11/12/2017

Creix la venda global d’armes

Indústria global d’armes:
Primer increment en la venda d’armes des del 2010, segons el SIPRI

 

Les vendes d’armes i de serveis militars per part de les principals empreses productores del món d’aquest sector —les SIPRI Top 100— van arribar a un total de 374.800 milions de dòlars el 2016, segons les noves dades internacionals sobre la indústria d’armes fetes públiques avui per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

El total de vendes de les SIPRI Top 100 el 2016 va ser un 1,9% superior que el 2015 i va representar un increment del 38% des del 2002 (any en què el SIPRI va començar a informar sobre les vendes d’armes de les empreses). Aquest és el primer any de creixement de les vendes d’armes del SIPRI Top 100 després de cinc anys consecutius de davallades.

Les empreses dels EUA augmenten el percentatge en la venda total d’armes el 2016

Amb un total conjunt de 217.200 milions de dòlars, les vendes d’armes de les empreses dels EUA de la llista SIPRI Top 100 van créixer un 4% el 2016. Les operacions militars fora del país així com les adquisicions de grans sistemes armamentístics per part d’altres països han motivat aquest increment. Les vendes d’armes de Lockheed Martin— el major fabricant d’armes del món— van créixer un 10,7% el 2016, una xifra que va ser determinant en l’increment del percentatge total de les vendes dels EUA en la llista SIPRI Top 100 fins al 57,9%. ‘Amb l’adquisició de l’empresa fabricant d’helicòpters Sikorsky a finals del 2015 i l’alt volum de lliuraments de l’avió de combat F-35, Lockheed Martin va registrar un creixement significatiu en les seves vendes d’armes el 2016′ afirma Aude Fleurant, directora del Programa d’Armes i Despesa Militar del SIPRI.

L’increment de vendes i del nombre d’empreses de serveis militars dels EUA recollides al SIPRI Top 100 són tendències remarcables del 2016. Algunes d’aquestes empreses van incrementar les seves vendes per mitjà de l’adquisició de les divisions de serveis militars d’empreses més grans d’armes. Aquest va ser el cas de Leidos, per exemple, que va adquirir els negocis de tecnologia de la informació i de serveis tècnics de Lockheed Martin.

Venda d’armes d’empreses d’Europa occidental: estable però amb tendències diferents

En conjunt, les vendes d’armes de les empreses de l’Europa occidental llistades al SIPRI Top 100 es van mantenir estables el 2016, amb un total de 91.600 milions de dòlars —un increment del 0,2% en comparació al 2015. De tota manera, les tendències en la venda d’armes dels principals països productors —el Regne Unit, França Itàlia i Alemanya — van mostrar clares diferencies. Hi va haver un descens global en les vendes d’empreses transeuropees, franceses i italianes, mentre que les empreses del Regne Unit i Alemanya van registrar un increment global.

‘L’increment de la venda d’armes d’Alemanya del 6,6% el 2016 es deu principalment al creixement de les vendes del fabricant de vehicles blindats Krauss-Maffei Wegmann (12,8%) i del fabricant de sistemes terrestres Rheinmetall (13,3%),’ explica Pieter Wezeman, investigador sènior del SIPRI. ‘Les dues empreses s’han beneficiat de la demanda d’armes a Europa, l’Orient Mitjà, i el Sud-est asiàtic.’

La decisió del Regne Unit de sortir de la Unió Europea no sembla haver tingut cap impacte en la venda d’armes de les empreses britàniques, que van créixer un 2% el 2016. Les vendes d’armes de BAE Systems, la quarta fabricant més gran d’armes a nivell global, es va mantenir estable (fins el 0,4%). L’empresa britànica que més va incrementar la seva venda d’armes (un 43,2%) va ser GKN, fabricant de components aeroespacials.

Creix la venda d’armes russes, però s’alenteix el ritme de creixement

El conjunt de la venda d’armes de les empreses russes llistades a SIPRI Top 100 va créixer un 3,8%, arribant als 26.600 milions de dòlars el 2016. Les empreses russes van representar el 7,1% del total global. ‘Les greus dificultats econòmiques per què va travessar Rússia el 2016 van contribuir a un alentiment en la taxa de creixement en la venda d’armes de les empreses russes,’ diu Siemon Weseman, investigador sènior del SIPRI.

Les tendències en les vendes d’armes de les 10 empreses russes de la llista SIPRI Top 100 són diverses: cinc empreses van registrar un creixement de vendes mentre que les altres cinc van mostrar reduccions. L’empresa russa que va ocupar la posició més alta a SIPRI Top 100 el 2016 va ser United Aircraft Corporation, situada en la 13a posició. Les seves vendes d’armes van créixer un 15,6% en comparació al 2015 degut a l’increment de lliuraments a les forces armades russes i a volums d’exportació més elevats.

Corea del Sud domina les vendes d’armes dels ‘productors emergents’

La categoria ‘productors emergents’ del SIPRI inclou empreses amb seu al Brasil, l’Índia, Corea del Sud i Turquia. La tendència del 2016 en aquesta categoria la domina l’increment de la venda d’armes per part de les empreses de Corea del Sud amb un 20,6% de creixement global que arriba als 8.400 milions de dòlars. ‘La continuïtat i l’increment de la percepció d’amenaça de Corea del Sud comporten l’adquisició d’equipament militar, i això està revertint cada vegada més en la pròpia indústria per abastir la seva demanda d’armes,’ diu Siemon Wezeman. ‘Al mateix temps,

Corea del Sud aspira a realitzar el seu objectiu d’esdevenir un gran exportador d’armes,’ afegeix.

La caiguda de la venda d’armes japoneses encapçala la davallada en el total d”altres productors establerts’
La categoria ‘altres productors establerts’ del SIPRI inclou empreses amb seu a Austràlia, Israel, el Japó, Polònia, Singapur i Ucraïna. La venda d’armes de les empreses d’aquesta categoria va caure un 1,2% el 2016, encapçalada per una davallada global de les vendes d’empreses japoneses (–6,4%). Les principals companyies nipones van registrar caigudes importants el 2016: les vendes de Mitsubishi Heavy Industries van disminuir un 4,8%, mentre que les de Kawasaki Heavy Industries i Mitsubishi Electric Corporation van caure un 16,3% i un 29,2% respectivament.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió