i cap enfora. Hem de fer-nos millors i fer millor la nostra societat. Un exemple entre molts d’altres, l’aparició en escena de l’exèrcit i d’un llenguatge bèl·lic tan generalitzat, ha posat de manifest la diferència que hi ha entre defensa armada i la seguretat real de la població. Un cop més la realitat ens convida a repensar el concepte i el sistema de seguretat. I com aquest molts d’altres.

Per això hem obert al nostre web un espai per poder compartir reflexions i propostes. Us convidem a entrar-hi i a participar. Les limitacions que ens imposa la situació -hem hagut de tancar l’oficina i  suspendre actes i projectes-, també ens obliga a ser creatius. Segurament ens suposarà dificultats econòmiques. Malgrat tot, seguim actius. Tenim feina a fer i la volem fer.

Amigues i amics, molts ànims, molta força, molta pau. Seguirem en contacte. Que aquest no sigui un temps mort, sinó un temps de maduració silenciosa que esclati en fruits de benestar per a tothom. Mentrestant resistim. Una abraçada ben cordial especialment per aquelles i aquells que us trobeu en situacions més doloroses.

Antoni Soler Ricart

President de FundiPau

Ajuda'ns a fer-ne més difusió