18/10/2022

Resum de l’Anuari SIPRI 2022 en català i castellà

Noticia en castellano

Ja teniu al vostre abast les traduccions al català i al castellà del resum de l’Anuari SIPRI 2022 sobre armaments, desarmament i seguretat internacional que cada any traduïm a FundiPau. Per a l’edició del 2022 hem comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.

En l’edició del 2022, l’anuari destaca que la despesa militar mundial el 2021 va superar els 2 bilions de dòlars per primera vegada amb un increment del 0,7 % respecte de l’any anterior. D’altra banda, també apunta que les vendes de les 100 principals empreses d’armes van continuar creixent malgrat els efectes de la pandèmia.

Pel que fa a les transferències internacionals de grans armes, les importacions van créixer a estats d’Europa, Àsia Oriental i Oceania, i les exportacions dels Estats Units i França van augmentar de manera substancial en el període 2017–21.

Finalment, en relació amb l’armament nuclear, l’informe preveu que els arsenals nuclears creixeran mentre els estats continuen modernitzant-los.  Malgrat la disminució global del nombre d’ogives nuclears fins arribar a les 12.705 actuals, els països amb aquest armament van seguir modernitzant els seus arsenals ignorant el fet que des del 22 de gener del 2021 el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears està en vigor.

Podeu consultar els resums 2022 en pdf:

Resum de l’Anuari SIPRI 2022 en català

Resumen del Anuario SIPRI 2022 en castellano

I trobareu tots els resums traduits a fundipau.org/anuari-sipri/

Tota la informació sobre l’anuari del SIPRI a Sipri.org

L’anuari del SIPRI

L’anuari de l’Stockholm International Peace Research Institut, reconegut arreu del món per polítics, diplomàtics, periodistes, docents i estudiants, és una font d’informació i anàlisi autoritzada i independent sobre armes, desarmament i seguretat internacional. Analitza l’evolució en matèria de seguretat internacional, armes i tecnologia, despesa militar, comerç d’armes i producció d’armament, així com els conflictes armats i la seva gestió, juntament amb les iniciatives per controlar les armes convencionals, nuclears, químiques i biològiques. 

Traduccions fetes amb el suport de:

Ajuda'ns a fer-ne més difusió