03/10/2022

Sensellarisme i DDHH, premis Memorial Joan Gomis 2022

Comunicado de prensa en castellano

El reportatge Dones sense llar, històries de supervivència, de la periodista Claudia Frontino, ha estat l’obra periodística premiada. L’article profunditza i fa visibles les diverses realitats que viuen les dones afectades pels diferents tipus de sensellarisme i les dificultats i abusos que troben diàriament.

En la modalitat de trajectòria periodística s’ha premiat la Revista 5W pel seu gran compromís amb els drets humans i per dignificar la professió periodística. Sota el lema “Pequeñas historias, grandes explicaciones”, fan una anàlisi de realitats complexes en cada reportatge i cada article, amb un periodisme literari centrat en la persona i la denúncia de vulneracions de drets humans, conflictes i migracions.

La XVII edició del Memorial Joan Gomis ha premiat el reportatge Dones sense llar, històries de supervivència, de la periodista Claudia Frontino Gutiérrez. El Memorial ha destacat la profunditat de l’article i la visibilitat de les diverses realitats que viuen les dones afectades pels diferents tipus de sensellarisme. El jurat subratlla que les dones continuen patint una gran discriminació i desigualtat a escala mundial respecte als homes, quelcom evident també en la feminització de la pobresa. El reportatge explica les crues realitats que pateixen les dones que viuen al carrer: violència directa, abusos, manca de drets laborals i d’oportunitats, així com fractura salarial, mantenint-se ferm un patriarcat. El reportatge fa palesa la necessitat de denunciar aquesta realitat, impulsar la feina de totes les entitats i organitzacions involucrades en la lluita pels drets de les dones que viuen al carrer i exigir polítiques que donin una resposta digna a aquestes persones.

En la modalitat de trajectòria periodística, el jurat ha premiat la Revista 5W. Tot i ser una revista jove fundada el 2015, el jurat ha volgut premiar el compromís de les persones que la van fundar i que han col·laborat en dignificar la professió periodística. Sota el lema “Pequeñas historias, grandes explicaciones”, els i les professionals que formen la revista aposten per un periodisme rigorós. Amb una mirada crítica, fan una anàlisi de realitats molt complexes. El jurat ha destacat la cura i la profunditat en la narració d’històries, l’explicació de la diversitat del món amb un periodisme literari centrat en la persona. Amb aquest premi, doncs, s’ha volgut reconèixer la tasca d’un grup de joves periodistes i fotògrafs quer fan del periodisme social el seu projecte vital. 

L’acte de lliurament de premis tindrà lloc el 24 de novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya, on els guanyadors rebran també una il·lustració original pintada per Joan Gomis.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió