18/06/2024

La despesa mundial en armes nuclears es dispara fins als 91.400 milions de dòlars

Texto en castellano – Alianza por el Desarme Nuclear

El 2023, els nou països amb armes nuclears van gastar un total de 91.400 milions de dòlars en els seus arsenals, un import que equival a 2.898 dòlars per segon. Aquesta xifra suposa 10.700 milions de dòlars més que el 2022, segons revela l’últim informe de la ICAN ‘Surge: 2023 Global nuclear weapons spending‘, (A l’alça: despesa global en armes nuclears del 2023) publicat el dilluns 17 de juny.

El país que va gastar més i que va augmentar més la seva despesa en un any, va ser els Estats Units, amb 51.500 milions de dòlars, més que tots els altres països amb armament nuclear junts. La Xina va dedicar 11.900 milions de dòlars a les seves armes nuclears i Rússia va ocupar el tercer lloc, amb 8.300 milions. La despesa del Regne Unit va augmentar significativament per segon any consecutiu, fins als 8.100 milions de dòlars.

387.000 milions de dòlars en 5 anys

A l’alça‘ és la cinquena edició de l’informe de la ICAN sobre la despesa mundial en armes nuclears. En els últims 5 anys, s’han gastat 387.000 milions de dòlars, amb un augment anual del 34%, de 68.200 milions el 2019 a 91.400 milions de dòlars el 2024. Els nou estats amb armament nuclear continuen modernitzant, i en alguns casos ampliant, els seus arsenals. Segons Alicia Sanders-Zakre, coautora de l’informe: ‘L’acceleració de la despesa en aquestes armes inhumanes i destructives en els últims cinc anys no millora la seguretat mundial, sinó que suposa una amenaça global’.

Qui es beneficia d’aquest augment de la despesa nuclear?

A tot el món, els països amb armament nuclear tenen contractes en vigor amb empreses per a produir armes nuclears per un valor total d’almenys 387.000 milions de dòlars, i que en alguns casos es prolongaran fins al 2040. El 2023, les empreses dedicades a la producció d’armes nuclears van rebre nous contractes per valor d’una mica menys de 7.900 milions de dòlars. Només als Estats Units i França (els països dels quals es poden obtenir xifres), aquestes empreses van gastar 118 milions de dòlars en grups de pressió.

Aquests grans beneficis incentiven els fabricants d’armes nuclears a gastar milions -almenys 6,3 milions de dòlars el 2023- per a influir en la política governamental i l’opinió pública a favor de les armes nuclears mitjançant el suport a think tanks. El 2023, es van gastar almenys 123 milions de dòlars a contractar més de 540 grups de pressió i finançar als principals grups de reflexió que influeixen en el debat nuclear. ‘A l’alça’ exposa aquestes connexions.

El cost d’oportunitat de les armes nuclears

Els milers de milions de dòlars que es malgasten cada any en armes nuclears constitueixen una assignació inacceptable dels fons públics. En lloc de dedicar recursos tan necessaris a una temerària carrera amb armes de destrucció massiva, els 9 Estats amb armament nuclear podrien pagar serveis vitals per als seus ciutadans o ajudar a afrontar crisis mundials existencials.

Amb 91.400 milions de dòlars a l’any es podria pagar l’energia eòlica de més de dotze milions de llars per a ajudar a combatre la crisi climàtica, o cobrir el 27% del dèficit de finançament per a lluitar contra el canvi climàtic, protegir la biodiversitat i reduir la contaminació. Un minut de la despesa en armes nuclears de 2023 podria haver servit per a plantar un milió d’arbres. Cinc anys de despesa en armes nuclears podrien haver alimentat a 45 milions de persones que actualment passen fam, durant la major part de les seves vides.

Per això, la ICAN ha convocat una setmana d’acció mundial del 16 al 22 de setembre del 2024. Aquesta setmana d’acció tindrà lloc just quan els països de tot el món es reuneixin per a trobar solucions als principals desafiaments globals del nostre temps. Des d’ara i fins que els estats es reuneixin, convidem a persones de tot el món a dir en què preferirien que es gastés els diners, i al setembre llançarem conjuntament un missatge clar: ‘Gens de diners per a armes nuclears!’.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió