21 de setembre
El Dia Internacional de la Pau d’enguany, es compleixen gairebé set mesos de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia; i la fi del conflicte encara sembla incerta. A banda del d’Ucraïna, hi ha més de trenta conflictes armats oberts arreu del món, un fet que evidencia que encara queda molta feina a fer per instaurar una cultura de pau a nivell global.
Per commemorar aquesta jornada des de FundiPau:
. Publiquem un article d’opinió del director de FundiPau, Albert Caramés, a Xarxanet.org ‘El treball per la pau a diferents velocitats, o com deixar de posar benzina al foc’.
. Fem una xerrada, a càrrec de la presidenta de FundiPau, Carme Suñé, a Santa Perpètua de Mogoda, per presentar l’exposició ‘Armes Nuclears #MaiMés!’ i sobre el risc d’aquest armament que la guerra d’Ucraïna ha tornat a posar damunt la taula.
. Participem en l’acte de lliurament del Premi ICIP Construcció de Pau 2022 al Parlament de Catalunya que enguany s’atorga al teixit associatiu del país Basc en favor de la Pau. Hi assisteix el director de FundiPau, Albert Caramés, com a entitat que va presentar la candidatura guardonada. La glossa dels col·lectius premiats anirà a càrrec de l’exdirector de FundiPau, Jordi Armadans.
. Donem suport a la iniciativa de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau: La Pau al món comença aquí, a les ciutats i els pobles. D’altra banda, conjuntament amb la Xarxa impulsem la campanya ‘Construïm la pau, de les ciutats al món’ que busca el suport dels municipis per aconseguir que l’Estat espanyol se sumi al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.
Origen de la jornada
L’any 1981, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar que el dia de l’obertura del seu període ordinari de sessions del setembre seria proclamat “Dia Internacional de la Pau” i es dedicaria a commemorar i enfortir els ideals de pau. El 7 de setembre del 2001, l’Assemblea General va decidir que, a partir del 2002, la jornada se celebraria cada 21 de setembre. Es va declarar que “el Dia Internacional de la Pau s’observarà d’ara en endavant com un dia d’alto el foc i de no violència a nivell mundial”. També va convidar tots els Estats membres i les organitzacions regionals i no governamentals a commemorar aquest dia organitzant activitats educatives i de sensibilització de l’opinió pública i a col·laborar amb l’ONU en l’establiment d’un alto el foc a nivell mundial.