25/01/2022

Sobre la creixent tensió a Ucraïna

Posicionament de FundiPau

Posicionamiento de FundiPau en castellano

Davant de la creixent tensió a la frontera entre Ucraïna i Rússia, des de FundiPau volem fer arribar a l’opinió pública i als responsables polítics el següent comunicat:

1. En aquest conflicte, com és habitual en els conflictes, la situació és complexa, amb punts de vista i sensibilitats diferenciades i interessos oposats i, tot plegat, emmarcat en un seguit d’antecedents.

2. La qüestió fonamental, però, no és d’interessos, ni d’objectius, sinó de mitjans. Per legítims que siguin els interessos, allò que de cap manera podem considerar legítim és que el mitjà adoptat per defensar-los sigui l’amenaça de la mort de centenars o milers de persones i el sofriment i la misèria de molts milers més. Mentrestant, els màxims responsables que prenen aquestes decisions es resguarden ben lluny d’aquest sofriment.

3. La guerra mai serà un mitjà acceptable per resoldre els conflictes. La guerra és, sempre, un crim massiu.

4. Condemnem enèrgicament les lògiques de poder i ambició (polític, econòmic i geoestratègic) de Rússia, els Estats Units i Europa mentre juguen frívolament i irresponsable amb la vida i el benestar de persones i comunitats.

5. Recordem que el benestar de les persones i comunitats hauria de ser la màxima prioritat, encara més en un context de pandèmia desbocada, crisi climàtica i precarietats socials diverses.

6. El Govern espanyol, en aquest escenari, enlloc d’afavorir la distensió i les negociacions, s’ha afanyat i ha volgut destacar en contribuir a l’escalada bèl·lica enviant un vaixell i tropes. Voler adquirir rellevància internacional d’aquesta manera ens sembla lamentable, irresponsable i condemnable.

7. Demanem a la ciutadania que un cop més mostri el seu rebuig radical a qualsevol guerra i especialment a la participació en ella d’un exèrcit pagat amb els nostres impostos.

8. Exigim als nostres representant polítics que actuïn amb responsabilitat i que aturin aquest despropòsit. Demanem que ajudin a rebaixar la tensió i a cercar solucions, sempre més satisfactòries, que la guerra.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió