13/12/2017

Nobel de la Pau 2017 a ICAN

El diumenge 10 de desembre es va lliurar a Oslo el Premi Nobel de la Pau a la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears. Diversos representants de FundiPau -entitat membre d’ICAN- van participar en els actes organitzats al voltant de la cerimònia. El president i la vicepresidenta de l’entitat, Antoni Soler i Carme Suñé, i el director, Jordi Armadans, formaven part de la delegació.

El 10 de desembre es commemora el Dia Internacional dels Drets Humans i també és el dia en que, l’any 1896, va morir Alfred Nobel. Aquest és el motiu pel qual es va escollir aquesta jornada per celebrar, cada any, els actes de lliurament dels Premis Nobel. Es lliuren tots a Estocolm tret del Nobel de la Pau, que es fa a la capital Noruega. Enguany el guardó per la pau s’ha concedit a ICAN, una campanya formada per més de 450 organitzacions d’un centenar de països d’arreu del món (a Catalunya en som membres el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i FundiPau) que després de molts anys de feina intensa, juntament amb altres organitzacions i governs, ha aconseguit que el passat mes de juliol a les Nacions Unides s’aprovés un Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears.

Diversos membres de FundiPau van poder participar en els actes organitzats a Oslo. Aquí teniu un resum de la jornada, valoracions i un recull d’imatges i vídeos.

Diumenge, 10 de desembre de 2017

La cerimònia de lliurament del Premi Nobel de la Pau té lloc a les 13.00 a l’Ajuntament d’Oslo amb la presència dels reis i els prínceps de Noruega, els membres del Comitè Nobel, diplomàtics, representants polítics i de la societat civil. Les organitzacions membres d’ICAN van poder seguir l’acte des del Nobel Peace Center (Centre Nobel per la Pau) al costat de l’Ajuntament.

Per part d’ICAN van recollir el guardó Beatrice Fihn, directora executiva de la campanya, i Setsuko Thurlow, hibakusha, supervivent de la bomba d’Hiroshima. Les dues han estat a Barcelona acollides per FundiPau: Beatrice Fihn va participar en la I Jornada Alfons Banda i Setuko Thurlow va venir a bord del Peace Boat. Entrevista a Setsuko Thurlow.

 

A la tarda s’organitza una processó de torxes en honor dels guardonats que recórrer un dels carrers principals d’Oslo, el Karl Johans gate, des de l’estació central fins al Grand Hotel, on s’allotgen els premiats.

Al vespre, tots els membres d’ICAN que eren a Oslo es van trobar per sopar i celebrar el premi en un local de la ciutat.

 

Oslo es vesteix de Premi Nobel de la Pau durant aquest dia.

 

Valoració del Premi Nobel de la pau a ICAN per part de membres de FundiPau

 

Article de Jordi Armadans, director, al diari Ara.

Declaració d’Antoni Soler, president

Declaració de Carme Suñé, vicepresidenta

Ajuda'ns a fer-ne més difusió