24/02/2024

Disminueix el nombre d’entitats financeres que donen suport a la indústria de les armes nuclears

. Un nou informe de la campanya Don’t Bank on the Bomb revela la tendència a la desinversió tot i que el finançament disponible per a les 24 empreses productores analitzades ha augmentat.

. El 2023, el nombre d’institucions financeres amb inversions significatives en empreses implicades en la fabricació d’armes nuclears va passar de 306 a 287; el tercer any consecutiu que disminueix des de l’entrada en vigor del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN).

El nombre d’institucions que financen la producció d’armament nuclear ha baixat considerablement des que el 2021 entrés en vigor el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), en canvi, les que es mantenen concedeixen més préstecs i les seves accions en el sector augmenten, revela l’informe ‘Inversions insostenibles’ (Untenable Investments) publicat per la campanya ICAN i l’organització PAX el 21 de febrer.

Segons l’estudi, el 2023, les institucions amb inversions significatives en companyies que produeixen armes nuclears ha baixat per tercer any consecutiu, fins a 287. Dos anys abans eren 338.

“Malgrat l’impuls dels governs a invertir més en fabricants d’armament, moltes institucions financeres mantenen la seva política d’excloure les companyies esmentades en l’informe, sovint sobre la base de preocupacions ètiques pel desenvolupament d’armes de destrucció massiva”, analitza ICAN.

No obstant això, d’acord amb la publicació, la quantitat total posada a disposició d’aquestes 24 empreses va ser més gran, principalment a través d’un increment del finançament mitjançant préstecs i de participació accionarial. Aquestes 24 empreses contribueixen significativament al manteniment i la modernització dels arsenals nuclears dels Estats Units, la Xina, Rússia, França, l’Índia i el Regne Unit.

Inversors

Els 10 majors tenidors d’accions i de bons en firmes productores d’armament nuclear són estatunidencs. Lideren aquesta llista Vanguard (amb 72.000 milions de dòlars en accions o bons), Capital Group (62.000 milions), State Street (55.000 milions) i BlackRock (53.000 milions).

En total, les accions i bons d’institucions financeres en el sector superen els 476.000 milions de dòlars (uns 440.300 milions d’euros), un augment del 3,4% respecte a l’any anterior.

També són estatunidencs els quatre majors prestadors a firmes productores d’armes nuclears: Citigroup (28.000 milions de dòlars), Bank of America (27.000 milions), JPMorganChase (25.000 milions) i Wells Fargo (19.000 milions).

No obstant això, en el “top ten” d’aquest grup, també hi ha entitats del Japó com MizuhoFinancial, SMBC o Mitsubishi UFJ; franceses com a BNP Paribas; alemanyes com Deutsche Bank, o les espanyoles BBVA, Banc Santander, Banc de Sabadell i La Caixa, indica l’informe.

En total, els préstecs a companyies implicades en la producció d’armes nuclears van excedir els 342.000 milions de dòlars el 2023, un augment interanual del 19%. ICAN i PAX atribueixen l’augment de les inversions i crèdits i l’augment dels beneficis del sector a la invasió russa d’Ucraïna iniciada fa dos anys i les tensions que va generar sobre la necessitat d’incrementar els arsenals nuclears.

Empreses que construeixen la bomba

Els nou Estats posseïdors d’armes nuclears estan augmentant les seves capacitats nuclears i invertint molt en els seus arsenals. L’estudi identifica 24 companyies involucrades en la producció d’armament nuclear. Les cinc principals són: BAE Systems, Boeing, General Dynamics, Lockheed Martin i Northrop Grumman. Totes cinc subministren equipament relacionat amb les armes nuclears als Estats Units i el Regne Unit i BAE Systems també té com a client a França en aquest sector. Només una firma de la llista (Rostec) subministra a Rússia, una a la Xina (la Xina Aerospace Science and Technology) i dues a l’Índia.

La majoria d’aquestes empreses també participen en la producció d’altres armes i materials de defensa i, diversos governs, especialment a Europa i Amèrica del Nord, han fomentat activament l’augment dels fluxos de capital cap al sector amb la finalitat de proveir Ucraïna així com als seus propis exèrcits.

ICAN i PAX conclouen en l’informe que “malgrat que la guerra d’Ucraïna ha augmentat el valor econòmic de les accions i bons en les companyies armamentístiques que també produeixen armes nuclears, la tendència a la desinversió continua”.

Per part seva, ICAN recorda que les nou potències nuclears (els EUA, el Regne Unit, França, la Xina, Rússia, l’Índia, el Pakistan, Israel i Corea del Nord) estan modernitzant i en molts casos expandint els seus arsenals, recorrent amb freqüència al sector privat per fer-ho, especialment en el cas d’Europa i els EUA.

L’estigma de les armes nuclears

El TPAN, també conegut com a Tractat de Prohibició Nuclear, ha creat una nova norma internacional amb un efecte estigmatitzador sobre les armes nuclears i les empreses que les fabriquen. Cada vegada són més les institucions que es prenen de debò les consideracions mediambientals, socials i de governança (ESG) i opten per donar l’esquena a les armes nuclears -i a altres armes controvertides-. L’associació amb la producció d’armes nuclears continua entelant aquestes empreses, mantenint-les fora de l’univers d’inversió de les principals institucions financeres.

L’estudi d’ICAN i PAX revela que, des de l’entrada en vigor del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) fa tres anys, un 41,5% més d’institucions han adoptat polítiques per a restringir la inversió en empreses d’aquest sector.

En la segona reunió dels Estats Part del TPAN, celebrada a la seu de l’ONU a la fi de l’any passat, es va presentar una declaració de 111 institucions financeres internacionals, que representen més d’un bilió de dòlars en inversions, en la qual reiteraven el seu compromís amb el desarmament nuclear i instaven els governs a cooperar amb el sector financer per abordar aquesta urgent qüestió mundial.

Això demostra que cada vegada hi ha més institucions que no estan disposades a comprometre els seus valors per a beneficiar-se de la modernització dels arsenals nuclears per part dels Estats amb aquest armament.

Llista de les 24 empreses incloses en l’informe:

  1. Airbus (França)
  2. BAE Systems (França, el Regne Unit, els Estats Units)
  3. Bechtel (els Estats Units)
  4. Bharat Dynamics (l’Índia)
  5. Boeing (el Regne Unit, els Estats Units)
  6. la Xina Aerospace Science and Technology(la Xina)
  7. Fluor (els Estats Units)
  8. General Dynamics (el Regne Unit, els Estats Units)
  9. Honeywell International (els Estats Units)
  10. Huntington Ingalls Industries (HII) (els Estats Units)
  11. Jacobs Solutions (formerly JacobsEngineering) (els Estats Units)
  12. L3Harris Technologies (els Estats Units)
  13. Leidos (els Estats Units)
  14. Leonardo (França)
  15. Lockheed Martin (el Regne Unit, els Estats Units)
  16. Northrop Grumman (el Regne Unit, els Estats Units)
  17. Peraton (United States)
  18. RTX (formerly Raytheon Technologies) (els Estats Units)
  19. Rolls-Royce (el Regne Unit)
  20. Rostec (Rússia)
  21. Safran (França)
  22. Textron (els Estats Units)
  23. Thales (França)
  24. Walchandnagar Industries Limited (l’Índia)
Ajuda'ns a fer-ne més difusió