Fem 40 anys! 1983 - 2023
25/01/2016

Corbetes espanyoles a l’Aràbia Saudita

Les ONG denuncien que el país viola el dret internacional

  • Denuncien el risc evident que es puguin usar en el bloqueig naval saudita dels ports del Iemen, una violació greu del dret internacional humanitari
  • Alarmades per les vendes a l’Aràbia Saudita el 2015, demanen al Parlament i al nou govern, que abordi la millora del control i de la transparència del comerç d’armes

Nota de premsa en pdf

Comunicado de prensa en pdf

Els directors d’Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón han enviat una carta oberta a Navantia i al president del Govern central en funcions on manifesten la seva oposició a la imminent signatura d’un contracte entre Navantia i l’Aràbia Saudita per a la construcció de cinc fragates del tipus Avante 2200 per a l’armada saudita. Les ONG denuncien el risc evident que l’Aràbia Saudita utilitzi les fragates en el bloqueig naval a què sotmet el Iemen des del 25 de maig de 2015, quan va iniciar una devastadora campanya de bombardejos aeris al Iemen en què s’han comès greus violacions del dret internacional humanitari, inclosos crims de guerra. El bloqueig naval del Iemen per part de la coalició saudita és una violació greu del dret internacional humanitari.

Segons l’ONU, en el conflicte del Iemen han mort 5.979 persones, més de 28.000 han resultat ferides i hi ha més de 2,5 milions de persones desplaçades internes. Més de 21 milions de persones necessiten ajuda humanitària per cobrir les seves necessitats bàsiques, en una crisi exacerbada pel bloqueig naval del Iemen. Els atacs aeris sobre el Iemen per part de la coalició encapçalada per l’Aràbia Saudita, inclosos atacs contra escoles, incompleixen el dret internacional humanitari, i la coalició saudita ha usat municions de dispersió.

L’exportació d’aquestes fragates suposaria una clara violació del dret internacional, inclosos el Tractat sobre Comerç d’Armes, la Llei 53/2007 sobre el control del comerç exterior de material de defensa i de doble ús, la Posició Comuna de la UE que defensa les normes que regeixen el control de les exportacions de tecnologia i d’equips militars, i els Principis Reguladors de les Transferències d’Armes Convencionals adoptats per l’OSCE, a més de la responsabilitat de les empreses de respectar els drets humans segons el Marc de l’ONU “Protegir, Respectar i Resoldre” per a les Empreses i els Drets Humans i els Principis Rectors sobre Empreses i Drets Humans adoptats per l’ONU el 2011.

Segons dades oficials, en el primer semestre de 2015 Espanya va autoritzar la venda a l’Aràbia Saudita de material de defensa com bombes torpedes i míssils, sistemes de direcció de tir i avions per valor de més de 27 milions d’euros. En aquest període, les exportacions a l’Aràbia Saudita —dos avions de reabastiment en vol, recanvis i assistència tècnica—, van arribar a més de 447 milions. En relació amb les negociacions per a la formació del govern espanyol, les ONG sol·liciten que s’abordin mesures per millorar el control i la transparència del comerç d’armes per evitar la venda d’armes per cometre violacions greus del dret internacional.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió