20/01/2022

1r aniversari del TPAN

Desenes d’organitzacions de pau i drets humans demanem al Govern de l’Estat que firmi el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, un any després de la seva entrada en vigor

Comunicado en castellano

Amb motiu del primer aniversari de l’entrada en vigor del Tractat de les Nacions Unides sobre la Prohibició de les Armes Nuclear (TPAN), organitzacions de la societat civil a tot l’estat han lliurat al Govern una petició perquè doni suport a l’adhesió d’Espanya al tractat i es posicioni a favor de l’eliminació total d’aquestes armes de destrucció massiva.

Madrid, 20 de gener del 2022. El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears de les Nacions Unides va entrar en vigor el 22 de gener del 2021, 90 dies després que s’aconseguissin 50 ratificacions. Aquest instrument legal serveix per a posar més pressió i estigmatitzar els qui confien en aquestes armes de destrucció massiva com a manera de fer política i projectar poder, posant en risc amb això l’existència de vida en aquest planeta. Malgrat que va ser una fita en la lluita per la pau i el desarmament, aquest fet sembla no haver rebut l’atenció que mereix per part de representants polítics, mitjans de comunicació i opinió pública.

Amb aquest tractat es va posar fi a una anomalia històrica, ja que les nuclears eren,  fins l’entrada en vigor del TPAN, les úniques armes de destrucció massiva (sent a més les més destructives) que no comptaven amb un tractat de prohibició en vigor. I si bé és cert que cap dels països nuclearment armats ha signat ni ratificat aquest tractat, entitats de la societat civil consideren que el TPAN és un pas endavant en l’erradicació d’aquestes armes, perquè hi ha experiències prèvies positives d’armaments que després de la seva prohibició van veure com la seva producció i el seu ús minvaven significativament.

A hores d’ara, Espanya encara no s’ha adherit a aquest tractat i és justament per això que, coincidint amb el primer aniversari de la seva entrada en vigor, la campanya “10 raons per a signar el TPAN” conformada per una vintena d’organitzacions de tot l’estat, insta el Govern espanyol que firmi i posteriorment doni suport a la ratificació del TPAN, entenent que aquesta és l’única posició èticament acceptable respecte a un tipus d’armament capaç de provocar una catàstrofe humanitària i climàtica sense precedents.

“De totes les armes de destrucció massiva, les nuclears són les més pernicioses i no obstant això han estat les últimes a disposar d’un tractat de prohibició. És particularment alarmant que de les 13.000 armes nuclears que es calcula que hi ha en el món, 2.000 estan a punt per a ser utilitzades. Avui dia la potència global de l’arsenal nuclear mundial equival a 100.000 explosions com les d’Hiroshima i Nagasaki”.

És per tot això, que desenes d’entitats de pau, drets humans, ecologistes, socials, de tot l’estat demanen al Govern de PSOE i Unidas Podemos que “mostri valentia i lideratge oposant-se a les armes nuclears i es desvinculi de les directrius marcades pels EUA i l’OTAN. “Fent-t’ho, a més, s’alinearà amb el sentir general de la ciutadania”. Com a un primer gest en aquest sentit, la campanya insta al Govern que assisteixi a la 1a conferència d’estats parteixes, que tindrà lloc a Viena entre el 22 i el 24 de març.

Tot això s’ha fet públic avui en roda de premsa que ha comptat amb veus reconegudes dins de la causa antinuclear com Josep Mayoral i Artigues, Alcalde de Granollers i president de la secció europea de la xarxa “Mayors for Peace”; Lucero Oyarzún, coordinadora de campanyes digitals d’ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons); Teresa de Fortuny, investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, experta en armes nuclears; Carme Suñé, presidenta de Fundipau; i Ana Barrero, presidenta de l’Associació Espanyola de Recerca per a la Pau (AIPAZ).

“El que va canviar el 2021 amb l’entrada en vigor del Tractat és que des de llavors les armes nuclears són il·legals segons el dret internacional. I el que s’ha reforçat és que són immorals, impopulars i cada vegada més insostenibles per a governs i empreses”

La campanya “10 raons per signar el TPAN”, liderada per AIPAZ, està formada per una vintena d’entitats que treballen per la pau i els drets humans i que té com a objectiu pressionar al Govern perquè Espanya firmi i ratifiqui el tractat. Aquesta iniciativa pretén aprofundir a nivell estatal en els esforços d’ICAN, la campanya internacional guardonada amb el Premi Nobel de la Pau en 2017 precisament per la seva tasca impulsant el TPAN. “La campanya ha aconseguit sumar a entitats que no s’ocupen només de pau i desarmament, va més enllà i amb això pretén tornar a posar en l’agenda la importància del TPAN com a un fet que incumbeix a tota la humanitat i, especialment, als qui considerem una prioritat la cura de les persones i el planeta”, apunta Laura Alonso Cano, coordinadora de la campanya.

La roda de premsa està disponible en YouTube.

Consultar i descarregar aquí la petició completa.

PETICIÓ AL GOVERN ESPANYOL

En el primer aniversari de la seva entrada en vigor, 35 organitzacions de la societat civil demanen al Govern que exerceixi un lideratge de pau amb l’adhesió de l’Estat espanyol al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN)

20 de gener del 2022

Un any després de l’entrada en vigor del TPAN, 59 estats ja han ratificat, 30 l’han signat i tenen pendent la seva ratificació, i 49 més han expressat el seu suport al Tractat a l’ONU. 

Demanem al Govern espanyol que signi el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears i doni suport a la seva posterior ratificació al Congrés dels Diputats. I com a primer pas en aquesta direcció, instem l’Executiu de Pedro Sánchez que segueixi l’exemple de Noruega i Alemanya, dos socis de l’OTAN, i que Espanya assisteixi com a Estat observador a la primera Conferència d’Estats Parts del TPAN que tindrà lloc a Viena del 22 al 24 de març del 2022.

El Govern espanyol té una excel·lent oportunitat per a exercir un lideratge de pau davant els seus socis de la UE i l’OTAN, alineant-se amb la voluntat majoritària de la població espanyola i mundial en favor de la prohibició efectiva de les armes nuclears.

De fet, una enquesta recent mostra que el 89% de la població espanyola creu que Espanya s’hauria de sumar al Tractat (només el 4% s’hi oposa) i diverses iniciatives han comptat amb el suport de varis grups parlamentaris. Malgrat tots els esforços, l’objectiu de l’adhesió del Govern espanyol al TPAN encara no s’ha aconseguit.

Què és el TPAN i què aporta

El 7 de juliol del 2017, després d’una dècada de mobilitzacions de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) i de les seves entitats associades, l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar un acord mundial per prohibir les armes nuclears, conegut oficialment com el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN – TPNW en les seves sigles en anglès). Un Tractat que ressalta l’impacte humanitari catastròfic de qualsevol ús d’aquesta mena d’armament. Dos anys i mig més tard, el 22 de gener del 2021, el Tractat va entrar en vigor aen aconseguir la ratificació necessària de 50 països. 

Aquest nou instrument jurídic ofereix una alternativa poderosa a un món en el qual no es posa fi a les amenaces de destrucció massiva. Abans d’aprovar el Tractat, les nuclears eren les úniques armes de destrucció massiva que no estaven subjectes a una prohibició categòrica, malgrat les seves conseqüències humanitàries i mediambientals catastròfiques, generalitzades i persistents. El nou acord cobreix, per tant, una gran llacuna del dret internacional. Aquest Tractat es basa en les regles i principis de la llei humanitària i els països no poden, en cap cas, desenvolupar, assajar, produir, fabricar, transferir, posseir, emmagatzemar, utilitzar o amenaçar amb utilitzar armes nuclears, o permetre l’estacionament d’aquestes armes en el seu territori. Així mateix, el TPAN obliga les parts a proporcionar assistència a aquells que han sofert com a conseqüència de l’ús i l’assaig d’armes nuclears a tot el món, i a adoptar mesures per a reparar els entorns contaminats. El TPAN, per tant, contribueix a protegir els drets humans de les víctimes i el medi ambient.

Quina diferència introdueix sobre el Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP)

Els crítics al TPAN al·leguen que aquest afebleix al Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP) que va entrar en vigor el 1970. Però la realitat ens mostra que el TNP no ha estat efectiu, encara que hagi disminuït el nombre total de caps nuclears, ha duplicat el nombre de països que les posseeixen i estem assistint a una nova carrera de modernització de les armes nuclears. El TPAN, a diferència del TNP, obliga a assistir a les víctimes de l’ús o dels assajos amb armes nuclears i a prendre mesures per a restaurar mediambientalment les àrees contaminades.

Un Tractat per a la protecció de la vida a la Terra i els DDHH

El TPAN és el primer acord multilateral que prohibeix íntegrament les armes nuclears declarant-les armes il·legals i també el primer acord que conté disposicions per a abordar les conseqüències humanitàries relacionades amb l’assaig i l’ús d’aquestes. També, ha estat considerat la primera llei feminista sobre armes nuclears. Des del preàmbul reconeix el seu impacte desproporcionat sobre dones, nenes i pobles indígenes, urgeix a una participació més equitativa de les dones en els processos de desarmament, l’assistència a les víctimes i la reparació dels danys mediambientals que provoquen. 

Mitjançant la prohibició explícita i inequívoca de l’ús d’armes nuclears, el TPAN envia un senyal contundent: el seu ús seria inacceptable des d’una perspectiva ètica, mediambiental i humanitària i, a més, seria il·legal conforme al Dret Internacional Humanitari (DIH).

Les armes nuclears són l’armament més inhumà i indiscriminat que s’hagi creat mai.  Violen el dret internacional, causen greus danys al medi ambient, soscaven la seguretat nacional i mundial i desvien enormes recursos públics que de la satisfacció de les necessitats humanes i la cura de la vida al planeta.

Per a les entitats que treballem per una cultura de pau, els drets humans, els drets del planeta Terra, els drets de les dones i les nenes i nens, el desarmament total i universal, la justícia, la recerca i l’educació per la pau, la memòria, el diàleg, els valors universalistes, la cooperació, el multilateralisme, etc., la Campanya ICAN i l’entrada en vigor del TPAN ofereixen una extraordinària oportunitat per a continuar sumant esforços per a la construcció de la pau mundial.

Mentre els riscos que té ignorar el Tractat són inassumibles, les oportunitats per a la pau que s’obren amb la seva ratificació interpel·len l’Estat espanyol i a tota la seva població.

ENTITATS SIGNANTS  (A 19 DE GENER DE 2022)

 1. AIPAZ – Asociación Española de Investigación para la Paz
 2. AEDIDH · Asociación Española para el Derecho Internacional de los DDHH
 3. Alcaldes y Alcaldesas por la Paz – Mayors for Peace
 4. Alternativa antimilitarista MOC
 5. Alternativas Noviolentas
 6. AAMOC/ADNV Canarias
 7. APDHA (Asociación Pro DDHH Andalucía)
 8. Can Jonch – Centre de Cultura per la Pau (Ajuntament de Granollers)
 9. CEIPAZ – Centro de Educación e Investigación para la Paz 
 10. Centre Delàs d’Estudis per la Pau
 11. CONFER (Conferencia Española de Religiosos) – Justicia y Paz 
 12. Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo – España
 13. Cristianisme i Justícia
 14. International Peace Bureau – Barcelona
 15. Justicia y Paz (Comisión General)
 16. Desarma Madrid
 17. DonesxDones. Ca la Dona
 18. Ecologistas en Acción
 19. Escola de Cultura de Pau
 20. FUHEM Ecosocial
 21. Fundación Cultura de Paz
 22. Fundación SIP
 23. FundiPau
 24. Gernika Gogoratuz
 25. Greenpeace España
 26. HEGOA – Instituto de Estudios sobre Desarrollo y Cooperación Internacional
 27. Mujeres de Negro de Madrid
 28. Mundo Sin Guerra y Sin Violencia
 29. Plataforma per la Pau
 30. Pressenza International Press Agency
 31. Red Española de Mujeres de Negro
 32. UNIPAU – Universitat Internacional de la Pau
 33. USO – Unión Sindical Obrera
 34. WILPF España – Liga Internacional de Mujeres por la Paz y la Libertad
 35. Yayoflautas Madrid

 

Ajuda'ns a fer-ne més difusió