04/10/2021

El XVI Memorial Joan Gomis premia el periodisme compromès amb les migracions

Comunicado de prensa en castellano

L’obra periodística premiada ha estat Mares migrants: “Quan puges en una pastera et poden robar i violar alhora”, realitzada pel programa Solidaris, de Catalunya Ràdio, on s’explica la vida al Centre Ödos (acompanyament, en grec), refugi situat a Còrdova per a mares migrants arribades en pastera que, després de les traumàtiques experiències del trajecte, troben un entorn acollidor.

En la modalitat de trajectòria s’ha premiat José Naranjo Noble, periodista freelance establert a l’Àfrica Occidental. Les migracions i els conflictes africans han estat la seva prioritat, i el jurat ha premiat el seu periodisme compromès, rigorós i responsable. Naranjo combina la mirada humana, mostrant la riquesa i diversitat de l’Àfrica: ètnies, llengües, dinamisme i hospitalitat, amb la denúncia de realitats clarament injustes al “continent ignorat”.

La XVI edició del Memorial Joan Gomis ha premiat el projecte radiofònic Mares migrants: “Quan puges en una pastera et poden robar i violar alhora”, realitzat pel programa Solidaris, de Catalunya Ràdio. El Memorial ha destacat que l’obra sintetitza molt bé l’experiència traumàtica de les dones i nens migrants que arriben al Centre Ödos (que vol dir acompanyament, en grec), l’únic centre a Espanya, situat a Montilla (Còrdova), que ofereix refugi i acompanyament a les dones que arriben en pastera al nostre país. Moltes d’elles fugen de la violència, matrimonis forçosos, mutilació genital o manca de llibertats, i troben a Ödos un oasi en la seva travessia cap a una vida millor: acolliment, atenció sanitària i emocional, i seguretat. A més, el programa fa una crítica a les polítiques migratòries i al discurs de l’odi, i convida els oients a reflexionar sobre la nostra coresponsabilitat amb el que passa als seus països d’origen.

El jurat vol destacar també la qualitat de l’obra Tráfico de personas y esclavitud: los infernales destinos para la infancia de Haití, del periodista Aitor Sáez, publicat a Planeta Futuro del diari El País, per la denúncia d’una realitat poc coneguda: la manca de drets de la infància a Haití.

En la categoria de trajectòria periodística el jurat ha premiat José Naranjo Noble, periodista freelance establert a l’Àfrica Occidental des de 2011, des d’on col·labora habitualment amb el diari El País, així com amb altres mitjans com la revista Mundo Negro o la Radio Televisió Canària. A més, és autor dels llibres Cayucos (2006), Los invisibles de Kolda (2009) i El río que desafía al desierto (2019). El Memorial ha volgut premiar el seu periodisme compromès i rigorós, cobrint conflictes migratoris des de l’origen, guerres i terrorisme al “continent ignorat”. També ha valorat la seva mirada humana que mostra la diversitat i riquesa de l’Àfrica, amb cròniques sobre el terreny sobre la vida quotidiana i el dinamisme cultural: ètnies, llengües, paisatges i hospitalitat, tot combinant-ho amb la denúncia i la visibilització de realitats duríssimes, així com dels fluxos migratoris en la perillosa ruta canària.

Barcelona, 01 d’octubre de 2021

 

 

Ajuda'ns a fer-ne més difusió