22/05/2019

Europa, per la pau?

La pau i el desarmament als programes de partits i coalicions

Eleccions al Parlament Europeu – Maig 2019

Versión en castellano

Són moltes les qüestions i els temes a tenir en compte a l’hora de desenvolupar una política més coherent amb la construcció de la pau, la resolució no-violenta de conflictes, el desarmament i la desmilitarització.

Per fer-ho més breu, però, hem escollit 5 temes que creiem cabdals i hem analitzat què en diuen els programes dels partits i les coalicions que es presenten a les Eleccions al Parlament Europeu i que ja van obtenir representació el 2014.

1. Hem arribat a uns nivells de despesa militar molt elevats que, al nostre entendre, comprometen la pau i la seguretat al món. Per això creiem important apostar per la seva reducció.

2. Els països europeus continuen venent armes a règims criminals que vulneren els drets humans. Cal que Europa exigeixi als estats membres el compliment estricte del Tractat sobre el Comerç d’Armes i de la Posició Comuna Europea que expliciten que cal denegar aquelles vendes que puguin generar vulneracions de drets humans

3. La Unió Europea està impulsant, i finançant, diversos programes de foment de la recerca, la fabricació i la compra d’armaments. Entenem, molt clarament, que les prioritats haurien de ser unes altres: foment de la resolució de conflictes, promoció dels drets humans, cooperació, justícia global, etc.

4. L’amenaça de les armes nuclears és un perill real per a la seguretat de persones i pobles. Des de 2017, existeix el Tractat que les prohibeix. Europa no pot quedar al marge d’aquesta voluntat i ha d’esdevenir un actor compromès amb un futur en pau i sense armes nuclears.

5. El desenvolupament tecnològic armamentístic no s’atura. Però el que sí cal aturar és la creació de robots amb capacitat autònoma per a matar. Europa ha de dir no als robots assassins.

Ajuda'ns a fer-ne més difusió