26/06/2024

100 ciutats demanen al Govern espanyol que firmi el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears

Comunicado en castellano – Alianza por el Desarme Nuclear

  • Espanya és el tercer país europeu membre de l’OTAN en arribar al centenar d’ajuntaments que aproven una moció de suport al TPAN.
  • Ciutats com Barcelona, Saragossa o Sevilla s’han unit a la campanya global Cities Appeal, promoguda per la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), a la qual també s’hi ha sumat altres grans capitals del món com Nova York, París o Roma.

L’Estat espanyol s’ha convertit en el tercer país europeu membre de l’OTAN en què 100 ciutats demanen l’adhesió del seu Govern al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) una fita que fins avui només havien assolit Bèlgica i Alemanya.

Teià, a la comarca del Maresme, ha estat el municipi número 100 de l’Estat en unir-se al Cities AppealCiutats de Pau. En la seva sessió de juny, el Ple municipal va aprovar una moció institucional de suport al TPAN. “Creiem fermament que els nostres convilatans tenen dret a viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Qualsevol ús d’armes nuclears, tant si és deliberat com accidental, tindria conseqüències catastròfiques, de gran abast i duradores, per a les persones i el medi ambient. Per tant, acollim amb beneplàcit l’adopció del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears per part de les Nacions Unides el 2017, i fem una crida al Govern de l’Estat perquè el signi i el ratifiqui al més aviat possible”, diu el text aprovat per majoria i amb els vots en contra del PSC i el PP. La moció reconeix també l’important paper de les ciutats “en la demanda d’un món més just, en pau i nuclearment desarmat”.

Importants ciutats de l’Estat i també capitals de província com Barcelona, Burgos, Cadis, A Corunya, Girona, Santiago de Compostel·la, Sevilla o Saragossa han aprovat mocions institucionals on els seus ajuntaments insten el Govern espanyol a firmar i ratificar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, TPAN, en vigor des del 2021. A Catalunya 81 municipis han aprovat mocions.

Florian Eblenkamp, coordinador del Cities Appeal de la ICAN, destaca la fita assolida a Espanya: “És una notícia fantàstica. Cal felicitar les 100 ciutats espanyoles que s’han unit a la petició de la ICAN per la seva previsió i lideratge. Les armes nuclears estan dissenyades per a destruir ciutats i els governs municipals responsables estan ajudant a liderar el camí demanant als seus governs nacionals que s’uneixin al TPAN que proporciona el camí cap a un desarmament just i verificable.”

Per la seva banda, Maribel Hernández, coordinadora de lAlianza por el Desarme Nuclear, membre de la ICAN, agraeix a les ciutats el seu compromís: “Aquestes ciutats mostren un lideratge inspirador que esperem que es continuï multiplicant. Per les entitats que formem part de l’Alianza es tracta d’una fita. La veu d’aquestes 100 ciutats a tot el país demanant al Govern que signi el TPAN no s’hauria d’ignorar. Tot i que l’Executiu de Pedro Sànchez s’ha mostrat reticent a aprovar el Tractat la nostra campanya continua creixent i reflecteix aquesta voluntat majoritària de la societat espanyola de viure en un món lliure d’armes nuclears. Vull agrair a FundiPau, a Alcaldes per la Pau  i a les activistes del Maresme tota la tasca que han fet amb nosaltres en aquesta campanya.”

La campanya Cities Appeal, de caràcter global, promou iniciatives que els municipis poden adoptar per oposar-se a les armes nuclears i explorar accions que promoguin el desarmament nuclear. Entre elles, s’inclou l’adopció de mesures per garantir que els recursos administrats per una ciutat no s’inverteixen en armes nuclears, informar el govern nacional del suport d’una ciutat al TPAN i conscienciar la ciutadania i els mitjans de comunicació de l’amenaça que suposen aquestes armes i de com es pot posar fi a aquesta amenaça a través del TPAN.

Les ciutats sempre han estat els principals objectius de les armes nuclears, des que els EUA van atacar Hiroshima i Nagasaki amb bombes atòmiques. Per això les ciutats tenen un paper molt important en la campanya de la ICAN per a eliminar-les. Diverses capitals i altres ciutats importants de països de l’OTAN s’hi han sumat, com Berlín, Berna, Edimburg, Nova York, París, Oslo, Roma i Washington DC.

Notes per a editors:

1 La llista de ciutats espanyoles que s’han adherit a la TPAN es pot consultar aqui.

2 Més informació sobre la Crida a les Ciutats – Cities Appeal de la ICAN aqui.

3 El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) prohibeix als països desenvolupar, assajar, produir, fabricar, transferir, posseir, emmagatzemar, utilitzar o amenaçar d’utilitzar armes nuclears, o permetre l’emplaçament d’armes nuclears al seu territori. També els prohibeix ajudar, animar o induir a ningú a participar en aquestes activitats.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió