29/12/2020

El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears entrarà en vigor el 22 de gener del 2021

FundiPau reclama al govern espanyol que se sumi al Tractat

El 24 d’octubre del 2020 el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears de les Nacions Unides va aconseguir la ratificació dels 50 països necessaris per poder entrar en vigor. Hondures, Jamaica i Nauru van ser els tres darrers països a fer-ho. 90 dies després, el 22 de gener, el Tractat entrarà en vigor consolidant la prohibició de les armes nuclears 75 anys després de que s’utilitzessin per primera vegada.

Aquesta és una fita històrica. Fins ara, les armes nuclears eren les úniques armes de destrucció massiva que no estaven prohibides per una llei internacional, malgrat les seves conseqüències humanitàries catastròfiques. Ara, amb l’entrada en vigor del TPAN, estaran prohibides com les armes químiques i les biològiques.

El president de FundiPau, Antoni Soler, valora aquest moment històric. “Aquest és un nou capítol del desarmament nuclear. Dècades d’activisme han aconseguit el que molts deien que seria impossible: les armes nuclears estan prohibides.

Setsuko Thurlow, supervivent de la bomba d’Hiroshima, ha afirmat: “He dedicat la meva vida a l’abolició de les armes nuclears. No tinc més que gratitud per totes les persones que han treballat per l’èxit del tractat.” Com a activista icònica d’ICAN que ha dedicat dècades a compartir la història dels horrors que va viure per sensibilitzar sobre les conseqüències humanitàries de les armes nuclears, aquest moment es especialment significatiu: “És la primera vegada que el hibakusha som tan reconeguts en una llei internacional. Compartim aquest reconeixement amb els altres supervivents de tot el món, els que han patits danys per la radioactivitat de les proves nuclears, per les mines d’urani, per les experimentacions secretes.

Intents desesperats de frenar el Tractat

Els 50 estats que han ratificat el tractat han mostrat un lideratge real per aconseguir un món lliure d’armes nuclears, davant d’uns nivells de pressió sense precedents per part dels països amb armes nuclears perquè no ho fessin. Una carta, obtinguda per l’agència de notícies AP uns dies abans de la cerimònia del 24 d’octubre, demostra que l’administració Trump ha pressionat directament els països que han ratificat el tractat perquè se’n retiressin i no animessin altres països a ratificar-lo, contradient les seves obligacions com a membres del tractat. Per Beatrice Fihn, directora d’ICAN, “El lideratge real l’han mostrat els països que s’han sumat a aquest instrument històric. Els intents desesperats de debilitar el compromís d’aquests líders amb el desarmament nuclear només demostren el temor dels estats nuclears al canvi que comportarà aquest tractat.

En tot cas, “aquestes pressions demostren amb claredat la importància que el Tractat existeixi i pugui entrar en vigor. Si a les potències nuclears els semblés irrellevant haurien ignorat un procés impulsat per la societat civil”, afirma Jordi Armadans, director de FundiPau.

Això només és el començament. Una vegada el tractat entri en vigor, tots els països membres hauran  d’implementar les obligacions positives que implica i seguir les seves prohibicions. Els estats que no s’han sumat al Tractat també sentiran la seva pressió. 

El govern espanyol ha de fer el pas

FundiPau reclama formalment al govern espanyol que se sumi al Tractat. Protegir la vida de les persones i la supervivència de les comunitats és la primera i màxima responsabilitat dels governs. L’amenaça nuclear existeix. Tal com ha reclamat el secretari general de les Nacions Unides, donar suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears és un pas imprescindible per a preservar la pau mundial.

I ja hi ha hagut moviment. El 21 de desembre del 2020, la Comisión de Asuntos Exteriores del Congrés dels Diputats va aprovar una proposició No de Llei en què insta el Govern espanyol a donar la benvinguda a l’aprovació del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears de les Nacions Unides, reconeixent-lo com un esforç per avançar cap a la pau, la seguretat i el desarmament. La PNdL es va aprovar amb 20 vots a favor, 14 en contra i una abstenció.

Anteriorment, el 2017, a instàncies de FundiPau el Parlament de Catalunya i el Congrés dels diputats van aprovar proposicions no de llei on es demanava al govern de l’Estat implicar-se en el desarmament nuclear tot donant suport al naixement del Tractat.

Ara que el Tractat ja és una realitat, i que en breu entrarà en vigor, és el moment. És el moment que el govern de l’Estat s’hi sumi amb contundència i claredat.” conclou Jordi Armadans, director de FundiPau.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió