06/12/2021

Les vendes d’armes creixen en plena pandèmia

Els negocis, com sempre? Les vendes d’armes de les empreses de la llista Top 100 del SIPRI continuen creient enmig de la pandèmia 

 

Comunicado en castellano

(Estocolm, 6 de desembre del 2021) Les vendes d’armes i de serveis militars de les 100 empreses més importants van arribar als 531.000 milions de dòlars el 2020, xifra que suposa un augment de l’1,3% en termes reals en comparació amb l’any anterior. Així ho indiquen les noves dades publicades avui per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Les vendes d’armes de les 100 principals empreses armamentístiques (les Top 100) el 2020 van ser un 17% superiors a les del 2015, el primer any en què el SIPRI va incloure dades sobre les empreses xineses. El 2020 va ser el sisè any consecutiu de creixement de les vendes d’armes de les Top 100.

La indústria armamentística resisteix a la pandèmia de la covid-19 i a la recessió econòmica

Les vendes d’armes van augmentar fins i tot quan l’economia mundial es va contreure un 3,1% durant el primer any de la pandèmia. “Els gegants de la indústria es van veure protegits en gran mesura per la demanda sostinguda de béns i serveis militars per part dels governs”, afirma Alexandra Marksteiner, investigadora del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. “En gran part del món, la despesa militar va créixer i alguns governs fins i tot van accelerar els pagaments a la indústria armamentística per a mitigar l’impacte de la crisi de la covid-19”.

No obstant això, operar en el mercat militar no va garantir la immunitat als efectes de la pandèmia. El fabricant d’armes francès Thales, per exemple, va atribuir una caiguda en les vendes d’armes del 5,8% a les interrupcions induïdes pel tancament durant la primavera del 2020. Algunes empreses també van informar d’interrupcions en la cadena de subministrament i retards en els lliuraments.

Les empreses estatunidenques continuen dominant el rànquing

Estats Units va ser de nou el país amb més empreses classificades en la llista Top 100. En conjunt, les vendes d’armes de les 41 empreses estatunidenques van arribar als 285.000 milions de dòlars —un augment de l’1,9% en comparació al 2019— i van representar el 54% de les vendes totals d’armes de la Top 100. Des del 2018, les cinc primeres empreses del rànquing tenen la seva seu als Estats Units.

La indústria armamentística estatunidenca està experimentant una onada de fusions i adquisicions. Per ampliar les seves carteres de productes i obtenir així un avantatge competitiu a l’hora de licitar, moltes grans empreses armamentístiques estatunidenques estan optant per fusionar-se o adquirir empreses prometedores. “Aquesta tendència és particularment pronunciada en el sector espacial”, assegura Marksteiner. “Northrop Grumman i KBR són algunes de les companyies que en els últims anys han adquirit empreses de gran valor especialitzades en tecnologia espacial”.

Les empreses xineses ocupen el segon lloc en les vendes d’armes de la Top 100

Les vendes d’armes combinades de les cinc empreses xineses incloses en la Top 100 van ser d’uns 66.800 milions de dòlars el 2020, un 1,5% més que el 2019. Les empreses xineses van representar el 13% del total de les vendes d’armes de la Top 100 el 2020, per darrere de les empreses estatunidenques i per davant de les empreses del Regne Unit, les terceres més importants.

“En els últims anys, les empreses xineses d’armament s’han beneficiat dels programes de modernització militar del país i se centren en la fusió militar-civil”, diu el Dr. Nan Tian, investigador sènior del SIPRI. “S’han convertit en uns dels productors de tecnologia militar més avançats del món”. NORINCO, per exemple, ha codesenvolupat el sistema de navegació per satèl·lit militar-civil BeiDou i ha incrementat la seva participació en les tecnologies emergents.

Resultats diversos entre les empreses europees d’armes

Les 26 empreses armamentístiques europees de la Top 100 van representar en conjunt el 21% del total de les vendes d’armes, amb 109.000 milions de dòlars. Les set empreses britàniques van registrar unes vendes de 37.500 milions de dòlars el 2020, un 6,2% més que el 2019. Les vendes de de BAE Systems —l’única empresa europea en la Top 10— van augmentar un 6,6% fins als 24.000 milions de dòlars.

“Les vendes d’armes de les sis empreses franceses que figuren a la llista de les Top 100 van caure en el seu conjunt un 7,7%”, declara la Dra. Lucie Béraud-Sudreau, directora del Programa de Despesa Militar i Producció d’Armes del SIPRI. Aquest important descens es va deure principalment a la forta disminució interanual del nombre de lliuraments d’avions de combat Rafale per part de Dassault. No obstant això, les vendes d’armes de Safran van créixer impulsades per l’augment de les vendes de sistemes d’albirament i navegació.’

Les vendes d’armes de les quatre empreses alemanyes que apareixen a la llista Top 100 van arribar als 8.900 milions de dòlars el 2020, la qual cosa suposa un augment de l’1,3% respecte el 2019. En conjunt, aquestes empreses van representar l’1,7% de les vendes totals d’armes de les Top 100. Rheinmetall —el major fabricant d’armes alemany— va registrar un augment en les vendes del 5,2%. El constructor naval ThyssenKrupp, en canvi, va registrar una caiguda del 3,7%.

Les vendes d’armes russes disminueixen per tercer any consecutiu

Les vendes d’armes combinades de les nou empreses russes classificades en la Top 100 van disminuir dels 28.200 milions de dòlars el 2019, als 26.400 milions el 2020, un descens del 6,5%. Això marca una continuació de la tendència a la baixa observada des del 2017, quan les vendes d’armes de les empreses russes de la Top 100 van aconseguir el seu punt màxim. Les empreses russes van representar el 5,0% del total de les vendes d’armes de la Top 100.

Algunes de les davallades més pronunciades en les vendes d’armes de les Top 100 van ser d’empreses russes. Això va coincidir amb el final del Programa Estatal d’Armament 2011-20 i els retards en els calendaris de lliurament relacionats amb la pandèmia. Almaz-Antey i United Shipbuilding Corporation van veure caure les seves vendes d’armes un 31% i un 11%, respectivament. Per contra, United Aircraft Corporation va augmentar les seves vendes un 16%.

Un altre avanç clau en la indústria armamentística russa va ser la diversificació de les línies de productes. Les empreses russes estan aplicant actualment una política governamental per augmentar la seva quota de vendes civils fins al 30% de les seves vendes totals el 2025 i el 50% el 2030.

Altres dades destacables de la llista Top 100

 En conjunt, les vendes d’armes de les empreses de la Top 100 amb seu fora dels Estats Units, la Xina, Rússia i Europa van ser de 43.100 milions de dòlars el 2020, un augment del 3,4% des del 2019. Això representa el 8,1% de les vendes totals d’armes de la Top 100.

  • Les vendes d’armes de les tres empreses israelianes que figuren en la Top 100 van assolir els 10.400 milions de dòlars, el 2,0% del total.
  • Les vendes d’armes de les cinc empreses japoneses incloses en la classificació van ser de 9.900 milions de dòlars el 2020, l’1,9% del total.
  • La classificació va incloure quatre empreses sud-coreanes. Les seves vendes d’armes combinades van ser de 6.500 milions de dòlars el 2020, un augment interanual del 4,6%.
  • Les vendes d’armes combinades de les tres empreses índies incloses en la Top 100 van créixer un 1,7%. El 2020, el Govern indi va anunciar una prohibició gradual de les importacions de certs tipus d’equips militars per a reforçar l’autosuficiència en la producció d’armes.
Per a editors

La Base de Dades sobre la Indústria d’Armes del SIPRI

La Base de dades sobre la Indústria d’Armes del SIPRI es va crear el 1989. La versió actual conté dades des del 2002. En aquest comunicat, les empreses russes s’analitzen per separat de les europees. Des del 2015, la Base de dades inclou cinc empreses xineses. Altres empreses xineses poden tenir vendes d’armes prou elevades com per figurar entre les 100 primeres, però no hi ha dades suficients per a incloure-les en la classificació.

Per ‘vendes d’armes’ s’entenen les vendes de béns i serveis militars a clients militars nacionals i estrangers. Tret que s’especifiqui el contrari, tots els canvis s’expressen en termes reals i totes les xifres es donen en dòlars estatunidencs constants (2020). Les comparacions entre el 2019 i el 2020 es basen en la llista d’empreses classificades el 2020 (és a dir, la comparació anual és entre el mateix conjunt d’empreses). Les comparacions a més llarg termini es basen en els conjunts d’empreses que figuren l’any respectiu (és a dir, la comparació és entre un conjunt diferent d’empreses).

La Base de dades sobre la Indústria d’Armes del SIPRI, que presenta dades més detallades per als anys 2002–20, està disponible a la web del SIPRI a <https://www.sipri.org/databases/armsindustry>.

 Aquest és el primer dels tres llançaments de les dades més rellevants que precediran la publicació del buc insígnia de les publicacions del SIPRI a mitjan 202s: l’Anuari SIPRI (SIPRI Yearbook.

Abans, el SIPRI farà públiques les seves dades sobre transferències internacionals d’armes (detalls de totes les transferències internacionals de grans armes durant el 2020), així com les dades sobre la despesa militar mundial (informació completa sobre les tendències nacionals, regionals i globals en despesa militar el 2021).

Ajuda'ns a fer-ne més difusió